#JurnalDeRecuperare 4: Alegerea ortezei și lucrurile pe care alții nu ți le zic

#JurnalDeRecuperare 4: Alegerea ortezei și lucrurile pe care alții nu ți le zic

#JurnalDeRecuperare este o serie de texte despre experiența unei fracturi în viața unui sportiv amator. Scopul acestor texte este de a servi drept ajutor pentru toți cei care se vor afla într-un moment similar și de a oferi o perspectivă onestă asupra perioadei de convalescență. Autorul textelor și “proprietarul” fracturii este Radu Restivan, antrenor 321sport și alergător de maraton și ultramaraton. Articolele au o valoare pur informativă; dacă întâmpinați o problemă sau o accidentare, consultați un medic specialist.

Au trecut mai bine de trei săptămâni de la ziua în care m-am ales cu fractura de metatarsian V (5). În tot acest timp am stat în pat și am văzut cum viața merge înainte. Oamenii continuă să facă sport, evenimentele nu pun pauză, viața își vede de drum și, dacă citești articolul acesta din postura de om abia accidentat, pregătește-te pentru o perioada în care vei rata multe lucruri pe care ți le-ai propus (competiții, antrenamente etc.).

Chiar dacă la început mi s-a spus că voi sta cel puțin 4 săptămâni la pat, în mintea mea eram viteaz și simțeam că organismul meu este suficient de puternic încât să mă recuperez mult mai repede. Deja aveam calcule clare: eu sunt viteaz și în 2 săptămâni renunț la gips și la orteză, iar în alte două săptămâni o să alerg ca o gazelă prin parc.

Doar că-n viață nu-i ca în vise, așadar am început să fiu din ce în ce mai conștient că pauza dintre ultima alergare (cea la care m-am accidentat pe 17 februarie) și următoarea alergare ar putea să fie de 2-3 luni, poate chiar și mai mult. Nu de alta, dar la vreo 15 zile după fractură am făcut o radiografie care arăta semne clare de îmbunătățire, însă verdictul doctorului a fost clar: renunțăm la gips și trecem la orteză, timp în care se stă în poziție proclivă (piciorul mai sus de inimă), cu mici excepții în care cârjele pot fi folosite pentru drumuri foarte scurte.

Înainte de fractură aveam un stil de viață foarte activ, țineam 10-12 antrenamente pe săptămână la care se adăugau și antrenamentele mele personale. Am tăiat totul brusc, de la o zi la alta. M-am trezit catapultat într-o viață la pat. Aș putea să descriu perioada asta în multe feluri, dar voi fi onest: este groaznică.

Dar hai să vă spun ceva pozitiv 🙂 Mă simt ca Robocop după ce mi-am pus orteză. Și mi-am propus nu doar să arăt ca el, ci să mă echipez cu un mental de fier, să-l asortez cu ideea de Robocop 😀

În articolul trecut vă povesteam că treaba cu ortezele e foarte dificilă pentru că nu găsești informații pe internet, iar decizia ești obligat să o iei din fața calculatorului. Așadar am pregătit ceva util care sper să fie util pentru toți oamenii care vor trece printr-o experiență similară și să răspundă la toate întrebările (poate chiar și cele care par, la prima vedere, stupide).


Alegerea ortezei pentru fractură metatarsian

 

Sincer să fiu, aveam impresia că ortezele sunt niște fașe elastice mai serioase. Urma să aflu că nu știam nimic despre orteze înainte de această experiență, așa că o să vă povestesc ce orteză folosesc și ce trebuie să luați în calcul atunci când vă alegeți acest produs.

Atenție: recuperarea corectă post-fractură este foarte importantă, așadar vă sugerez să apelați doar la produse de calitate.

Orteza aleasă: Protect Cat Walker produsă de Medi și adusă în România de către Novak Healthcare Concept.
Poate numele Medi nu vă spune prea mare lucru, dar ar fi bine să știți că Medi este o companie fondată în 1951 în Germania și care se ocupă cu dispozitive medicale. Compania este atât de mare încât a lansat un brand propriu de echipament sportiv, de care probabil ați auzit dacă sunteți pasionați de alergare: CEP. Da, produsele CEP sunt un produs Medi.

Ce trebuie să aveți în vedere când alegeți orteza:

 1. Doctorul o să vă recomande un tip de orteză. La fractura mea de metatarsian a fost nevoie de o orteză de imobilizare, înaltă până la genunchi.
 2. Căutați site-urile care oferă informații cât mai detaliate.
 3. Sunați la magazine și cereți părerea consultanților de acolo. Vedeți cât de multe detalii vă dau și cât de bine cunosc produsele. Este bine să vă dea impresia că știu ceea ce vând. Din acest motiv am ales Novak Healthcare Concept – oamenii știu ce vorbesc. Am sunat și la alte magazine, dar am ales să merg pe varianta care m-a făcut să mă simt sigur.
 4. Orteza trebuie să fie ușoară, altfel nu o să simțiți nici o diferență majoră față de gips.
 5. Montarea și demontarea acesteia ar trebui să fie cât mai simplă.
 6. Pompa de aer este extrem de utilă pentru fixarea corectă a piciorului.
 7. Alegeți mărimea corectă: 1-2 numere chiar fac o diferență, așa că nu riscați pe principiul “lasă că merge și așa”.

La ce să vă așteptați după ce veți lua orteza. Am notat câteva impresii personale:

 1. Purtați neapărat un ciorap de bumbac! Eu am făcut greșeala să nu port ciorap la început, motiv pentru care m-am ales cu niște frecuș la călcăi, care mi-a dat ceva bătăi de cap. Am rezolvat problema cu niște plasturi.
 2. E posibil să vi se încingă piciorul. E ok să desfaceți prinderea și să-l mai aerisiți din când în când.
 3. Va fi tentant să o scoateți de 3-4 ori pe zi ca să verificați dacă “totul e în regulă”. Nu vă lăsați furați de acest sentiment, lăsați piciorul să stea acolo și nu-l forțați.
 4. Nu sufocați piciorul! Este foarte ușor să puneți prea multă presiune din dorința de a se vindeca mai repede. Circulația poate avea de suferit și nu vreți să vă treziți cu mai multe probleme!
 5. Orteza apare în viața pacientului după aproximativ 2 săptămâni de gips. Chiar dacă doctorul mi-a recomandat să încep să mă sprijin ușor în picior, în prima săptămână de orteză mi-a fost frică să fac asta.
 6. Orteza nu o să înlocuiască piciorul bun, ci mai degrabă ajută la tranziția spre mers.

Orteza în acțiune la prima plimbare prin cartier după 3 săptămâni de stat la pat

 

Review pentru orteza Medi Cat Walker (ce mi-a plăcut la acest dispozitiv medical):

 1. Este ușoară, mult mai ușoară decât gips-ul.
 2. Are o pompă de aer pe care o puteți folosi după ce montați orteza pe picior. Dacă vreți să fie ceva mai fixă, adaugăți aer și pernele din interior vor fixa piciorul mai bine. Dacă simțiți că e prea strânsă, puteți oricând să o dezumflați din buton.
 3. Materialul respiră destul de bine. Mă așteptam să miroasă groaznic după câteva zile de utilizare, însă producătorii au folosit un material premium și situația s-a prezentat mult mai bine decât m-am așteptat.
 4. Talpa este foarte aderentă: nu există nici o șansă să aluneci prin casă.
 5. Se montează și se demontează extrem de ușor, așa că permite o aerisire a piciorului o dată la câteva zile.
 6. Mă face să mă simt ca Robocop 🙂

Urmează radiografia la 4 săptămâni de la fractură. Sper să fie totul bine. Apoi începe distracția cu recuperarea. Am început să caut păreri despre diferite cabinete și clinici de recuperare.

Se spune că o fractură care nu este recuperată corect poate cauza probleme toată viața. Eu îmi doresc să fac sport cât oi trăi, iar uneori voi vrea să alerg maratoane și ultramaratoane. Așa că sunt în căutarea unor specialiști adevărați, care să mă ajute să mă pun pe picioare.

Sunt zeci de clinici dedicate recuperării sportive în București, așadar nu va fi o decizie ușoară. În următoarele episoade din #JurnalDeRecuperare voi aborda și experiența post-fractură astfel încât să puteți să treceți mai ușor prin această experiență. Deja l-am întrebat pe domnul doctor Alin Popescu unde îmi recomandă să fac recuperarea și am aflat că locurile bune întotdeauna sunt pline. 🙂

Voi reveni cu detalii (multe detalii) pe tema recuperării.

Prima zi cu orteza: momentul în care mi-am zis că arăt ca Robocop 🙂

6 Comments

 • Andreea Posted May 19, 2018 5:02 pm

  BUnă!
  Dacă folosesc o orteza cum ma pot imbraca si dezbraca de pantaloni, avand in vedere ca daca ai gips nu il poti da jos, pe cand orteza o poti da. si ma gandesc ca daca eu imi pun orteza si o dau jos pentru a ma imbraca exista riscul ca piciorul sa se miste. am fost odata sa ma interesez de o orteza si am intrebat cum imi fac dus, iar cele de acolo au spus ca se da jos, dar nu exista din nou probabilitatea ca piciorul sa se miste si sa se agraveze fractura? deci care e procedura, avand in vedere ca tu ai avut experienta cu o orteza. multumesc!

  • radu Posted May 22, 2018 2:14 pm

   Salut! Eu am folosit niște pantaloni foarte largi pe care îi puteam scoate fără să demontez orteza. După ce a mai trecut ceva timp am început să o scot ca sa pot purta pantaloni mai normali, dar și ca să mai aerisesc piciorul din când în când. Din cauza timpului petrecut în orteză am avut și câteva probleme cu pielea de la picior, așa că era binevenită o scurtă pauză de aerisire. Ai mare grijă dacă-l scoți din orteză să nu faci mișcări ciudate, mie mi s-a întâmplat să cad în casă și era s-o pățesc și mai tare. Prima dată când vei scoate piciorul ți se va părea super dubios, însă pe parcurs te vei obișnui. Oricum ar fi, întreabă medicul și dacă-ți spune că este interzis să-l scoți, ar fi ideal să îl asculți pentru a avea o recuperare completă. Multă sănătate și să ne auzim cu bine!

 • Laura Posted September 3, 2018 3:23 pm

  Buna ziua!
  Tocmai AM împlinit 24 de zile de Cand am suferit o fractura de metatarsian v, baza, fără deplasare.
  De 14 zile stau cu o orteza, tip clapar, recomandată de MEDICUL ortoped.
  Si mie mi s-a spus sa ma sprijin progresiv in picior, oprindu-mi injectiile pentru prevenirea cheagurilor de sânge. Ma sprijin foarte timid in piciorul cu pricina, dar inca MA doare.
  Peste o saptamana, cand se vor împlini cele.30 de zile de.la fractură, urmează sa merg LA CONSULT pentru a vedea daca renunț la.orteza.
  As dori sa-mi spuneti ce URMEAZĂ pe urma: Cum v- ati învins frica, durerea de a păsi, ce fel de Recuperare ati facut.
  Va multumesc!

  • Radu Restivan Posted September 3, 2018 5:54 pm

   Bună, Laura! Ești pe calea cea bună, iar în curând începe experiența recuperării. Din păcate nu am apucat să scriu despre recuperare, dar îți recomand să mergi la Gjorgji Nedelkoski (Kineto Medical Health) pentru tot ce înseamnă recuperare post-fractură. Am tras din greu ca să îmi revin, însă rezultatele sunt fantastice. La doar câteva luni am reușit să alerg un maraton, iar ceva mai târziu am făcut si două curse montane destul de dificile. Ai răbdare și urmează recuperarea exact așa cum îți este prescrisă. Aștept vești bune! Radu

   • Laura Posted September 8, 2018 1:09 pm

    Multumesc, din suflet, pentru raspuns.
    Eu nu sunt din Bucuresti, asa ca voi incerca sa caut cel mai bun kinetoterapeut Din orașul in care locuiesc.
    Va doresc multa sanatate !♥️

   • Radu Restivan Posted September 11, 2018 1:24 pm

    Cu mult drag! Recuperare ușoară și să ne auzim doar cu vești bune!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

youtube
facebook
instagram
twitter