Indiferent de sportul practicat, antrenamentul reprezintă cheia succesului. În ultimul timp, alergarea pe munte a devenit un sport extrem de popular, iar pregătirea pentru o asemenea disciplină presupune un plan de antrenament bine structurat care să te ajute să faci față provocărilor.
Sezonul competițiilor montane este foarte lung. Acesta începe de obicei în luna martie și se termină târziu în luna noiembrie, iar pregătirea pentru o perioadă atât de lungă trebuie să fie atent structurată.
Pe parcursul sezonului rece trebuie clădită baza noului an competițional
Pregătirea pentru obiectivele noului sezon competițional trebuie să înceapă după o perioadă de pauză activă, pauză care trebuie să existe anual odată cu încheierea curselor de alergare. Perioada de iarnă reprezintă cel mai bun moment pentru a pune bazele noului sezon. Lipsa competițiilor îți va oferi șansa să te antrenezi continuu după un plan adaptat nivelului tău de pregătire. Este foarte important ca în această perioadă să pui accentul pe antrenamentele care te vor ajuta să îți creezi o bază solidă. De asemenea, în această perioadă poți pune accentul pe antrenamentele care îți pot îmbunătăți condiția fizică.
Antrenamentele diversificate trebuie să devină o prioritate pentru tine în această perioadă
Monotonia antrenamentelor pe parcursul sezonului rece este inevitabilă. Lipsa competițiilor și dificultatea pregătirii te poate duce foarte ușor în această stare. Este important să îți menții motivația la cote maxim prin începerea diversificării antrenamentelor. Orele de spining, antrenamentele în sala de forță, schiul alpin, escalada sunt doar o parte din sporturile care te vor ajuta să ieși din monotonia antrenamentelor zilnice în timp ce îți vei păstra condiția fizică. De asemenea, vei lucra grupe musculare care nu sunt folosite în timpul alergării, și care, cu siguranță îți vor aduce un mare avantaj pe parcursul sezonului competițional.
Învață să te antrenezi conștiincios în timp ce te bucuri de pasiunea ta
Ca în orice domeniu, munca și seriozitatea antrenamentelor trebuie să stea la baza pregătirii. Învață să te bucuri de pasiunea ta fără a aduce un stres în plus corpului tău. Alergarea trebuie să fie refugiul după o zi agitată, locul unde te conectezi cu propria persoană și uiți de toate grijile cotidiene. Nu pune presiune pe tine dacă antrenamentele nu merg exact cum ți-ai dori. Sunt momente când corpul tău refuză să răspundă, dar exact acela este momentul potrivit pentru a insista să te antrenezi la fel de conștiincios. Lucrurile frumoase nu se obțin ușor, iar această regulă se aplică și în cazul alergării. Pentru a obține rezultatele dorite este nevoie de multe ore petrecute în alergare, dorință de autodepășire și ieșire din zona de confort, chiar și atunci când antrenamentele nu merg cum ți-ai dori. La fel ca și în viață, doar cei care continuă să creadă în potențialul lor vor reuși să descopere beneficiile alergării și bucuria de a ajunge în locuri unde doar picioarele îi va purta.