De ce este 2021 anul perfect pentru a începe să alergi

Sunt implicat direct în fenomenul alergării din 2014, timp în care lucrurile pe care le-am făcut cu 321sport #RunningCulture au convins mii de oameni să se apuce de alergat. Asta în vremurile pre-pandemice, când argumentele erau simple: sănătate, comunitate, voie bună.

Dar suntem în 2021 și tocmai “sărbătorim” un an de pandemie, timp în care lucrurile s-au schimbat mai mult decât ne-am fi putut imagina. Cine ar fi spus la începutul lui 2020 că ar exista posibilitatea să stăm izolați în case, să purtăm măști, să aflăm ce înseamnă “distanțarea socială”, să ne mulăm programul după lockdown și așa mai departe.

Trăim vremuri la care nu ne-am așteptat și pe care nu am putut să le intuim. Dar este de datoria noastră să învățăm din această experiență și să încercăm să ne îmbunătățim viața pe viitor, cu sau fără pandemie.

Acum să revin la subiectul poveștii: în 2015 convingeam oamenii să alergăm într-un grup care punea accent pe spiritul de echipă, în 2016 toată treaba lua amploare și lumea vorbea despre 321sport, în 2017 începeam nebunia cu #TuraDeVis și oamenii știau de nebunii ăia care aleargă de la apus la răsărit, iar în 2018 și 2019 rugam colegii de antrenament să-mi dea un telefon cu cameră ultrawide ca să pot face poza de grup la startul fiecărei alergări de marți seară.

Pe scurt, am arătat că energia comunității este molipsitoare, iar oameni care poate nu ar fi alergat niciodată au prins curaj, au venit o dată, ne-au salutat, apoi au devenit alergători pe viață. Aveam toate argumentele pentru a convinge orice om să devină alergător.

Au urmat lunile de lockdown din primăvara lui 2020, vara incertă, apoi măștile în toamnă-iarnă. Comunitatea a mers mai departe într-un fel sau altul (inclusiv cu alergări în lockdown, când intram pe Zoom și fiecare alerga în sufragerie, pe balcon sau în curte), apoi cu mască obligatorie în fiecare marți. Dar a dispărut ceea ce definea comunitățile de running: apropierea umană și gesturile de prietenie. Cine ar fi crezut că o să ne fie dor de un high five, pe care îl consideram parte din natura noastră?

Cu toate impedimentele la pachet, cred cu tărie că 2021 este cel mai bun an pentru a te apuca de alergat. Dacă faci asta deja, acum e momentul să convingi pe cineva din anturajul tău să schimbe pantofii de stradă cu pantofi de alergare.

1. Avem nevoie de beneficiile de sănătate oferite de alergare

Cum sună următoarele avantaje? Îmbunătățirea capacității cardiace, menținerea sau obținerea unei greutăți optime, sănătate musculară și articulară.

Evident că bine, cum să sune altfel?

Dar acum avem nevoie mai mult ca niciodată să fim sănătoși. Înainte de pandemie forma fizică bună era un motiv de mândrie pe plajă, dar în pandemie este cel mai bun scut pe care îl putem crea împotriva virusului.

Este gratuit, este natural și aduce numai beneficii. Pare o ofertă prea bună ca să fie adevărată. Și partea bună este că oferta este valabilă în fiecare zi, nu doar de black friday. În plus, nu poate fi cumpărată din magazin, ține exclusiv de noi înșine.

Merită?

Poate singurul răspuns corect ar fi: în ce magazin/clinică poți cumpăra cele de mai sus?

Exact.

2. Avem nevoie de beneficiile mentale oferite de alergare

Pandemia ne-a lovit nu doar fizic. Am aflat că suntem mult mai fragili din punct de vedere mental decât credeam. Fie că au fost ore în șir de F5 pe paginile de știri, așteptând numărul de cazuri de la ora 13:00 (remember those times?), fie că a trebuit să ne adaptăm zilnic la noi reglementări, recomandări, restricții.

Mentalul nostru este zguduit zilnic de incertitudine și neîncredere, iar acest lucru este perfect normal, pentru că nu avem cum să rămânem imuni la ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

Dar pe lângă beneficiile directe pentru organism, alergarea are o proprietate fantastică: funcționează ca terapie. Înainte de pandemie, foloseam alergarea pentru a ne deconecta de la problemele uzuale la vremea aceea.

Pentru mine, alergatul în pandemie a devenit cea mai bună formă de deconectare de la răul cotidian. Câteva ture de parc s-au transformat dintr-un “antrenament ca oricare altul” în ocazia perfectă pentru un restart atât de necesar în ziua de azi. Înainte de pandemie alergasem câteva mii de ture în jurul lacului IOR, dar niciodată nu mă oprisem să fotografiez rățuștele de pe lac sau să mă uit minute în șir la răsărit sau la apus.

După lockdown am început să trăiesc mai mult fiecare moment. Să mă uit la rățuște, să admir frunzele de toamnă, să mă opresc câteva minute și să-mi spui că “totul o să fie bine atât timp cât mintea mea o să fie bine”.

3. Prietenia necondiționată, ascunsă pe sub măști, cu alergători necunoscuți

Apreciez toți alergătorii pentru că știu ce înseamnă să alergi. Nu-i ușor. Înainte de pandemie, întotdeauna zâmbeam când vedeam un alergător, mai ales atunci când nu mă așteptam să văd vreunul.

Dar tot contextul pandemiei mi-a schimbat complet percepția despre ceilalți alergători, mai ales despre cei care sunt, vizibil, la început de drum. Pe oamenii aceștia nu doar că-mi vine să-i aplaud, ci îmi vine să îi iau în brațe și să îi felicit.

Simt că pandemia ne-a învățat să fim mult mai apropiați de cei cu care împărtășim valori comune, chiar dacă viața, momentan, ne ține departe.

Este un sentiment de drag și de prietenie care poate fi simțit doar atunci când alergi, altfel e imposibil de pus negru pe alb.


Chiar dacă nu pare, 2021 este un an bun. Un an bun să o iei de la 0, să îți dai restart și să folosești alergarea ca să fii mai sănătos, mai răbdător și mai stăpân pe propriile decizii. Sunt o mulțime de lucruri care nu țin de noi (cum ar fi pandemia asta) și pe care nu le putem influența, dar ceea ce putem schimba este felul în care alegem să ne trăim viața. Iar running-ul nu mi se mai pare o materie facultativă, ci una obligatorie pentru corp și minte.

Să ne vedem cu bine.

1 comentariu. Leave new

  • Am mutat sala de sport în casă, am alergat virtual, dar nu a fost la fel. Am reușit să iau 4-5 kg și de-abia aștept acel ✋sau o ? cu prietenii. Alergăm în continuare, cu mască, mă bucur de întâlnirile cu voi și de concursurile virtuale. ?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu