De-a lungul anilor, interesul pentru creșterea performanțelor sportive a condus la studierea amănunțită a fiecărui detaliu, iar nutriția sportivă a devenit un subiect foarte dezbătut.
Indiferent că ești sportiv profesionist, sau abia ai descoperit pasiunea pentru sport, ori ești un copil plin de energie cu o dorință arzătoare de a evolua cât mai rapid, studierea elementelor de bază ale nutriției sportive trebuie să devină o prioritate pentru tine. Nu de puține ori s-a demonstrat că o alimentație adecvată îți poate influența într-un mod pozitiv rezultatele obținute la competiții.
Cu toții ne dorim să avem un regim alimentar sănătos, dar diferența dintre acest stil de viață și nutriția sportivă este chiar atenția la micile detalii. În timp ce principalul scop al unui regim alimentar sănătos este menținerea unui echilibru între o stare de sănătate adecvată și eliminarea produselor dăunătoare, nutriția sportivă are drept scop folosirea alimentelor care să îți asigure atingerea nivelului adecvat de energie în timpul antrenamentelor și al competițiilor, dar mai ales susținerea unei refaceri rapide și diminuarea riscului de accidentări prin menținerea unei greutăți corporale adecvate.
Creează-ți propria dietă în funcție de obiectivul tău
Din fericire, corpul nostru răspunde diferit la anumite alimente, ceea ce ne poate permite să ne găsim propria dietă. Probabil, cu toții știm deja elementele de bază ale unei nutriții adecvate, cum ar fi consumul de carbohidrați pentru energie, proteine pentru refacere, grăsimi pentru absorbția principalelor substanțe nutritive, iar mineralele pentru un sistem imunitar sănătos. Însă, pentru a ne bucura de beneficiile fiecărui element în parte este nevoie să descoperim ce alimente ne ajută corpul să evoluăm.
Hidratarea este la fel de importantă
Hidratarea pe tot parcursul zilei este esențială pentru funcționarea optimă a organismului. Deshidratarea afectează în multe moduri organismul nostru, în special prin incapacitatea acestuia de a-și regla temperatura corporală. Pe parcursul antrenamentelor, dar mai ales al competițiilor, creșterea temperaturii corporale favorizează creșterea rapidă a pulsului, iar lucrul acesta duce inevitabil la instalarea oboselii într-un timp mult mai rapid. De asemenea, deshidratarea poate duce la crearea unui disconfort gastric ceea ce poate influența într-un mod negativ întreaga activitate fizică. Hidratează-te corespunzător pentru a te bucura zi de zi de un antrenament reușit!
Importanța nutriției de refacere
Alimentația de refacere după antrenament trebuie să fie la fel de importantă ca modul în care te hrănești înainte de antrenament. Pentru a ajunge să îți îndeplinești obiectivele este nevoie să acorzi aceeași importanță alimentației de refacere zi de zi, săptămână de săptămână, lună de lună. Momentul refacerii este foarte important, tocmai de aceea este recomandat să începi refacerea depozitelor de glicogen în primele 15 – 30 de minute după încheierea antrenamentului. De preferat, hrana consumată trebuie să fie lichidă cu un amestec de carbohidrați cu eliberare rapidă și proteine ușor de digerat pentru a oferi musculaturii elementele esențiale de care are nevoie pentru a se reface mai rapid.
Acordă atenție modului în care te hrănești și recuperezi zi de zi, iar organismul tău te va răsplăti prin îndeplinirea obiectivelor.