Atât alergarea montană, cât și skyrunning-ul sunt sporturi relativ noi în România. Aceste două discipline reușesc de la an la an să cucerească tot mai multe persoane dornice să se apuce de sport, să-și depășească limitele și să ajungă pe cele mai înalte vârfuri.
Chiar dacă ne aflăm la început de drum, tind să cred că în viitorul apropiat alergarea montană va reuși să transmită cât mai multor persoane bucuria alergării prin natură, dar mai ales respectul pe care îl datorăm muntelui.
Prima competiție de alergare montană din România
Maratonul Piatra Craiului a fost competiție de skyrunning care se-a desfășurat în țara noastră, mai exact în 2006, acesta fiind și începutul unui nou frumos capitol în alergare. Au trecut aproximativ 15 ani de la inițierea acestei discipline, iar de la an la an numărul competițiilor au crescut. În prezent, putem afirma cu bucurie că săptămână de săptămână ne putem bucura de câte o competiție prin toate colțurile țării noastre.
Alergarea montană este primul pas spre lumea skyrunning-ului. Chiar dacă sunt asemănătoare, cele două discipline sunt atât de diferite. Alergarea montană presupune parcurgerea unui traseu alergabil într-un timp cât mai rapid, fără porțiuni tehnice sau dificile care să le creeze probleme concurenților, în timp ce competițiile de skyrunning te vor duce pe cele mai înalte culmi ale munților, acolo unde doar vulturii zboară, iar aerul devine tot mai greu de respirat cu fiecare pas. Chiar dacă sunt atât de diferite, cele două discipline au ceva în comun, pasiunea pentru munte.
Dacă ești o persoană aflată la început de drum, fără experiență montană, dar cu o dorință nebună de a ajunge să îți îndeplinești obiectivele în cel mai scurt timp, nu uita nicio secundă că muntele nu iartă, iar fiecare greșeală este pedepsită aspru. Ai răbdare cu tine, acordă o importanță deosebită fiecărei etape și nu uita că de la an la an vei deveni o variantă mai bună a ta, un alergător care va reuși să ajungă acolo unde și-a propus. Dar cel mai important lucru de care trebuie să ții cont este că prima competiție trebuie să fie o bucurie, și nu un chin.
Înainte de a te înscrie la o competiție, studiază cu atenție profilul cursei și asigură-te că ești pregătit pentru această provocare!
Toate etapele sunt esențiale, tocmai de aceea este important să te documentezi și să ceri sfaturi persoanelor cu experiență în domeniu. Fiecare antrenament și fiecare competiție te vor ajuta să înțelegi exact care este nivelul tău de pregătire, dar mai ales care sunt punctele tale forte și cum îți poți îmbunătăți condiția fizică pe porțiunile care te dezavantajează. Nu te aventura pe munte dacă nu ai experiența necesară. Înainte de a te înscrie la un maraton montan, pregătește-te conștiincios. Începe prin a-ți crea o bază solidă care să îți permită să suporți efortul pe tot parcursul competiției, mergi cât de des poți pe munte pentru a te acomoda cu traseul tehnic, altitudinea și diferența de nivel. Nu te înscrie la competiții care sunt mult prea grele pentru nivelul tău. La momentul potrivit vei reuși să îți treci în palmares și competiția mult dorită. Așa cum am precizat mai devreme, muntele nu iartă, iar înainte de orice rezultat, cel mai important este să te simți pregătit și în siguranță pe tot parcursul traseului.
Și nu uita! Învață să transformi fiecare competiție sau antrenament într-un moment de bucurie care să îți ofere motivația necesară pentru a continua să te antrenezi, pentru a deveni cea mai bună variantă a ta.