Pentru Radu Restivan, 22:22 Unsanctioned Running este poezie de stradă

Iubitoare de sport și fascinată de tot ce înseamnă 321sport #Running Culture, am fost curioasă să aflu ce se află în spatele unei pasiuni atât de profunde pentru alergare, precum cea a lui Radu Restivan, fondator 321sport și cum pornești un fenomen cu un impact atât de mare în societate, spre exemplu, evenimentele pe care le organizează pentru comunitatea de running din România.

Atunci când îl întrebi pe Radu Restivan ce înseamnă pentru el alergarea, e suficient să-l privești în ochi și vei înțelege, fără ca măcar să rostească vreun cuvânt, la ce intensitate trăiește el pasiunea pentru acest sport. Trebuie să recunosc că acest lucru mi-a accentuat destul de tare curiozitatea de a ști cât mai multe lucruri din spatele pasiunii sale pentru alergare, așa că am vrut să înțeleg cum a început povestea lui.

Ei bine, Radu a fost pasionat de sport de mic, chiar dacă în copilărie sau adolescență nu a practicat vreun sport într-un mod constant. Timpul a trecut și la nici 27 de ani, din cauza unui stil de viață nesănătos, Radu ajunsese să cântărească peste 100 de kilograme. Acela a fost momentul în care a decis să-și schimbe complet viața și cel mai important, s-a apucat de sport.

A început prin a lua ore de cycling și, ulterior, a dus lucrurile la alt nivel, devenind instructor de cycling. La scurt timp după ce a făcut primii pași în sport, a descoperit și alergarea, iar cu trecerea timpului aceasta i-a fost alături necondiționat într-una dintre cele mai importante și benefice schimbări pe care le-a făcut vreodată pentru el. Chiar dacă la început nu putea alerga nici măcar un kilometru, datorită sportului, și-a schimbat complet viața: a slăbit 30+ de kilograme și a reușit să facă lucruri la care altădată nici măcar nu visa.

“Atunci când descoperi o chestie mișto, e un instinct natural de a vrea să le arăți și altora ce impact poate avea acel lucru.” Așa a apărut 321sport. Din dorința de a transmite mai departe tot ceea ce alergarea i-a adus lui și de a construi un loc în care alergarea să fie cu adevărat accesibilă oricui.

Deși la început Radu nici măcar nu îndrăznea să spere, 321sport a crescut foarte repede, iar în timp, a fost ca un bulgăre care s-a rostogolit constant și cu trecerea timpului, a ajuns la din ce în ce mai mulți oameni. Una dintre cele mai importante lecții de viață pe care le-a învățat din comunitatea 321sport a fost aceea că niște străini îți pot deveni familie prin simplu fapt că împărtășesc aceeași pasiune cu tine. Acest lucru, printre multe altele, l-a făcut să simtă că poate contribui la crearea unei culturi de running mai mult decât doar a scoate oamenii la alergat. Astfel, dorința de a organiza evenimente a venit mai departe ca un pas natural.

În State, running-ul e o cultură împământenită, crescută cu ajutorul crew-urilor

 

Mike Saes este cel care a lansat primul crew la începutul anilor 2000 și pe care Radu îl consideră un icon runner pentru ceea ce a făcut în societate. L-a cunoscut la New York și a avut ocazia să-i spună că este o adevărată inspirație pentru el. “A fost foarte măgulit și fericit să vadă că impactul pe care el l-a avut în running în State este, de fapt, ceva global.”

Radu e de părere că în State, solidaritatea e dusă la rang de artă și și-a dat seama că un running crew, pe lângă alergare, e un centru de idei de dezvoltare personală, în care cunoști oameni care să te inspire sau cu care să lucrezi, cât și un loc de manifestare al celor creativi. “E un hub cultural.Evenimentele pe care Radu le organizează cu 321sport au fost creionate având ca sursă de inspirație diferite crew-uri din afară, pe care le urmărește cu mare interes și admirație.

Cursa 22:22, o utopie transformată în realitate


22:22
este o cursă de alergare unsanctioned*, mai exact, fără reguli, în care startul se dă într-un loc comun, la ora 22:22, cu 22 locuri disponibile. Punctele de start și finish sunt anunțate cu o zi înainte doar către cei înscriși. Fiecare își alege propria rută de parcurge a cursei, singura condiție este să bifeze un checkpoint intermediar. Traseul are aproximativ 10 kilometri. Se poate alerga pe oriunde, însă fiecare participant este răspunzător de alegerile făcute pe durata cursei. Nu există numere de concurs, pe traseu nu se găsesc puncte de alimentare cu apă sau mâncare și se contorizează doar numărul 1 la fiecare categorie: masculin și feminin. Asta a fost până acum. Pe viitor, regulile se pot schimba oricând. Acesta este farmecul curselor unsanctioned.

Atunci când privești alergarea în esență, poți spune că este o artă stradală a sportului pe care nu toți o înțeleg sau poate care mulți nici nu cunosc că există. Alergarea nu este doar ceea ce majoritatea dintre noi vedem la maratoane, unde o mare parte dintre oameni aleargă pentru a avea un context în care să facă sport alături de alți oameni. Este ceva mai mult de atât.

În ceea ce privește cursa 22:22, pe care Radu Restivan o organizează cu 321sport,  singurul lucru care îți trebuie pentru a participa este curajul deoarece este o cursă unde riscurile sunt pe măsură, iar ca să câștigi, trebuie să fii foarte bun. De ce o astfel de cursă? Pentru că Radu și-a dorit să existe un loc în care oamenii să își regăsească pasiunea aia brută pentru alergare, unde să participe doar cei care vin pentru experiență și adrenalină și să nu aștepte nimic altceva în schimb.

Până astăzi, Radu a organizat cu 321sport în total trei ediții din această serie de alergări unsanctioned, ultima având loc pe 24 septembrie 2020. Dacă până la această ultimă ediție, cei 22 de alergători se întreceau pe o distanță de aproximativ 10 kilometri, de data aceasta lucrurile au stat puțin diferit. 22:22 “THE HEAT” a fost cursa în care au avut loc dueluri 1 vs 1 pe distanțe de 400 metri. Întâi grupe, apoi faze eliminatorii.

“A fost greu, a fost dramatic, a fost poezie de stradă. #RunningCulture la un alt nivel!”

Radu a adunat de la cursele 22:22 de până acum foarte multe amintiri care-i fac inima să tresară ori de câte ori își amintește de ele. Cu ocazia acestui interviu, i-a făcut o deosebită plăcere să se reîntoarcă în timp, în momentul în care a dat startul ediției cu numărul doi.  Totul se întâmpla la statuie, în intersecție la Sălăjan. 22 de participanți așteptau cu sufletul la gură semnul făcut de Radu, care se afla pe partea cealaltă a intersecției, lângă o mașină de poliție. Ora 22:22 a fost momentul în care în intersecție a avut loc un start al unei curse în care alergătorii au pornit în toate direcțiile. Pe tot parcursul cursei, Radu a sprintat pe cursieră pentru a face poze. Momentul de la Piața Romană, în care Radu l-a zărit pe Vlad Perianu, câștigătorul de la băieți, a fost cu adevărat memorabil. Vlad trecea prin mijlocul intersecției, printre mașini. În acel moment, Radu s-a oprit, a tras repede camera la ochi și a fotografiat momentul, timp în care tot ce îi răsuna în gând era: fucking champ.”

“La o astfel de cursă, riscurile sunt mari. Fiecare e pe cont propriu, trebuie să cunoască orașul, să știe cum să fie cel mai rapid, trebuie să fie atent la trafic și la oameni. E vorba despre pasiunea aia rară, pe care o mână de oameni o au și sunt dispuși să-și asume orice risc.

Nu e pentru oamenii care se așteaptă la o medalie la finish sau ciocolățică și apă pe traseu. You do the work, e gloria străzilor, nu a reflectoarelor!”

Așa cum rap-ul a luat naștere în underground, Radu este foarte mândru de faptul că a reușit să creeze o scenă underground de running și în România, prin care a adus împreună niște oameni care sunt un exemplu clar de nebunie.

Un lucru e cert, istoria running-ului de mâine se scrie astăzi prin pasiunea unor oameni care împreună formează un adevărat fenomen, 321sport. Cel mai probabil, dacă ai participat măcar o dată la 22:22 Unsanctioned Running, știi prea bine ce impact are această cursă în viața unui pasionat de alergare și m-aș bucura tare mult să ne împărtășești din experiența pe care tu ai trăit-o în timpul unui astfel de eveniment, iar celor care până acum nu au îndrăznit să ia parte la așa ceva, vreau să le transmit că niciodată nu e prea târziu să-și depășească limitele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu