#JurnalDeRecuperare 3: pantofii sunt inutili, am nevoie de orteză pentru fractură!

#JurnalDeRecuperare este o serie de texte despre experiența unei fracturi în viața unui sportiv amator. Scopul acestor texte este de a servi drept ajutor pentru toți cei care se vor afla într-un moment similar și de a oferi o perspectivă onestă asupra perioadei de convalescență. Autorul textelor și “proprietarul” fracturii este Radu Restivan, antrenor 321sport și alergător de maraton și ultramaraton. Articolele au o valoare pur informativă; dacă întâmpinați o problemă sau o accidentare, consultați un medic specialist.

Au trecut 5 zile de la fractură și mă tot uit la pantofii de alergare care-s înșirați prin casă. Sunt frumoși, mi-e dor de ei, dar cât de inutili sunt! Am uneori impresia că se vor transforma în piese de muzeu.

Prin 2014 căutam o pereche de pantofi cu care să alerg primul maraton. Mie îmi plac recenziile oneste, așa că m-am apucat să dau search pe Youtube pentru reviewuri de echipament sportiv, să văd ce spun oamenii care au testat produse similare. În afară de niște clipuri cu tentă vădit publicitară (era greu să nu-ți dai seama când toate frazele folosite erau de genul “cea mai bună amortizare”, “cel mai confortabil pantofi”, “tehnologia cea mai avansată”) realizate de unele magazine care vând pantofi de alergare, n-am găsit absolut nimic în limba română.

Așa i-am descoperit pe Ginger Runner și Programa Folego, adică pe Ethan Newberry și Gustavo Maia, doi alergători care au reușit să schimbe mentalități în comunitățile lor. Ce înseamnă asta? I-au făcut pe oameni să cumpere echipamentul potrivit, nu echipamentul la reducere sau de culoarea x. Spre exemplu: un alergător de sex masculin cu o înălțime de 1.75 metri și o greutate de 80 kilograme, o experiență de 2 luni de alergat și obiectivul de a termina un semimaraton va trebui să cumpere un pantof care îi oferă o amortizare bună și susținere bună a gleznei (pentru o stabilitate sporită), nu un pantof minimalist care se adresează sportivilor cu o musculatură dezvoltată și experiență în zona alergării.

Din dorința de a-i ajuta pe alergătorii români să fie mai informați am lansat 321sport review, un serial în care prezint tehnologii de running, concluzii după mulți kilometri de utilizare și așa mai departe. Am făcut o paranteză mai lungă pentru a ajunge la subiectul care mă doare.

Va trebui să port orteză pentru fractura de metatarsian V și nu găsesc reviewuri pe net despre orteze! La o simplă căutate pe Google pentru expresia “review orteză” am găsit o singură discuție despre acest subiect (atenție, discuția este pe un forum de motociclete, așadar subiectul e destul de diferit), iar în rest sunt numai linkuri către site-uri care vând astfel de produse. Adică un fel de război SEO între Ina Medical Sport, Emag, Ortopedica și alții. Oferte peste oferte, însă n-am găsit deloc conținutul pe care îl căutam: opinii de la oameni care au trecut prin aceeași experiență și care pot povesti în mod pertinent despre produsele pe care le-au folosit.

Recuperarea după fractură este extrem de importantă, așadar voi încerca să explic experiența ortezei de la A la Z. Adică de la momentul în care afli ce tip de orteză îți trebuie până la momentul în care renunți complet la ea și te apuci să reînveți cum să mergi.

În jurnalul cu numărul 3 vă povestesc ce tip de orteză este necesară pentru o fractură de metatarsian V (5) și care sunt opțiunile în ordinea în care le-am găsit pe Google. Atenție, decizia de cumpărare o veți lua exclusiv online, căci nu veți avea cum să mergeți prin magazine ca să încercați / probați / analizați.

Ce tip de orteză este necesară pentru fractură metatarsian V (5)?

 • Orteza pentru acest tip de fractură o veți găsi, în general, la categoria “Orteze gleznă și picior”.
 • Acestea vin pe diferite mărimi, așadar aveți mare grijă să fie pe măsura voastră când o comandați.
 • Deși am auzit unii oameni spunând că orteza trebuie să fie special construită pentru piciorul stâng sau cel drept, până acum am văzut orteze care funcționează pe orice picior.
 • Trebuie să fie cât mai respirabilă, acesta fiind și marele avantaj versus gips-ul care sugrumă piciorul.
 • Le veți recunoaște foarte ușor: arată ca niște piese de îmbrăcăminte pentru Robocop 😀

Opțiuni, prețuri și informații găsite pe Google:

 1. Ina Medica Sport. Au orteze care încep de la 395 lei pentru acest tip de fractură. Așa am dat peste brandul Aircast, care are niște clipuri de prezentare care mi-au adus aminte de lansările de telefoane mobile. 🙂 Sunt și ceva reviewuri lăsate de consumatori, însă nu foarte edificatoare. Link.
 2. Euromedica (www.orteze.ro). Nu au prețuri pe homepage (trebuie să intri pe fiecare produs în parte), iar produsele nu sunt aranjate în vreo ordine logică. Am renunțat. Link.
 3. Ortopedica.ro. La fel ca la Euromedica, doar că aici nu-s prețuri deloc pe site. Am renunțat. Link.
 4. Ortoprofil.ro. Am găsit un brand care se numește Thuasne, însă nu sunt recenzii deloc, nu m-a convins. Link.
 5. Rezultatul 5 pe google este Olx.ro. Multe orteze second hand, dacă știți de la doctor exact modelul de care aveți nevoie, puteți încerca. Baftă la găsit mărimea potrivită. Link.
 6. Au urmat o mulțime de pagini cu produse complet irelevante sau prezentate în două fraze scurte, așa că am renunțat să mai caut.

Deși nu apare în primele căutări pe Google, am căutat firma lui Eduard Novak. Știam că deține un business care se ocupă de importul dispozitivelor medicale și am aflat cu ocazia aceasta că Med Expert (firma înființată în 2004) s-a transformat în 2017 în Novak Healthcare Concept. Este primul site care arată cu adevărat bine și prezintă instrucțiuni de montare pentru orteze, însă prețurile nu sunt afișate pe homepage, trebuie vizitată pagina fiecărui produs. Aici am găsit un model care arată bine: Cat Walker. Link.

Concluzia: E nevoie de review-uri la orteze. Așa că voi adăuga în 321sport review și un episod despre acest dispozitiv medical.

PS: Știu că discuțiile au început să fie foarte tehnice, dar sper să servească drept ajutor celor care chiar vor avea fractură de metatarsian și vor căuta orteze. Urmează să iau o orteză zilele următoare și o să-i fac un review complet ca sa prezint întreaga experiență.

PS2: Viața este uneori amuzantă: ieri am primit o comandă de pantofi pe care am făcut-o acum vreo 2 săptămâni. A venit chiar la timp, numai bine să pot proba ambele perechi. Au fost reduceri la caliroots.com. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu