Beneficiile alergării montane

Alergarea nu este întotdeauna despre a cuceri cât mai multe trofee sau de a ajunge pe cele mai înalte vârfuri, ci de a te bucura de pasiunea ta, de momentele petrecute cu propria persoană în timp ce reușești să faci ceva benefic pentru corpul și mintea ta.

Cu toții am auzit că sportul ne poate schimba viața, dar uneori este nevoie să facem alegerile corecte pentru a ne bucura de acest avantaj. Pentru mine, personal, alergarea este un stil de viață. Chiar dacă îmi place să mă antrenez oriunde, parcă atunci când sunt pe munte, totul este diferit. Simt că acolo este locul meu. Liniștea care mă înconjoară și unicitatea acestuia îmi oferă un sentiment aparte.

Ca alergătoare montană, aș putea afirma că alergarea pe munte este cel mai frumos sport pe care îl poți practica, și cu siguranță nu sunt singura persoană care susține lucrul acesta. Sentimentul de libertate, conexiunea cu natura, starea de bine, dar și dorința de a explora cât mai multe locuri noi sunt doar o parte din avantajele practicării acestui sport.

Descoperă viața la altitudine!

Alergarea poate deveni dificilă la altitudine, mai ales dacă nu ești obișnuit cu antrenamentele pe munte. La peste 1000 de metri, cantitatea de oxigen este mai mică decât la nivelul mării, iar resursele de glicogen se vor consuma rapid, ceea ce îți va da o stare de oboseală accentuată. Înainte de a practica această disciplină, asigură-te că vei avea timp să petreci câteva zile pe an la altitudine pentru a-ți ajuta corpul să se acomodeze mult mai ușor și pentru a obține rezultatul dorit la finalul competiției. Zilele petrecute pe munte te vor ajuta să creezi o conexiune mult mai puternică cu tine însuți. Vei descoperi că timpul nu zboară chiar atât de repede. Vei avea timp să meditezi asupra trecutului și viitorului, pe scurt, vei avea timp pentru tine.

Tendoanele și musculatura îți vor fi recunoscătoare

Un alt beneficiu important al alergării montane este protejarea tendoanelor și ligamentelor de suprafețele dure. Potecile șerpuite te vor ajuta să uiți numărul de kilometri parcurși, în timp ce rădăcinile și stâncile te vor determina să fii concentrat la fiecare pas, fără să realizezi cât de repede ai ajuns la destinația finală. În timpul alergării pe munte, vei descoperi foarte multe grupe musculare de care nici nu aveai idee că există. Fiecare urcare și coborâre îți va solicita o cu totul altă grupă musculară, în timp ce alergările pe plat și săriturile peste pietre și rădăcini te vor ajuta să descoperi fiecare mușchiuleț din corpul tău.

 Fiecare urcare îți va demonstra că limitele pot fi depășite

Urcările sunt de cele mai multe ori partea cea mai dificilă din timpul unui antrenament sau al unei competiții. Cel puțin pentru mine așa este. Sunt momente când fiecare pas doare, dar totuși ceva nu te lasă să renunți. Ridici privirea și te uiți spre vârful unde trebuie să ajungi. Te minți că suferința va lua sfârșit în curând, cu toate că subconștientul tău realizează că drumul până acolo este lung. Încerci să mai alergi, dar picioarele nu te mai ascultă. Continui să mergi într-un ritm alert pentru a nu pierde foarte mult timp. Știi că satisfacția va fi pe măsură când vei ajunge în vârf, iar suferința din timpul urcării te va ajuta să îți demonstrezi încă odată că limitele există doar în mintea ta.

Învață să gestionezi fiecare coborâre și te vei bucura de adrenalină pură!

Pentru mine, partea cea mai frumoasă din timpul unui antrenament sau al unei competiții îl reprezintă coborârea. Iubesc sentimentul de libertate pe care îl simt la fiecare pas, adrenalina care îmi cuprinde tot corpul odată cu începerea porțiunilor tehnice, dar mai ales capacitatea de a controla și gestiona fiecare mișcare. Însă, pentru a te bucura de toate aceste avantaje este nevoie să înveți să îți gestionezi urcările. Este foarte important să ajungi cu energie și forță în picioare înainte de a începe coborârea. Un corp epuizat și o minte obosită este predispusă la greșeli, iar fiecare pas greșit pe coborâre se plătește scump. Nu risca dacă simți că nu îți poți controla corpul. Învață să te bucuri de pasiunea ta în siguranță fără a te pune în pericol pe tine sau pe cei din jurul tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu