adidas Energy Boost 2018 | Review

*mențiune necesară: pantofii i-am alergat 30 kilometri înainte să mă accidentez, apoi am început să îi folosesc în procesul de recuperare (fără însă să mai alerg cu ei până la momentul scrierii articolului). Pentru a nu întârzia luni de zile articolul, am decis să public experiența în contextul actual.

Casetă tehnică:

  • Model: adidas Energy Boost 2018
  • Tip pantof: neutru
  • Suprafață: șosea
  • Greutate: aproximativ 311 grame
  • Drop (diferența dintre călcâi și vârf): 10 milimetri
  • Lansat: ianuarie 2018

adidas Energy Boost și rucsacul Pivot de la PORC

Pantofii care se integrează perfect în spiritul urban: Energy Boost și rucsacul Pivot de la PORC

Piesă: Rita Ora – I will never let you down

De ce legătura cu această piesă? Pentru că Energy Boost este pantoful acela pe care te poți baza oricând. Nu vei câștiga vreo competiție cu el, însă o să reziste fantastic și se va comporta ireproșabil oricând îl vei încălța. Explicațiile detaliate sunt mai jos 🙂

Despre produs:

adidas Energy Boost este primul model al producătorului german care a beneficiat de tehnologia BOOST. Lansat cu mare fast în 2013, Energy Boost a aniversat 5 ani de existență la începutul lui 2018, iar cu această ocazie s-a lansat o colecție specială care sărbătorește evoluția gamei care a dus alergarea la un nou nivel.

Am scris mult mai detaliat pe această temă în articolul de aici, însă notăm și acum câteva aspecte importante:

Originalul Energy BOOST s-a făcut cunoscut datorită returului crescut de energie, acest lucru fiind posibil datorită spumei heel-to-toe BOOST, încorporată pe toata suprafața tălpii, spumă ce stochează și returnează super-rapid energia de fiecare dată când piciorul atinge solul. Tot ceea ce a oferit unicitate produsului este păstrat, în timp ce construcția superioară și simplificată a tălpii combinată cu o structură mai ușoară pentru o mai bună ergonomie reprezintă o evoluție clară față de modelul original. Alte îmbunătățiri definitorii includ:

  • Sistem Torsion Actualizat: se miscă simultan cu piciorul pentru o aterizare mai lină și oferă tracțiune stabilă zonei mediane.
  • Techfit îmbunătățit: partea superioară de susținere cu suport elastic în față, identificată folosind tehnologia de cercetare și testare Aramis, oferă un confort superior sporit.
  • Stretchweb: actualizare adusă modelului Energy, talpa de cauciuc Continental se adaptează la fiecare mișcare a alergătorului, deplasându-se în armonie cu talpa BOOST ™ pentru a asigura o aderență mai fină, flexibilă și îmbunătățită.
  • Mai mult BOOST™: acum talpa conține 85%  BOOST™ pentru un retur mai mare de energie.

Cele 3 perechi de pantofi din colecția aniversară BOOST

Interacțiunea cu adidas Energy Boost

În 2015 mi-am cumpărat prima pereche de Energy Boost dintr-un magazin specializat din Tokyo. I-am luat pe roz și i-am alergat 300 kilometri. Nu are sens să spun că visam la ei de când s-au lansat, așa că a fost un moment foarte important atunci când i-am încălțat pentru prima oară. Plus că în mintea mea aveau și o legătura emoțională cu Japonia, așa că nu trebuie să subliniez că a fost o relație de dragoste încă de la început 🙂

La un concurs de alergare în parcul Tineretului

Un bărbat cu pantofi roz dansează prin oraș. Închideți ușile și trageți obloanele!

Un mix discret de culori 😀

Trebuie să spun încă de la început că Energy Boost nu este un pantof ușor, ci mai degrabă un pantof strașnic și destul de robust. Chiar dacă partea superioară din Techfit este lejeră și foarte respirabilă, diferența majoră între Energy Boost și Ultraboost mi se pare că stă în suportul oferit de întăriturile din lateral.

Am testat cam toate variantele de pantofi cu tehnologia BOOST: Energy Boost, Ultraboost, Ultraboost Uncaged, Boston Boost. Dintre toate, Energy Boost mi-a dat cea mai mare încredere atunci când mă deplasam în lateral sau făceam schimbări de direcție. Pentru un alergător care a folosit numai pantofi clasici, trecerea la Ultraboost (fără nici o susținere în lateral) poate fi un șoc la primele purtări. Senzația de siguranță apare totuși după mai multe folosiri, însă nu aș recomanda niciodată Ultraboost pentru un antrenament în sală.

Dau un exemplu: exercițiile pe BOSU sunt extrem de utile pentru alergători, iar Energy Boost este pantoful care o să ofere siguranță completă piciorului atunci când se execută și alte mișcări decât cele clasice de la alergare.

Închei discuția despre edițiile anterioare Energy Boost cu review-ul pe care l-am filmat în 2016 cu Pandutzu, unde povestim pe larg despre primele ediții ale acestui pantof.

Ce-mi place și ce nu-mi place la Energy Boost

Dacă ar trebui să aleg un atribut pentru acest pantof, aș merge pe “strașnic”. E genul de produs pe care te poți baza la absolut orice alergare, returul de energie este fantastic (îl recomand alergătorilor aflați la început de drum!), iar partea exterioară a tălpii rezistă mult mai bine decât la Ultraboost. Am spus prin review-urile trecute că partea de cauciuc a tălpii de la Ultraboost începe să își piardă proprietățile după aproximativ 200 kilometri, iar pantoful devine instabil pe suprafețe umede. Nu este cazul și la Energy Boost, care o s-o ducă mult și bine.

Câtă tehnologie BOOST este în acest model? E simplu: toată! De obicei producătorii lansează o tehnologie, apoi pe modele diferite pun mai multă sau mai puțină, în funcție de prețul produsului. De exemplu cam toți pantofii de la ASICS au tehnologia GEL, însă un model de 250 lei va avea o cantitate mică, iar unul de 800 lei va avea tot GEL-ul din lume. La fel și la adidas: cantitatea de BOOST de la Energy Boost este mult mai mare decât la Boston Boost.

Îmi place foarte mult upgrade-ul pe care l-a primit exteriorul pantofului: Techfit-ul a căpătat o textură mai fermă versus modelul pe care l-am folosit în 2015-2016. Asta a atras și un mic minus, pantoful este ceva mai puțin respirabil decât versiunea anterioară testată.

Am testat foarte serios pantofii la antrenamentele făcute în perioada de recuperare.

Primesc deseori întrebarea “Ce pantof să aleg pentru primul maraton”, iar răspunsul meu este același: “Nike Lunarglide sau adidas Energy Boost”. Cum seria Lunarglide a dispărut o dată cu generația a 9-a, Energy Boost rămâne recomandarea mea pentru sportivii care vor să facă prima cursă de 42 kilometri.

S-au asortat perfect cu orteza! 😀

Prețul nu este unul tocmai mic (pentru prețul actualizat vizitați un magazin autorizat adidas din România), însă calitatatea lui Energy Boost face toții banii.

N-aș recomanda alergătorilor foarte rapizi să încerce să scoată personal best cu acest model: pantoful este destul de greu (peste 310 grame). O variantă mult mai bună pentru cei care vor să coboare sub 40 minute pe 10 kilometri este Boston Boost, un pantof gândit special pentru viteze mai mari. Eu aș alege Energy Boost dacă aș vrea să scot 45 minute pe 10 kilometri, dar aș trece la Ultraboost dacă aș vrea să cobor spre 42 minute (aici mi-e recordul personal).

Dacă tot n-am putut să alerg prea mult cu ei, i-am testat la joc de glezne 😀

Pantoful de alergare în viața de zi cu zi

DA DA DA! Este un pantof excelent pentru purtatul la birou. Este comod, respirabil, se spală foarte ușor la mașina de spălat (este incredibil cât de bine s-a menținut modelul roz având în vedere că o astfel de culoare deschisă este predispusă la a colecționa mizerie!).

Nota finală: 9,5.

Fotografiile din 2018 sunt realizate cu telefonul Nokia 8 echipat cu optică Zeiss.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu