Usain Bolt, Kilian Jornet, Mo Farah și Paula Radcliffe: ce pun în farfurie înainte de cursă?

La o simplă căutare pe internet, vedem cât de importantă este pregătirea de dinainte de cursă, dar mai ales felul în care ne hrănim corpul pentru ca acesta să ne ofere energia de care avem nevoie în timpul unei alergări lungi. Cel mai important lucru este acela de a mânca alimentele potrivite la momentele potrivite, astfel încât să avem toate elementele necesare să facem faţă efortului, iar mai apoi să ne recuperăm.

În mod clar, există o serie de recomandări legate de alimentaţia dinainte de cursă: anumite tipuri de mâncare sunt “de ajutor”, în timp ce altele sunt absolut “de evitat”.

Hai să vedem care sunt tabieturile legate de mănâncarea de dinaintea unei curse importante pentru unii dintre cei mai cunoscuţi alergători!

Kilian Jornet este unul dintre cei mai cunoscuți alergători montani şi alergători de anduranţă din lume. Este de şase ori campion al Skyrunner World Series și a câștigat unele dintre cele mai prestigioase ultramaratoane, inclusiv Ultra-Trail du Mont-Blanc, Grand Raid, Run Endurance End States și Hardrock Hundred Mile Endurance Run. Cina pe care o ia cu o noapte înainte de cursă constă într-un bol de supă-cremă de morcovi şi porţii uriaşe de paste, în timp ce micul dejun este format din pancakes şi ceai.

Paula Jane Radcliffe este o alergătoare pe distanțe lungi. A ieşit de trei ori câștigătoare a Maratonului de la Londra (2002, 2003, 2005), tot de trei ori la New York Marathon (2004, 2007, 2008) și în 2002 la Chicago Marathon. Ea este cea care deţine recordul mondial la maraton pentru femei din 2002. Recomandă consumul de alimente cu care suntem obişnuiţi de la antrenamente, doar cantitatea carbohidraţilor să fie un pic mai mare.

În timp ce alergătorii pe distanțe lungi au nevoie de un aport mai mare de vitamine şi carbohidraţi, alergătorii de viteză trebuie să fie atenţi să-şi menţină la minim nivelul grăsimilor corporale.

Făcând o comparaţie între dieta lui Usain Bolt, alergătorul de viteză decorat cu opt medalii de aur la Jocurile Olimpice, şi cea a lui Mo Farah, cel mai de succes alergător pe distanţe lungi, vom observa satisfacerea diferită a nevoile alimentare în funcţie de competiţiile la care participă. Dacă un sprint de 100 de metri nu va epuiza depozitele de glicogen din organismul lui Bolt, acesta fiind nevoit să aibă grijă să nu fie prea plin în momentul alergării, Farah va trebui să se încarce cu carbohidraţi înainte de a concura.

Apropo, știați că Usain Bolt este super pasionat de gătit? Acum câțiva ani a intrat în bucătărie alături de Jamie Oliver 🙂

Aşadar, pentru alteţii de anduranţă se recomandă o dietă bogată în carbohidraţi (pâine, cartofi, orez, paste făinoase și cereale), în timp ce pentru sprinteri se pune accentul pe proteinele găsite în ouă, carne, pește, fructe cu coajă lemnoasă, fasole și produse lactate.

Daaar, nu o să intrăm prea mult în detalii tehnice, pentru că vă invităm să aflaţi mai multe despre nutriţie şi alimentaţie sănătoasă pentru sportivi la cursul interactiv Alergători în bucătărie. Noi suntem de părere că un atlet sănătos este un atlet câştigat, aşa că am organizat o serie de workshop-uri de gătit special pentru alergători.

Acum ne aflăm la cel de-al doilea eveniment, unde vom aborda subiectul „Ce gătim înainte de cursă?”. Pentru detalii suplimentare, dar şi metode de înscriere, te invităm să afli mai multe de aici.

Proiectul Alergători în bucătărie este cel mai nou concept 321sport Running Culture, şi a fost gândit ca un ajutor adresat acelor sportivi care înțeleg importanța alimentației și care își doresc să învețe, la propriu, ce și cum să gătească astfel încât să obțină cele mai bune rezultate de la propriul corp. Te aşteptăm alături de noi să descoperim împreună tainele unei alimentaţii corecte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu