Alergătorii din[tre] noi: “Dacă îmi zgâriați adidașii, o să vă pară rău!”

Alergătorii din[tre] noi este un proiect despre povești, oameni și multă ambiție, împachetat într-o serie de 20 de materiale ce vor fi publicate pe tot parcursul anului 2018. Prin intermediul acestei serii vrem să vedem care este relația oamenilor cu sportul, ce ritualuri au înainte de antrenamente și ce îi motivează să iasă la alergat în mod constant.

Acesta este primul proiect editorial, creat de 321sport și susținut de Nokia Mobile, care își propune să facă o radiografie a felului în care se raportează românii la alergare. Ne dorim să aflăm perspectiva unor oameni simpli care s-au bazat pe forțele proprii și care au reușit să transforme alergarea într-o poveste despre rezistență, perseverență și mult curaj. 


Prima lor interacțiune a fost pe 11 februarie 2018. Venise cu gândul să-i cumpere, dar nu a fost sigură că ei sunt aleșii. Deși știa totul despre ei pentru că citise o mulțime de review-uri pe internet și analizase câteva topuri, nu știa dacă să îi aleagă pe ei. Atunci când i-a probat, a simțit că și-a găsit perechea.

Când vorbește despre ei, Adriana își arată cu mândrie atașamentul față de pantofii de alergare. După ce i-a cumpărat și a ajuns cu ei acasă, a făcut imediat poze și le-a trimis prietenilor. Atât de mult drag îi era de ei încât, deși își iubește foarte mult cei doi motani cu care locuiește, se uita cu îngrijorare și se gândea “dacă îmi zgâriați adidașii, o să vă pară rău”.

***

Când a fost prima dată la alergat, undeva prin mai-iunie 2017, avea multe kilograme în plus și o serie de așteptări nerealiste. Ieșise să facă sport după o perioadă lungă de sedentarism și își amintește că “în mai puțin de un kilometru am crezut că mor efectiv”. Nu voia să vorbească cu nimeni, nici să cunoască alți oameni. Spera să poată alerga mai mult de un kilometru și se simțea dezamăgită de condiția ei fizică. Era totuși conștientă că nu mai făcuse sport în mod constant încă din generală, atunci când juca în echipa de mini-baschet. Deși ulterior a mai interacționat cu activitățile fizice, a făcut parte din detașamentul de intervenții în caz de dezastre din cadrul unei filiale de Cruce Roșie, nu a avut un stil de viață activ.

Tot la sfârșitul primăverii lui 2017 se hotărâse că își dorește un stil de viață mai sănătos, să se poată simți bine în propriul ei corp. Așa că a început să lucreze cu o nutriționistă care îi tot repeta: “E despre tine și dacă vrei o să îți iasă, dacă nu vrei, nu o să îți iasă. Eu sunt aici doar suport moral”. Atunci a învățat că nu trebuie să se uite la numărul de kilograme ci, mai degrabă, la cum se simte și la cât de sănătoasă este. Odată cu planul de nutriție și-a dat seama că indiferent dacă slăbește foarte mult, nu va fi niciodată fit dacă nu se apucă și de sport.

La scurt timp a început să observe rezultate și s-a apucat de spinning, acolo unde l-a întâlnit pe Radu Restivan. I-a plăcut super mult felul lui de a fi și de cum este ca antrenor, iar la încurajările lui a zis că mai dă o șansă alergatului. Primul succes și prima experiență memorabilă a fost la Revelionul Alergătorilor, eveniment organizat de gașca 321sport. De atunci a început să alerge constant și să își facă programul în funcție de antrenamente.

***

Pentru Adriana aceasta a fost a doua pereche de pantofi de sport, dar prima pereche dedicată special alergării. Îi consideră munciți, dar nu neapărat pentru că ar fi murdari sau rupți, ci mai mult pentru că de ei o leagă foarte multe amintiri și momente importante. Atunci când se uită la ei, o cuprinde dragul și nu crede că îi va arunca niciodată.

Cu ei a alergat primul ei semimaraton, primii 10 kilometri și primul semimaraton montan în afara unei competiții. Pentru că încă nu are o pereche de pantofi de trail, și-a luat Pegasușii în recunoașterea traseului de semimaraton de la Ciucaș. La început și-a zis că “e ok, că nu e traseul greu”, dar îi era atât de milă de ei, încât o durea durea sufletul la fiecare “coborâre mai nașpa”. Stătea tot timpul să se uite dacă nu cumva s-au zgâriat sau dacă nu s-a înâmplat ceva rău cu ei.

***

Alergarea este un sport care o surprinde mereu și crede că a ajutat-o atât din punct de vedere mental, cât și fizic. A început să accepte provocări pe care altfel poate nu le-ar fi acceptat. Când vorbește despre alergare, Adriana zâmbește constant și este super mândră că a reușit să își schimbe rutina și să își organizeze programul în funcție de sport și nu invers. Simte că de fiecare dată trebuie să îți depășești limitele și, dacă nu o faci constant, nu prea îți iese. Cu sportul nu este ca și cu examenele. “Dacă nu-l faci constant, nu îți iese nimic. Și nu prea ai scurtături”, spune ea.

Până în prezent a reușit să slăbească puțin peste 20 de kilograme și este din ce în ce mai conștientă de sănătatea ei. A început să aibă grijă de corpul ei: “pe principiul: îmbătrânim”. Vorbind despre alergare și practicarea constantă a sportului, Adriana consideră că este o persoană mai fericită: “aș spune că sunt, într-adevăr, o persoană mai fericită pentru că îmi investesc timpul în lucruri care îmi fac cu adevărat plăcere”.


Fotografiile din articol sunt realizate cu Nokia 8 Sirocco, care oferă experiența celui mai bun Android, cu cele mai recente inovații de la Google.  Actualizările regulate de securitate și upgrade-ul gratuit al SO timp de doi ani înseamnă că noul Nokia 8 Sirocco cu Android One va fi perfect sigur.

Camera panoramică de 12 MP, cu lentilă ZEISS și zoom optic 2x, îți asigură amintiri clare, chiar și din zilele neclare ale weekendurilor, dar și detaliile gastronomice ale preparatelor de ieri. Cu noul mod Pro al camerei foto, poți controla perfect fiecare imagine, ajustând manual balansul de alb, focalizarea, sensibilitatea (ISO), timpul de expunere și compensarea expunerii. Realizează reglaje complexe fără bătaie de cap și vezi rezultatele în timp real.

1 comentariu. Leave new

  • Daca s ar schimba numele si cateva detalii pe ici pe colo,ar putea fi si povestea mea..ar putea fi povestea multora.poate suntem diferiti,poate avem motive si povesti diferite dar un lucru este comun:placerea de a alerga care ne sta o stare de bine si multumire interioara!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu