Încă din antichitate omului străvechi îi erau cunoscute alergările, săriturile și aruncările – exerciții care stau la baza atletismului, iar de-a lungul timpului arheologii au continuat să facă cercetări pentru a ajuta la evoluția sportului.
Atletismul contemporan a apărut pentru prima dată în Anglia, în anul 1837 unde aveau loc competiții pe o distanță de două mile. Cu timpul au fost introduse în programul acestor competiții alergarea de viteză, alergarea cu obstacole, aruncarea greutății, iar acesta a fost doar începutul unui nou fenomen care lua amploare de la an la an.
În România, pătrunderea atletismului se datorează studenților care au avut posibilitatea de a studia în Vest, în special în Franța și Anglia. Aceștia au adus în țară conceptul de întrecere, de concurs, menținând totuși ideea de antrenament. Dacă la început oamenii nu reușeau să empatizeze cu această nouă idee, cu timpul competițiile de atletism începeau să devină tot mai răsunătoare reușind să adune la start tot mai mulți concurenți.
De-a lungul anilor, oamenii au devenit tot mai interesați de această nouă disciplină și își doreau ca de la an la an rezultatele să fie tot mai răsunătoare. Unul dintre cele mai importante aspecte care au asigurat progresul atletismului au fost chiar pantofii de alergare, în special adidași de alergare cu cuie concepuți pentru alergările pe pistă.
Cele mai vechi informații ale pantofilor de alergare datează din anii 1890 când J.W.Foster a început să studieze neîncetat evoluția atletismului, dorindu-și să aducă un plus performanțelor sportive. Astfel, compania sa denumită J.W.Foster reușea să creeze prima pereche de adidași cu cuie pentru pistă. Aceștia erau creați prin montarea piroanelor la partea inferioară a adidașilor care îi oferea alergătorului mai multă aderență și viteză în timpul alergării. Compania Foster este cunoscută astăzi sub numele de Reebook!
25 de ani mai târziu, Adi Dassler, fondatorul renumitului brand Adidas, a început să studieze mult mai detaliat acest aspect, studii care l-au ajutat să realizeze că fiecare sportiv este diferit. Această informație l-a determinat să proiecteze mai multe tipuri de adidași care să le ofere alergătorilor o gamă mult mai variată de modele. Spre deosebire de modele companiei Foster, aceștia erau mult mai ușori și mult mai rapizi.
Personal, am avut șansa de a alerga cu acești adidași la începutul carierei, în special în proba de obstacole, una dintre preferatele mele, dar pantofii cu cuie pot fi folosiți de la probele de șprint până la probele de semifond și fond, inclusiv în proba de 10000 metri, dar mai ales în cadrul probelor tehnice. Practic, acești adidași sunt concepuți special pentru fiecare ramură a atletismului având drept scop îmbunătățirea performanțelor. Principalul lor scop este de a oferi sportivului un plus de viteză, confort, dar mai ales o aderență fiabilă și eficientă.
Pantofii de alergare de astăzi au parcurs un drum lung, timp în care au fost într-o continuă îmbunătățire plecând de la un singur model rafinat în anii 1890 de către o singură persoană, la mii de modele fabricate de marile corporații internaționale. În ziua de astăzi majoritatea brandurilor care se ocupă de fabricarea pantofilor au început să investească masiv în cercetare pentru a crea pantofi speciali concepuți cerințelor alergătorilor, iar toate aceste tehnologii au transformat pantoful simplu de alergare al trecutului în minunea tehnologică de astăzi, nu doar din punct de vedere al designului, cât mai ales din punct de vedere al performanței.