Adela Bălțoi și sacrificiile pentru performanță

Succesul este rodul muncii și al perseverenței. Practicarea unui sport de performanță presupune multă voință, determinare, rezistență psihică și caracter, iar toate aceste calități se dobândesc de-a lungul carierei odată cu provocările la care sportivii sunt expuși.

Viața de sportiv nu este deloc ușoară. Antrenamente epuizante, cantonamente, timp petrecut departe de cei dragi, probleme, dezamăgiri, accidentări, iar lista poate continua. Acestea sunt doar o parte din provocările zilnice ale unui sportiv de performanță. Nu de puține ori mulți dintre noi ne-am gândit să renunțăm, să începem să trăim o viață normală, dar la fel de mulți dintre noi ne-am confruntat cu problema care apare după ce decidem să punem în aplicare această decizie, o întrebare pe care cu siguranță foarte mulți sportivi și-o adresează de-a lungul anilor: “ Dar eu ce voi face în momentul în care voi renunța la viața de sportiv?!”, o întrebare firească care îi determină pe foarte mulți dintre noi să nu renunțe.

Așa cum am menționat mai devreme, succesul este rodul perseverenței, iar sportiva de astăzi confirmă lucrul acesta. Adela Bălțoi este persoana care niciodată nu a renunțat indiferent de provocările întâmpinate, iar anul acesta a reușit să obțină un rezultat la care visa de foarte mult timp, câștigarea Maratonului București.

După 15 ani de pregătire, Adela a reușit să câștige primul maraton

Fire activă și competitivă, Adela a început practicarea atletismului la vârsta de 14 ani, odată cu admiterea la liceul cu program sportiv din Târgu Jiu. După absolvirea ciclului primar am hotărât că vreau să dau admiterea la liceul cu program sportiv. Am mers să susțin probele de atletism unde, spre uimirea mea, am reușit să câștig proba de 800m. Am fost admisă, iar din acel moment am început pregătirea fizică cu domnul Ciobanu Laurențiu, primul meu antrenor. Am reușit să obțin mai multe rezultate în liceu, dar niciodată nu reușeam să câștig. Pot spune că aveam mai multe eșecuri decât reușite, iar toate aceste rezultate mă dezamăgeau.

Pe lângă faptul că rezultate obținute nu erau cele dorite, nici susținerea financiară nu exista. Cazare și masă la cantina liceului erau singurele beneficii pe care Adela le primea în urma obținerii rezultatelor la Campionatele Naționale. Din păcate, politica acestor licee nu permitea antrenorilor să susțină financiar sportivii care obțineau rezultate. Nu aveam parte de refacere, iar uneori din cauza antrenamentelor solicitante mi se făcea mereu foame. Nu îmi permiteam să merg să mănânc în oraș, așa că alegeam să mănânc pâine cu margarină și dulceață, ceea ce mai târziu mi-a provocat o gastrită la stomac.”, iar acestea sunt doar o parte din greutățile din viața unui sportiv de performanță, lucruri care nu se văd și care ar trebui să nu existe dacă ne dorim rezultate bune de la sportivii noștri. Mulți continuă să lupte și să creadă în visul lor, continuă să muncească chiar și atunci când nimeni nu le oferă nici cea mai mică șansă de reușită, deoarece pentru ei sportul reprezintă totul, șansa care îi poate ajuta să își schimbe viața.

Poză făcută de https://web.facebook.com/spisanie.atletika/

Îmi cumpăram adidași second hand ca să am cu ce să mă antrenez

Odată cu admiterea la Facultatea de Educație Fizică, Adela a primit biletul spre noi orizonturi, dar exact așa cum mi-a mărturisit, lucrurile nu s-au îmbunătățit prea mult. Din anul II de facultate a început colaborarea cu doamna Viorica Dima, antrenoarea care a ajutat-o să progreseze, fără însă a-i oferi posibilitatea de a se specializa pe o singură probă.

Colaborarea cu doamna Viorica m-a ajutat să îmi îmbunătățesc mult forma fizică, dar cu toate acestea, condițiile de care beneficiam nu erau cele mai bune. Pentru a mă bucura de o pereche de adidași buni la antrenamente mergeam la magazinele second hand să îmi cumpăr. Clar nu aveau cea mai bună calitate, dar asta era tot ce îmi permiteam. Mai târziu am resimțit faptul că nu am folosit pantofii de alergare corespunzători. Din păcate, cu timpul am înțeles că atletismul de performanță nu poate oferi mai mult. Nimeni nu pune foarte mult preț pe tine, ca și sportiv deoarece poți fi înlocuit ușor de alți sportivi. Este trist, dar din păcate acesta este adevărul.

Din 2019 s-a mutat în București, iar din acel moment a simțit cu adevărat că viața ei s-a schimbat. Domnul antrenor Gabriel Brănișteanu a devenit mentorul său, persoana care o susține necondiționat. Chiar dacă 2020 nu a fost exact așa cum și-a dorit din lipsa competițiilor, 2021 a devenit unul dintre cei mai buni ani ai carierei. A reușit să își facă cel mai bun timp în cursa de maraton, cu toate că nu se antrenase specific pentru această probă.

“Timpul obținut la acest maraton m-a surprins și pe mine. Plecasem cu gândul să alerg 3h, dar la kilometru 35 am realizat că pot să fug cu mult sub timpul propus. Nu pot spune că m-am pregătit specific deoarece până în luna septembrie am avut o luxație care m-a ținut departe de alergare. Nu îmi venea să cred că voi reuși să câștig acest maraton. Abia după ce am trecut linia de finish am putut să mă bucur cu adevărat. Este cea mai mare realizare a carierei. Sunt foarte fericită pentru timpul scos, iar acest rezultat îmi oferă încredere pentru viitor.”

Chiar dacă nu s-a bucurat de un trecut foarte ușor, Adela a continuat să lupte și să muncească pentru pasiunea ei, iar anul acesta a reușit să obțină rezultatul care i-a oferit motivația să continue. Uneori diferența dintre campioni este oferită chiar de dorința sportivului de a nu renunța, iar Adela prin povestea ei demonstrează acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu