#RomaniaInAlergare: Vârful Baiul Mare (Comarnic – Posada – Munții Baiului – Azuga)

România este o țară fantastică. Se vede frumos și din mașină sau din dronă, însă în alergare se simte cel mai bine. Aerul este atât de pur și de curat încât uneori te copleșește, iar peisajele îți dau peste cap toate ideile pe care le aveai despre frumusețe. O dată ce treci de bariera civilizației, Carpații dezvăluie un tărâm de poveste.

Seria #RomaniaInAlergare propune câteva rute care vor încânta ochii și mintea! Fotografiile sunt realizate cu Nokia 8 Sirocco, telefonul cu care poveștile 321sport prind viață.


Traseu: Comarnic – Posada – Munții Baiului (Vf. Baiul Mare) – Azuga

Tura a început de la întrebarea: „Unde putem să mergem și să alergăm, apoi să ne întoarcem în București până să înceapă traficul de la 5-6 seara?”

Prietenul Ciprian ne-a recomandat o tură din Posada până în Azuga cu trecere prin Munții Baiului, însă foarte puține trenuri care trec prin Azuga opresc și în Posada, așa că am căutat alte variante. Așa am găsit opțiunea de a lăsa mașina în Comarnic și de a începe tura de acolo, urmând să luam trenul de la Azuga înapoi spre Comarnic.

Nu am plecat cu gândul să facem o tură competitivă, ci mai degrabă un prim antrenament montan după o perioadă lungă de accidentare, însă orarul de tren ne obliga din start să fim eficienți. 😀

Am plecat de la Comarnic spre Posada în alergare pe marginea drumului și am putut să ne deplasăm în siguranță pe trotuar. Excepție au făcut câteva porțiuni în care am alergat chiar în buza lui DN1, când am experimentat ce înseamnă cu adevărat aglomerația de pe Valea Prahovei. Trec enorm de multe mașini pe acolo, iar majoritatea circulă cu o viteză foarte mare.

Din Posada am pornit pe un drum forestier care ne-a purtat spre Munții Baiului. Am reușit să ne rătăcim de trei ori pe tot traseul, însă două dintre greșeli le-am făcut în primii kilometri. Kudos pentru existența aplicației Munții Noștri, care ne-a ajutat să revenim pe traseul corect de fiecare dată.

Până la altitudinea maxima a traseului, profilul continuă cu o urcare destul de lină și transformă ruta într-una foarte alergabilă! Terenul nu este dificil și poate fi abordat cu orice pereche de pantofi de trail.

De la Vârful Baiul Mare spre Azuga este o coborâre foarte plăcută și plină de peisaje care te fac să scoți telefonul la fiecare pas și să faci o poză pe care s-o privești în zilele mohorâte petrecute la birou 🙂

Mai jos puteți găsi track-ul realizat cu Garmin Fenix 5, cât și fotografiile de pe traseu. Spor la expediții în România frumoasă!

Fotografiile de mai jos sunt aranjate în ordine cronologică, așadar vă veți putea face o imagine foarte clară despre cum va arăta traseul de la cap la coadă dacă alegeți această rută.

Imediat după Posada, traseul are o urcare destul de agresivă pe care n-am pozat-o. Am trecut direct la partea frumoasă a antrenamentului.

Peisajele din Munții Baiului sunt fantastice.

Am prins o vreme foarte bună și ne-am bucurat să alergăm pe porțiunile de plat.

Și am tot alergat, uneori chiar și pe urcare. Până am obosit și am luat-o la pas 🙂

România este o țară tare frumoasă, trebuie doar să încercăm să o descoperim!

Creasta muntelui a arătat un pic apocaliptic.

Am dus steagul 321sport sus de tot, la aproape 1.900 metri 🙂

Vârful Baiul Mare (1.895 metri) a fost cel mai înalt punct de pe traseu.

Ne-a ieșit și o poză de pus în ramă pe coborârea spre Azuga.

Momentul acela când oricum abia respiri de la cât ai urcat, iar peisajul îți mai taie și el respirația! E tare frumos pe acoperișul lumii!

Ne-am intors de la Azuga spre Comarnic cu trenul – o călătorie scurtă și relaxantă după întreaga tură.


Nokia 8 Sirocco oferă experiența celui mai bun Android, cu cele mai recente inovații de la Google.  Actualizările regulate de securitate și upgrade-ul gratuit al SO timp de doi ani înseamnă că noul Nokia 8 Sirocco cu Android One va fi perfect sigur.

Camera panoramică de 12 MP, cu lentilă ZEISS și zoom optic 2x, îți asigură amintiri clare, chiar și din zilele neclare ale weekendurilor, dar și detaliile gastronomice ale preparatelor de ieri. Cu noul mod Pro al camerei foto, poți controla perfect fiecare imagine, ajustând manual balansul de alb, focalizarea, sensibilitatea (ISO), timpul de expunere și compensarea expunerii. Realizează reglaje complexe fără bătaie de cap și vezi rezultatele în timp real.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu