Alergătorii din[tre] noi este un proiect despre povești, oameni și multă ambiție, împachetat într-o serie de 20 de materiale ce vor fi publicate pe tot parcursul anului 2018. Prin intermediul acestei serii vrem să vedem care este relația oamenilor cu sportul, ce ritualuri au înainte de antrenamente și ce îi motivează să iasă la alergat în mod constant.
Acesta este primul proiect editorial, creat de 321sport și susținut de Nokia Mobile, care își propune să facă o radiografie a felului în care se raportează românii la alergare. Ne dorim să aflăm perspectiva unor oameni simpli care s-au bazat pe forțele proprii și care au reușit să transforme alergarea într-o poveste despre rezistență, perseverență și mult curaj.
29 septembrie 2015 fusese o zi de toamnă obișnuită. Ca în oricare altă zi de marți, începând cu ora 19:30, o gașcă de alergători era pregătită să înceapă antrenamentul de la intrarea Parcului Herăstrău. Cu o zi înainte plouase torențial, iar Magdalena se îngrijorase: “oare se mai ține alergarea?”. Ca să nu bată degeaba drumul Berceni-Aviatorilor, a lăsat un mesaj pe pagina de Facebook dedicată evenimentului și a întrebat dacă 321sport aleargă pe ploaie. Răspunsul oficial a fost unul simplu: “Alergăm pe ploaie, e laitmotivul de pe tricourile 321sport – copii alergând în ploaie!”.
În ziua evenimentului, Magda se simțea singură. Ajunsese la punctul de întâlnire, dar nu cunoștea pe nimeni. Se înserase deja și începuse să scaneze cu privirea grupul de oameni adunați în fața statuii lui Charles de Gaulle. Vedea că “toți sunt tineri” și își imagina că toţi aleargă bine. La un moment dat s-a îndreptat spre ea o alergătoare care nu venise pregătită cu frontală și, dintr-una într-alta, au hotărât să alerge împreună. Acela a fost momentul în care Magda și Monica au pornit într-o alergare comună care s-a transformat într-o prietenie la care niciuna dintre ele nu spera.
***
Prima interacțiune a Monicăi cu gândul de a alerga a fost în 2014. Atunci a fost momentul de cumpănă în urma căruia a acceptat că trebuie să își dea un restart la tot. Cu câteva luni înainte, în preajma sărbătorilor de iarnă, Monica a primit “un cadou neașteptat”: a aflat că suferă de o boală cronică. A trecut printr-o operație și chimioterapie, iar la finalul tratamentului a vorbit cu un psiholog oncolog care i-a recomandat “să se restarteze”. A stat și s-a întrebat cum poate să facă asta atât la nivel fizic, cât și psihic. Sportul a fost soluţia, iar după ce a făcut o listă cu activităţi pe care şi-ar dori să le practice, dar pe care medicul nu i le-a permis, a ajuns să se gândescă la alergat.
Cam în acelaşi timp, Magda trecea printr-o perioadă stresantă. În urma ședințelor de psihoterapie a ajuns la concluzia că trebuie să își găsească o activitate care să îi facă plăcere și care să nu îi fie impusă. “Viaţa este foarte, foarte stresantă și trebuie să găseşti un mod ca să nu o iei razna”, explică ea uitându-se în urmă. La un moment dat, una dintre prietenele ei i-a spus că partenerul cu care alerga nu ajunge la antrenament, iar Magda s-a oferit să o însoțească. Era vara lui 2015 și aia a fost prima alergare dintr-o serie care a ținut pe tot parcursul verii.
***
Diminețile din Parcul Circului erau perfecte pentru antrenamentele Monicăi. În luna mai a lui 2015 se hotărâse să înceapă să alerge constant. Prima experiență nu a fost nici bună, dar nici rea. S-a întors acasă după doar două sute de metri alergate și nu știa “dacă e ok sau nu”. Dar a continuat să alerge. În cele trei luni de vară a ieșit periodic în parc pentru a face sport. Era încă în concediu medical și se trezea aproape zilnic foarte devreme pentru a alerga pe răcoare. La ora 5:30 ea începea antrenamentul. Alegea orele matinale tocmai pentru că se simțea “mai ferită de privirile altora”. Şi a continuat să alerge aproape zilnic până în luna octombrie, atunci când a început să caute grupuri de alergători care se antrenează în Bucureşti.
***
Când s-au întâlnit la prima alergare cu 321sport s-au “înțeles din priviri”. Amândouă simțeau că sunt “prea bătrâne pentru a alerga”. Monica îi scrisese lui Radu Restivan, antrenorul care a pus bazele acestei comunități, și l-a întrebat dacă poate participa și ea la antrenamentele de marți seara, chiar dacă are peste 40 de ani. Atunci a aflat că alergarea nu ține cont de vârstă, iar programul #dela1la21 nu este unul competititv, ci îi încurajează pe oameni să introducă sportul în viața lor.
Prietenia cu Magda s-a construit natural. Amândouă simțeau presiunea vârstei și erau îngrijorate că oamenii se vor întreba: “ce-i cu bătrânica asta pe-aici?”. Au terminat prima alergare împreună pentru că alergau cam în același ritm. Deși rămăseseră singure pe traseu, Radu s-a întors pentru a le încuraja să termine cu bine tura. Atunci s-au simțit în siguranță în cadrul comunității, iar Magei i-a plăcut în special sentimentul că cineva care nu-i este rudă are grijă ca totul să-i fie bine.
Au continuat să alerge împreună şi, cu timpul, s-a consolidat acea chimie pe care au simţit-o din prima clipă. Vedeau că se completează și că se pot baza una pe cealaltă. Dacă una dintre ele nu avea starea necesară să iasă la alergat, venea cealaltă cu energia pozitivă pentru a o motiva. Şi invers. “Contează foarte mult, în orice relaţie, să te completezi”, explică Magda cu zâmbetul pe buze.
În luna mai a lui 2016 au terminat primul lor semimaraton împreună. A fost ceva la care Monica nu se aștepta să poată face. A fost greu. A fost foarte greu pentru amândouă. Dar, datorită faptului că alergau împreună cu comunitate care “nu lasă pe nimeni în urmă”, au reușit să ajungă până la final. S-a terminat cu lacrimi de bucurie, baloane și cu toți trecând linia de finiș ținându-se de mână.
Când au văzut că au reușit să finalizeze prima lor competiție și-au propus să alerge împreună câte un semimaraton în fiecare an. Și s-au ținut de cuvânt. În 2017 au participat la Ciucaș, semimaraton de trail, pe care l-au terminat pe ultimul și penultimul lor. Deşi au fost cele care au închis competiţia, faptul că au făcut-o amândouă a fost cel mai improtant. Iar atunci s-au îndrăgostit de alergarea montană.
Cu timpul, alergarea s-a transformat într-un stil de viață. Dacă trec câteva zile și nu îşi programează un antrenament, ceva este în neregulă. Monica spune despre alergare că a devenit o prioritate în programul ei săptămânal. Este ceva care i-a schimbat radical viaţa: “când treci prin momente din astea, faci orice ca să trăieşti, asta îţi doreşti”. Este de părere că “toţi avem în noi o neştiută rezervă de energie care izbucneşte când viaţa ne pune la încercare”. Asta este fraza pe care nu își amintește unde a descoperit-o, dar care rezumă perfect experiența prin care a trecut.
De când s-a apucat de alergat, Magda simte că este fericită. Continuă să vină cu maşina din Berceni până pe Barbu Văcărescu ca să îşi ia prietena la alergat în Parcul Herăstrău. Au planuri bine definite în ceea ce priveşte sportul. Pentru anul acesta și-au propus să alerge la Maratonul montan Rafael, proba de semimaraton. Întâmplarea face să aibă loc în luna octombrie, exact în perioada în care s-au cunoscut. Tocmai de aceea anul ăsta vor sărbători în alergare cei trei ani frumoși de prietenie.
Privind spre viitor, Monica îi spune deseori Magdei că speră să alerge împreună și la 80 de ani: “nu neapărat la competiţii, dar pentru mine, pentru sănătate, pentru să mă simt bine”. Iar Magda ştie că alergarea este un lucru important şi că indiferent de haosul din program, cumva tot trebuie să se vadă şi să iasă la alergat cu prietena ei, Moni.
Fotografiile din articol sunt realizate cu Nokia 8 Sirocco, care oferă experiența celui mai bun Android, cu cele mai recente inovații de la Google. Actualizările regulate de securitate și upgrade-ul gratuit al SO timp de doi ani înseamnă că noul Nokia 8 Sirocco cu Android One va fi perfect sigur.
Camera panoramică de 12 MP, cu lentilă ZEISS și zoom optic 2x, îți asigură amintiri clare, chiar și din zilele neclare ale weekendurilor, dar și detaliile gastronomice ale preparatelor de ieri. Cu noul mod Pro al camerei foto, poți controla perfect fiecare imagine, ajustând manual balansul de alb, focalizarea, sensibilitatea (ISO), timpul de expunere și compensarea expunerii. Realizează reglaje complexe fără bătaie de cap și vezi rezultatele în timp real.
1 comentariu. Leave new
FOARTE FRUMOS SI EMOTIONANT !
FELICITARI MAGDALENA , FELICITARI MONICA , FELICITARI 321SPORT !