Gheorghe Codrea: “alergare montană m-a schimbat la 360 de grade!”

De-a lungul timpului oamenii au înțeles că sportul este un stil de viață, iar modul în care acesta le-a schimbat perspectiva asupra viitorului i-a determinat să îi inspire și pe cei din jurul lor să facă această schimbare. Mișcarea nu este doar despre a te menține în formă. Starea de bine, eliberarea energiei negative, integrarea în comunitatea alergătorilor sunt doar o parte din beneficiile unei vieți active.

Pentru mine, fiecare zi de miercuri este specială deoarece am șansa să mă inspir de la persoane care împărtășesc aceeași pasiune cu mine. Codrea Gheorghe este una dintre aceste persoane, iar modul în care sportul i-a schimbat viața ar trebui să fie un exemplu pentru noi toți.

Pasiunea pentru alergare a descoperit-o acum 8 ani, de fapt aș putea spune că la momentul respectiv alergarea a fost o soluție pentru a scăpa de kilogramele în plus. Nu a avut niciodată tangențe cu sportul și nici nu ar fi crezut că alergarea ar putea deveni un stil de viață pentru el, totul până când a avut șansa de a participa la prima competiție. Acela a fost momentul când a simțit că își dorește să fie diferit, să învețe să trăiască diferit.

Poză făcută de https://web.facebook.com/brasovmarathon

Nu mi-a plăcut niciodată sportul, cel puțin nu până acum 8 ani când am început să merg zi de zi la stadion să alerg. Aveam mai multe kilograme în plus și nu îmi plăcea cum mă simțeam și cum arătam. Am simțit că trebuie să fac ceva, iar cea mai bună soluție a fost alergarea. Indiferent de vreme, eu eram zi de zi pe stadion unde alergam în jur de 10 ture. Timp de un an am alergat continuu. Simțeam că îmi face bine. Pot spune că acela a fost anul în care mi-am format baza,  fără a conștientiza ce surprize mi-a pregătit viitorul.

 De la un fumător înrăit, Codrea Gheorghe a reușit să devină sportivul de astăzi 

Originar din Petroșani, 27 de ani din viață i-a dedicat mineritului, iar aproximativ 15 ani i-a petrecut lucrând zi de zi sub pământ. Viața nu a fost tocmai ușoară, dar nu se plânge. Era fericit cu ceea ce făcea, deși acum toți acei ani petrecuți în mină îi creează probleme de sănătate. Este recunoscător că a descoperit această pasiune pentru sport, în special pentru alergare montană, deoarece cu ajutorul ei a reușit să își găsească echilibrul și să își schimbe în totalitate modul de viață.

Poză făcută de https://web.facebook.com/RetezatSkyRace

Până să descopăr pasiunea pentru alergare eram un fumător înrăit. Fumam câte 2 pachete pe zi, dar odată cu alergarea a dispărut și acest viciu. Îmi amintesc că și atunci când jucam fotbal cu prietenii, eu stăteam în poartă. Nu îmi plăcea să alerg prea mult. Pot spune că alergarea montană am descoperit-o întâmplător. Fiind din zona Petroșani, la noi se organizează anual Parâng Challenge Night. Este o cursă de vertical pe care nu o să o uit niciodată. Mi s-a propus să alerg și să descopăr care este atmosfera unei competiții. Ce pot să spun, a fost crunt. Citisem regulamentul, mă îmbrăcasem corespunzător pentru că era destul de răcoare, îmi luasem tot echipamentul obligatoriu, dar când am ajuns la start am rămas surprins să descopăr cum elitele de la vremea respectivă alergau în pantaloni scurți. Am rămas șocat, dar cu timpul am înțeles ce înseamnă să alergi confortabil în timpul unei competiții, iar acum pot spune că procedez la fel. De cursă nu mai povestesc. Deja după 300 de metri începuse să îmi fie rău, dar nu am renunțat. Am terminat cursa, iar spre surprinderea mea pe lista de rezultate mă aflam pe la jumătatea clasamentului.

A avut nevoie doar de o competiție care să îl motiveze și să îl ajute să descopere frumusețea alergării pe munte, în natură, dar mai ales ce înseamnă sentimentul de competivitate. Acela a fost doar începutul unui nou capitol pentru Codrea Gheorghe, iar de atunci săptămânal el este prezent la câte o competiție. Îi place în primul rând să se bucure de atmosferă, de timpul petrecut cu prietenii de la alergare, de discuțiile interminabile despre cum se antrenează fiecare alergător și cum poate fiecare să-și îmbunătățească condiția fizică.

Pe mine personal, alergare montană m-a schimbat la 360 de grade. De când am descoperit unicitatea alergării în natură, nu mi-am mai dorit să mai mă întorc pe stadion. Am norocul să locuiesc într-o zonă superbă, unde muntele mă așteaptă la fiecare pas și este păcat să nu mă antrenez specific pentru a mă bucura ori de câte ori pot de comunitatea alergătorilor montani care sunt niște oameni extraordinari, de la sportivii de performanță, până la persoanele care practică acest sport doar din plăcere.

De-a lungul timpului a descoperit că ultramaratoanele îl avantajează cel mai mult, deoarece voința este cea care îl caracterizează în tot ce face. Pentru Codrea nu există “nu pot”. Indiferent cât este de greu, trebuie să termine ceea ce a început. Știe că la orice problemă există o rezolvare, iar cu voință și determinare mereu va reuși în tot ce și-a propus, iar drept dovadă sunt toate competițiile la care a participat, dar mai ales rezultatele pe care a reușit să le obțină.

Îmi plac competițiile. Simt că acolo pot să mă autodepășesc, mai ales când pot alerga alături de cei mai buni alergători montani ai României. Au existat ani când luam și câte 30 de starturi. La multe dintre ele terminam  pe podium, dar nu acesta era neapărat obiectivul meu. Este adevărat că sentimentul de a te afla acolo sus, printre cei mai buni îți oferă un sentiment aparte, de bucurie, de mândrie că munca îți este recompensată, însă nu vreau să fiu luat de val. Îmi doresc în continuare să mă pot bucura de alergare, de comunitate și de tot ce înseamnă să te simți liber pentru că alergarea înainte de toate îți oferă sentimentul de libertate, iar până nu vei ajunge să o practici, nu vei putea înțelege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu