Competițiile reprezintă testul suprem, acel moment pentru care te-ai antrenat o lungă perioadă de timp. Ai așteptări de la tine, iar emoțiile pun stăpânire pe mintea și corpul tău. Ai senzația că nimic nu va funcționa conform planului, dar o pregătire adecvată și un calendar competițional atent realizat te vor ajuta mereu să ajungi acolo unde ți-ai propus.
Muntele a reprezentat întotdeauna o provocare pentru alergătorii cu experiență, dar mai ales pentru persoanele care abia au descoperit frumusețea acestei discipline. Pregătirea acestor competiții necesită un antrenament foarte diversificat, iar fiecare alergător trebuie să conștientizeze că alergarea pe munte este total diferită.
Antrenează-te conștiincios, documentează-te și nu te aventura dacă simți că o competiție este mult prea grea pentru nivelul tău de pregătire!
Un aspect foarte important în ceea ce privește realizarea pregătirii fizice pentru noul sezon competițional o reprezintă stabilirea calendarului competițional care, de obicei, trebuie realizat înainte de începerea pregătirii fizice pentru noul sezon. La sfârșit de an, majoritatea competițiilor își anunță data desfășurării evenimentului, ceea ce reprezintă momentul ideal pentru realizarea acestuia. Dacă ești un sportiv aflat la început de drum, nu ezita să ceri ajutorul unei persoane cu experiență în domeniu. Sfaturile primite pot face diferența!
Pregătirea noului sezon competițional trebuie să fie în strânsă legătură cu obiectivul tău!
Înainte de a începe pregătirea stabilește-ți două concursuri unde dorești să îți atingi vârful de formă, iar restul competițiilor tratează-le ca pe un simplu antrenament. Este greu să ajungi la fiecare start într-o formă foarte bună. Sezonul competițional în această disciplină este foarte lung, iar menținerea unei forme excelente pe parcursul întregului sezon presupune multă presiune, ceea ce poate duce la o epuizare atât fizică, cât și mentală. Bucuria alergării nu trebuie să dispară nici un minut, iar pentru a menține acest lucru activ ai nevoie de competiții fără presiune.
În funcție de experiența și de pregătirea efectuată pe parcursul anotimpului friguros, deoarece, din punctul meu de vedere această perioadă reprezintă momentul potrivit pentru a pune bazele unui nou sezon competițional, poți decide cum va arăta calendarul tău. Pe parcursul iernii poți acumula volumul necesar care să îți permită să te pregătești adecvat, dar cel mai important lucru este că în această perioadă te poți concentra mai atent pe ceea ce consideri că poți îmbunătăți în noul sezon.
În timpul competițiilor poți descoperi care sunt punctele forte, dar și zonele care necesită un antrenament mai intens, iar pe parcursul iernii poți lucra la acest capitol. Învață să te cunoști și să fii sincer cu tine. Pe lângă o voință de fier, alergarea pe munte presupune multe ore de antrenament pentru a ajunge unde ți-ai propus. Uneori este dificil, dar satisfacția de a obține rezultatul dorit este pe măsură. Nu întotdeauna vei reuși să obții ceea ce ți-ai propus sau să te simți în cea mai bună formă, însă lucrul acesta nu trebuie să te descurajeze. Alege concursurile cu un profil care te avantajează și nu uita că întotdeauna este important să iei în calcul nivelul tău de pregătire, dar mai ales modul în care ai ales să te antrenezi pe tot parcursul anului.