Nicoleta Ciortan: “visurile sunt mai puternice decât imposibilul”

Sportul ne poate schimba viața, iar fiecare moment petrecut în alergare poate fi oportunitatea de care aveam nevoie pentru a ne depăși limitele și a ajunge acolo unde ne dorim.

Sportivă, mamă, antrenoare de atletism, iar de curând medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de Alergare Montană, categoria masters. O persoană care a dovedit de-a lungul timpului că pasiunea pentru sport îți poate schimba viața și perspectiva asupra viitorului, o persoană care merită să fie un exemplu pentru fiecare dintre noi. Numele ei este Nicoleta Ciortan, iar astăzi vă invit să descoperim împreună povestea ei.

Pasiunea pentru sport a descoperit-o de mic copil, dar odată cu trecerea timpului prioritățile s-au schimbat, iar această pasiune a trecut în plan secundar. A crezut mereu că acesta este un capitol închis, iar alergarea va rămâne doar un hobby al adolescenței, însă viața i-a pregătit mult mai multe surprize plăcute în ceea ce privește această pasiune.

“Am început practicarea atletismului la sfârșitul clasei a VIII-a, dar fără să obțin rezultate remarcabile. Pe vremea mea se organizau foarte multe cros-uri școlare, în special pentru a descoperi copiii cu potențial în practicarea atletismului de performanță. Îmi amintesc că am participat la o astfel de competiție, acela fiind și concursul unde am reușit să mă evidențiez. Am pierdut locul 1 din cauza terenului. Cu o zi înainte a plouat și se formase foarte mult noroi. Când eram aproape de linia de finish am alunecat, am căzut și am fost depășită de fata care a reușit să câștige competiția. Astfel am reușit să mă clasez pe locul 2, iar acela a fost momentul care mi-a deschis orizontul spre lumea atletismului.

În toamna anului respectiv  imediat după admiterea la liceul sportiv, Nicoleta a început să se antreneze serios. A practicat mai multe probe, dar a simțit că nici una nu i se potrivea. Își dorea să continue, dar fără obținerea unor rezultate remarcabile, totul era în zadar. Trebuia să își câștige existența din ceva, iar sportul nu îi aducea nici o oportunitate în acest sens, așa că odată cu terminarea liceului, Nicoleta a renunțat la practicarea atletismului de performanță.

După 15 ani de pauză, pasiunea sa pentru alergare a renăscut

Timp de 15 ani, sportul a lipsit cu desăvârșire din viața medaliatei cu bronz alături de echipa României la Campionatele Mondiale de alergare montană categoria masters. Viața și-a urmat cursul ei normal. S-a căsătorit, a devenit mama a doi băieți minunați, reușind să își găsească un job în comerț, dar exact atunci când nu se aștepta, viața i-a oferit bucurii și surprize inimaginabile.

În 2011 am mers împreună cu băiețelul meu cel mic la un concurs. Am retrăit momentele demult apuse și îmi doream să mă pot reîntoarce. Un an mai târziu, mai exact în 2012 am participat la Crosul Loteriei Române fără să mă antrenez absolut deloc. Am terminat pe locul 4. A fost o surpriză minunată chiar și pentru mine, iar acela a fost momentul în care mi-am zis “ce ar fi dacă m-aș reapuca de alergare?!”, lucrul pe care l-am și făcut. Din 2014, la vârsta de 38 de ani m-am înscris la un club de veterani, iar de atunci am început să particip la cât mai multe competiții și să încerc să obțin rezultate cât mai bune.

Rezultate care nu au întârziat să apară odată cu începerea pregătirii, iar de la an la an acestea au devenit tot mai sonore și mai motivante. Alergarea a ajutat-o să își dovedească că limitele nu există. Nimic nu este imposibil pentru Nicoleta. Își dorește să ajungă tot mai sus și să reușească să obțină acele rezultate care în adolescență i-au lipsit.

Sportul i-a schimbat în totalitate viața. Pe lângă faptul că a reușit să își dovedească că talentul nu i-a lipsit niciodată, alergarea a ajutat-o să își găsească jobul la care acum 15 ani nici nu îndrăznea să viseze. După o perioadă în care și-a tot schimbat locul de muncă, Nicoleta simte că și-a găsit liniștea și în acest capitol al vieții sale. A devenit antrenoare de atletism la clubul CSM Danubiu Tulcea, unde își dorește să poată ajuta cât mai mulți copii talentați să își urmeze visul și să reușească să obțină acele rezultate de care au nevoie pentru a nu renunța niciodată la ceea ce le aduce zâmbetul pe buze.

O lungă perioadă de timp am lucrat în comerț, la supermarketuri precum Penny sau Kaufland. Uneori îmi era destul de greu să mă antrenez, dar de fiecare dată când programul îmi permitea o făceam cu mare drag. Alergarea este o pasiune pentru mine, iar fiecare rezultat obținut este rodul muncii, dar mai ales al dorinței de a-mi demonstra că nimic nu este imposibil când muncești și crezi în visul tău. De 2 luni am devenit antrenoare la CSM Danubiu Tulcea, iar acum principala mea prioritate este să mă pot dedica în totalitate celor mici. În paralel, atunci când timpul îmi va permite îmi doresc să mă pot antrena și eu. Simt că mai pot obține multe rezultate frumoase, dar înainte de toate îmi doresc să fiu sănătoasă și să mă pot bucura în fiecare zi de tot ceea ce viața îmi oferă.

Nicoleta, noi îți dorim mult succes în noua ta carieră și să reușești de fiecare data să obții tot ce ți-ai propus pentru că ne-ai dovedit că nimic nu este imposibil atunci când crezi în visul tău!

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu