Alergare Montană sau skyrunning: Care disciplină te avantajează?

Pasiunea pentru alergare îți poate schimba viața. Sunt persoane care au găsit în alergare un refugiu, un moment de deconectare de la provocările din viața de zi cu zi. Indiferent de modul în care a fost descoperită pasiunea pentru alergare, tranziția de la un simplu antrenament până la participarea la o competiție unde ai reușit să-ți depășești limitele, i-a ajutat pe mulți dintre noi să devină “dependenți” de tot ceea poate oferi acest sport. Unul dintre cele mai frumoase momente ale alergării montane o reprezintă competiția. Pentru mulți dintre noi acest eveniment nu se rezumă doar printr-o simplă participare, ci din contră, competiția reprezintă testul suprem, acel moment în care ne putem dovedi că pregătirea din ultima perioadă a fost cea corespunzătoare, iar toată munca depusă nu a fost în zadar.

Așa cum am detaliat și în articolul anterior, există o diferență importantă între competițiile de alergare montană și skyrunning, iar înainte de a lua decizia de a participa la una dintre aceste două discipline trebuie să analizezi corect câteva aspecte. Unul dintre ele este chiar locul în care te antrenezi cel mai des, câtă diferență de nivel reușești să aduni săptămânal sau lunar, care sunt porțiunile care te avantajează cel mai mult, cele alergabile sau cele tehnice, dar mai ales cât de des reușești să ajungi pe munte și câtă experiență ai în acest domeniu.

Alergarea pe șosea nu se compară cu cea de pe munte, unde epuizarea intervine mult mai rapid din cauza profilului cursei, dar mai ales al altitudinii, iar pentru a-ți obișnui corpul cu acest tip de efort ai nevoie de cât mai multe ore petrecute la înălțime, de antrenamente specifice și de multă responsabilitate. Este foarte important să îți alegi cu grijă fiecare competiție și să nu te aventurezi dacă nu ești sigur că poți face față provocării.

De-a lungul timpului, în România atât competițiile de alergare montană, cât și cele de skyrunning au reușit să se dezvolte și să ofere pasionaților de munte cât mai multe variante. Anual avem competiții de alergare montană (Semimaratonul Brașov, Brașov Marathon unde poți alege din mai multe variante de traseu, crosul Eco Run, Corocova Trail, iar lista poate continua), care să permită persoanelor aflate la început de drum să se familiarizeze cu această disciplină și să îi ajute treptat să facă trecerea spre lumea skyrunning-ului și a competițiilor de acest gen (Retezat SkyRace, Maraton Piatra Craiului, 2X2 Race, Făgăraș Rocks etc), iar această trecere trebuie făcută treptat pentru a-i oferi timp organismului să se adapteze.

Fiecare etapă este importantă! Oferă-i corpului tău șansa să se bucure cât mai mult timp de această pasiune și asigură-te că progresul făcut este unul gradual și constant. Accidentările nu țin cont de dorința ta de a ajunge cât mai repede la forma dorită. Alergarea pe munte presupune mult antrenament diversificat, răbdare cu propria persoană și o dorință constantă de a-ți atinge mereu obiectivele. Atât competițiile de trail runningalergare montană, cât și cele de skyrunning te vor ajuta să înțelegi că limitele sunt doar cele impuse de tine. Sentimentul de libertate, bucuria de a petrece timp cu tine și cu gândurile tale te vor ajuta să treci mai ușor peste urcările interminabile și să trăiești la maxim fiecare pas în coborâre. Descoperă unicitatea fiecărei discipline și nu uita niciodată că siguranța ta trebuie să fie mai importantă decât orice provocare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu