Care este diferenţa între fartlek, tempo şi intervale?

Avem foarte multe motive pentru care credem că alergarea este unul dintre cele mai flexibile sporturi din lume. Spre exemplu, este un sport care se poate practica oriunde și oricând, care ne dă posibilitatea să alegem la ce nivel vrem să ne antrenăm.

Fie că suntem competitivi și ne antrenăm pentru participarea la competiții, fie că alergăm de plăcere pentru a ne relaxa, ei bine, alergarea este pentru toată lumea și există foarte multe tipuri de antrenamente pe care le putem urma în funcție de propriile noastre nevoi.

Astăzi vom vorbi despre cele 3 tipuri de alergări destinate antrenamentelor de viteză: alergări de tip intervale, alergări de tip tempo şi alergări de tip fartlek.

Hai să discutăm pe larg despre ce înseamnă fiecare tip de alergare şi la ce ajută ea.

Antrenamentele de tip intervale

Intervalele sunt scurte, intense și urmate de o perioadă de recuperare egală sau chiar puțin mai lungă decât perioada de efort. De exemplu, după încălzire se va alerga timp de două minute la o intensitate mare, după care două, trei minute de alergare ușoară sau de mers pentru recuperare.

Pentru a efectua intervale, trebuie să depui un efort mare, însă totul trebuie să fie controlat și neapărat urmat de pauze pentru revenire. Secretul stă în momentele în care alergi ușor și îți pregătești corpul pentru un nou interval, lucru care te ajută să termini întreg antrenamentul obosit, însă nu complet epuizat. La fel ca atunci când te odihnești, în pauzele de alergare ușoară corpul tău se adaptează și devine mai puternic.

Beneficiile intervalelor: îmbunătățește forma fizică, rezistența, coordonarea minte-corp și arderea grăsimilor

Antrenamentele de tip tempo

Alergările de tip tempo constau într-o alergare de încălzire, o alergare la efort mai mare, după care o alergare de cooldown. Nivelul de efort la care trebuie susținută alergarea principală trebuie să fie în afara zonei tale de confort. Cu alte cuvinte trebuie să îți poți auzi respirația, dar nu trebuie să simți că ai început să gâfâi. Dacă, însă, poți vorbi cu ușurință, trebuie să știi că nu te afli în zona de tempo, iar dacă nu poți vorbi deloc, te afli deasupra ei. Efortul ar trebui să fie undeva la mijloc, un efort „confortabil de greu”, care să îți permită să spui câteva cuvinte și care să poată să fie menținut timp de cel puțin 20 de minute.

Pace-ul nu este un mijloc eficient de evaluare a unui antrenament de tempo, deoarece există multe variabile care pot afecta ritmul: căldura, vântul, oboseala și terenul.

Beneficiile alergărilor de tip tempo: îmbunătățește concentrarea și puterea mentală, te poate ajuta la simularea unei curse.

Antrenamentele de tip fartlek

Aceste antrenamente sunt atât de distractive precum le sună și numele. Ele vin din suedezul „speed play” și tocmai despre asta este vorba. Spre deosebire de tempo și intervale, antrenamentele de tip fartlek sunt nestructurate și alternează pe toată durata alergării eforturile moderate cu cele ușoare și cele de intensitate mare.

După încălzire, te vei juca cu viteza alergând la eforturi mai mari pentru perioade scurte de timp, după care vei alerga ușor ca să te recuperezi.

Antrenamentul este unul imprevizibil, tocmai de aceea este recomandat să nu stai cu ochii pe ceas și să nu urmezi un plan bine definit. Ideal este să ajungi să alergi la eforturi mai mari, dar nu într-un ritm specific.

Beneficiile alergărilor de tip fartlek: antrenamentele sunt unele fără stres, care îți îmbunătățesc cunoștințele despre propriul corp și despre propria minte, timp în care îți întăresc forța mentală și rezistența.


Dacă nu te-ai înscris deja, să ştii că te aşteptăm alături de noi, în fiecare marți la 19: 30, la alergările susținute de Under Armour România! 

Mai multe detalii despre program, chiar aici: .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu