Alergarea montană a devenit una dintre cele mai apreciate discipline, iar de la an la an aceasta reușește să adune tot mai mulți adepți. Aș putea spune că este ceva firesc, mai ales pentru persoanele dornice de adrenalină. Pe lângă faptul că îți oferă șansa să-ți testezi limitele și să te depășești de fiecare dată când ești în timpul unei competiții, și nu numai, alergarea montană reprezintă o provocare continuă care îți oferă șansa să te conectezi cu natura și să te descoperi în profunzime.
Urcarea reprezintă una dintre cele mai dificile momente ale alergării montane. Cel puțin pentru mine, așa este! Urcările interminabile și tehnice reprezintă cel mai important test, atât pentru corpul tău, dar mai ales pentru mintea ta. Nu de puține ori am auzit discuțiile alergătorilor, indiferent că aceștia practică sportul la nivel de performanță sau doar ca amatori, iar acestea erau legate de cât de mult au reușit să alerge pe urcări, cum au abordat urcarea X, sau cum se antrenează pentru a-și îmbunătăți condiția pe aceste porțiuni. De-a lungul anilor am descoperit mai multe metode care te pot ajuta și pe tine să îți îmbunătățești urcările, iar în acest articol voi detalia o parte dintre ele.
Antrenează-te specific
Alergarea montană nu înseamnă doar antrenamente pe munte. Când ne gândim la această disciplină, inevitabil mintea noastră asociază toată pregătirea cu alergările pe munte, ceea ce nu este corect. Pentru o condiție fizică foarte bună este nevoie să te antrenezi cât mai diversificat. Intervale, tempo-uri, repetări pe distanțe mai lungi sau mai scurte reprezintă doar o parte din antrenamentele care ar trebui să fie nelipsite din programul tău de antrenament. Pentru a face față cu brio urcărilor ai nevoie de un VO2Max ridicat și eficient, iar acesta poate fi ridicat doar cu ajutorul antrenamentelor intense.
Intervale în pantă
Indiferent că locuiești într-o zonă de câmpie sau de deal, intervalele în pantă nu trebuie să lipsească din programul tău săptămânal. Găsește o pantă pe care te poți “juca” și lasă-ți mintea să decidă câte urcări este pregătită să facă. Poți opta între a face circuite legate cu alergare ușoară la coborâre, sau doar simple repetări, unde să simți că fiecare urcare te ajută să îți depășești condiția fizică.
Păstrează o greutate corporală adecvată
Alergarea montană are propria ei “rețetă” pentru succes, iar antrenamentele specifice și un corp cu o greutate corporală adecvată reprezintă două dintre aceste secrete. Pe munte, fiecare kilogram în plus contează. Imaginează-ți un singur lucru:”Cum ar fi să alergi pe munte cu o sticlă de 2L de apă în rucsac?” Probabil ți s-ar părea foarte greu. Îți pot spune din proprie experiență că același lucru resimte și corpul tău când kilogramele în plus îi îngreunează alergarea. Pulsul începe să crească mult mai rapid, picioarele se blochează la fel de repede, iar tu simți că pur și simplu nu este ziua ta cea bună când în realitate adevărul este altul. Încearcă să ai o dietă echilibrată care să te ajute să îți menții greutatea corporală pe tot parcursul anului.
Învață să te descoperi și să îți accepți greșelile! Toți învățăm din ele până reușim să ajungem unde ne-am propus! Nimic nu este întâmplător, iar fiecare experiență plăcută sau mai puțin plăcută reprezintă un pas important în atingerea obiectivelor.