Transpirația: beneficiu sau rușine?

Alergarea înseamnă multe bucurii, dar și multă transpirație, lucru perfect normal la prima vedere atunci când vine vorba de sport. Totuși, în realitate, transpirația este încă un subiect tabu în rândul oamenilor.

Cantitatea de transpirație produsă de organismul uman diferă în funcție de mai mulți factori, precum: genetică, climă, activitate fizică, alimentație sau medicație.

Totuși, adevărul este că, pe cât de neplăcută e transpirația, pe atât de vitală este ea pentru sănătate, iar acest lucru a fost demonstrat încă de pe vremea strămoșilor noștri. În acele timpuri, capacitatea de a transpira, în timp ce vânau într-un mediu foarte cald, a permis oamenilor să se adapteze, să supraviețuiască și să devină vânători pricepuți.

Ce este transpirația și ce efect are asupra organismului?

Pielea, cel mai mare organ al corpului uman, poate fi considerată și “al treilea rinichi”. Glandele sudoripare ne ajută pielea să filtreze toxinele din organism, ceea ce, la rândul său, ne întărește sistemul imunitar.

Iată ce conține transpirația:

  •  În mare parte, apă.
  • Cantități mici de sodiu, potasiu, calciu și magneziu – electroliți care ajută la declanșarea diferitelor răspunsuri electrice în organism (de exemplu, flexibilitatea mușchilor). Acesta este motivul pentru care consumul de electroliți în timpul și după perioade lungi de efort este benefic.
  • Bacterii, care cresc în transpirația eliberată și sunt motivul pentru care transpirația are un miros neplăcut.
  • Cantități mici de toxine eliberate.

De asemenea, transpirația ne răcește corpul și îl ajută să-și mențină o temperatură corporală adecvată.

Totodată, știai că există două moduri distincte în care transpiram?

1. Glandele ecrine produc transpirație pentru a regla temperatura corpului și se găsesc pe tot corpul nostru.

2. Glandele apocrine sunt legate de foliculii de păr (de exemplu, axile) și produc în principal transpirație declanșată de factorii de stres emoțional, cum ar fi frica și anxietatea, ceea ce declanșează și mirosul corporal neplăcut. Cel mai important aspect legat de transpirație este faptul că atunci când transpirăm, spre exemplu în cazul exercițiilor fizice intense, există foarte multe lucruri bune care se întâmplă în corpul nostru:

  • Circulația crește în organele, mușchii și țesuturile noastre.
  • Pielea noastră eliberează anumite toxine, cum ar fi alcoolul și deșeurile, pentru a ne ajuta corpul să se detoxifice.
  • Eliminarea sării din organism poate ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi.
  • Transpirația prelungită duce, de asemenea, la creșterea nevoii de hidratare, implicit la nevoia de a bea mai multă apă, ceea ce scade riscul de deshidratare sau de a dezvolta pietre la rinichi.
  • Porii de pe pielea noastră se deschid și permit formarea unei bariere de protecție împotriva agenților patogeni, reducând bacteriile de pe piele (acest lucru poate beneficia de multe probleme ale pielii, cum ar fi acneea)
Igiena neadecvată a pielii face ca transpirația să fie o rușine. Alege o curățare în profunzime și o prospețime care durează!

Poluarea mediului nu are un efect negativ doar asupra planetei, ci și asupra oamenilor și a pielii. De aceea, pentru a avea o piele sănătoasă, este necesară o igienă regulată și o îngrijire corespunzătoare a pielii, conform nevoilor propriului corp.

Știm că ți-ai propus în fiecare zi să fii cea mai bună versiune a ta și reușești să demonstrezi asta cu fiecare ocazie. Îți setezi obiective curajoase și profiți de fiecare oportunitate pentru a-ți depăsi limitele, tocmai pentru că ești conștient că dincolo de provocări te așteaptă cele mai mari satisfacții.

NIVEA știe că prospețimea face diferența atunci când vine vorba de forma ta sportivă și totodată, de încrederea pe care o ai în tine atunci când faci sport. De aceea, te susține în misiunea ta prin gama sa largă de produse, care te ajută să fii la înălțimea obiectivelor tale.

Da, pentru că atunci când te simți bine în pielea ta, poți să realizezi orice îți propui!

Senzația de prospețime durează întreaga zi. La fel ca dorința ta de reușită!

Deodorantul NIVEA Black & White Invisible Silky Smooth: calmează și hidratează intens pielea subrațului proaspăt epilată. Formula emolientă, fără alcool, lasă pielea catifelată, fără iritații și oferă protecție anti-perspirantă timp de 48h. În plus, oferă protecție eficientă împotriva petelor: albul rămâne alb şi negrul rămâne negru pentru mai mult timp.

 

Cu NIVEA Men Deep vei avea un păr, scalp și barbă complet revigorate și curățate în profunzime!

Când te simți bine, arăți bine! Produsele NIVEA Men Deep pentru îngrijirea părului conțin formule cu electroliți și carbon, care acționează puternic împotriva sebumului, impurităților și reziduurilor lăsate de produsele de styling.

Gelurile de duș NIVEA te ajută să întâmpini provocările fiecărei zile cu multă încredere!

Gelul de duș NIVEA Men Active Energy are o formulă răcoritoare cu cafeină 100% naturală care este ideală pentru rutina de trezire de dimineață. Îți lasă pielea și părul revitalizate și îngrijite. Aplică gelul de duș pe pielea udă și masează-l bine pe corp, față și păr înainte de a-l clăti!

Gelurile de duș NIVEA Fresh Blends combină armonios ingrediente de origine naturală, extracte delicioase din fructe și lapte vegetal, pentru un duș răcoritor, hidratant și energizant! Totodată, parfumul irezistibil de fructe îți va da o stare de bine iar formula delicată de îngrijire îți va lăsa pielea suplă si fină.

La finalul zilei, pielea ta își păstrează prospețimea!

Noua apă micelară NIVEA Energy curăță în profunzime, conține 3 antioxidanți și este imbogățită cu vitamina C, vitamina B3 și extract de merișoare care energizează și revitalizează tenul. Formula vegană conține micele de origine naturală, iar produsul vine într-un ambalaj reciclat în proporție de 96%.

Mai multe informații despre gama NIVEA sunt disponibile pe site-ul oficial www.nivea.ro.

Nu uita că transpirația face parte din joc și nu te gândi niciodată la cât transpiri: orice succes are la bază 1% inspirație, 99% transpirație! 🙂


ABC-ul Alergării este un serial video, în care explicăm de la A la Z alfabetul acestui sport, pe înțelesul tuturor. Pentru fiecare literă explicăm alergarea și în limbajul semnelor.

Cu această ocazie, vă invităm să urmăriți e??????? ? din ABC-ul Alergării – Litera “I”, de la Igienă, powered by @nivearomania, unde vorbim mai multe despre igienă din perspectiva celor care sunt activi din punct de vedere sportiv.

ABC-ul Alergării este un proiect realizat de 321sport și prezentat de NIVEA. Toate detaliile despre proiect și despre seria completă de episoade pot fi descoperite .

 

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu