Competiția reprezintă testul suprem, iar organizarea acesteia în condiții perfecte reprezintă una dintre prioritățile organizatorilor. Pentru multe persoane competiția nu reprezintă doar o simplă participare, ci mai degrabă, un moment în care își pot dovedi că pregătirea a fost una corespunzătoare, iar pentru lucrul acesta au nevoie de o organizare “ca la carte”.
De-a lungul timpului, alergarea montană a devenit una dintre cele mai îndrăgite probe ale alergătorilor, iar lucrul acesta a condus la o creștere semnificativă a competițiilor montane în România. Indiferent de locul unde se organizează, aceste competiții reușesc să adune la start un număr impresionant de sportivi, care pe lângă faptul că vor să își testeze limitele, au descoperit că aceste competiții reprezintă locul ideal unde pot socializa cu persoane care împărtășesc aceeași pasiune.
Competițiile cu tradiție reușesc să se dezvolte de la an la an datorită comunicării cu publicul, dar mai ales datorită încăpățânării organizatorilor de a îmbunătății lucrurile. Brașov Marathon este una dintre aceste competiții, iar astăzi vom afla chiar de la Mihaela Scântei, organizatoarea acestui eveniment care este istoricul acestei competiții, câtă muncă se află în spatele desfășurării unui asemenea concurs și cât de greu este să gestionezi fiecare moment la limită.
“Ideea principală a acestei competiții a fost promovarea alergării montane și a potecilor din jurul Brașovului, în special în rândul oamenilor “corporatiști”. CPNT-ul, organizatorul acestei competiții a încercat an de an să dea un scop fiecărei ediții: promovarea și educarea copiilor în a face sport în aer liber, promovarea importanței sportului, ecologizarea traseelor montane, educația ecologică în rândul alergătorilor, iar lista poate continua. Acesta a fost începutul poveștii, iar acum după un an de pauză am ajuns la a IX ediție de Brașov Marathon. An de an întreaga echipă de organizare formată din 20 de oameni implicați și specializați pe departamentul din care fac parte au grijă ca totul să se desfășoare conform planului. Planificarea minuțioasă a evenimentului începe cu 9-10 luni înainte de startul unei noi ediții, iar satisfacția organizării unui asemenea eveniment vine chiar de la concurenți. Fără ei, Brașov Marathon nu ar exista, iar de la an la an această competiție este în continuă creștere. Brașov Marathon reușește să creeze un vibe plăcut datorită lor, este un schimb de energii, de zâmbete, este un loc de întâlnire, un loc în care s-au creat prietenii și un eveniment care atrage oameni ce rămân implicați sau aderă în familia CPNT, iar eu sunt una dintre aceste persoane.”
Organizarea unei competiții presupune foarte multă muncă, dar mai ales o atenție deosebită la micile detalii care pot face diferența. Implicarea 100% a organizatorilor și dorința de a avea parte de un eveniment desfășurat în condiții de siguranță care să le ofere participanților încrederea că nimic nu îi va împiedica să se bucure în voie de momentul lor, este un alt aspect important. În România desfășurarea unor asemenea competiții sunt într-un progres continuu, iar de la an la an organizarea acestora devine ireproșabilă, lucrul acesta datorându-se organizatorilor care continuă să se inspire și să se perfecționeze prin participarea lor la alte evenimente desfășurate atât în țara noastră, cât și în străinătate.
“Ne-am dorit și ne dorim în continuare să învățăm de la cei mai buni. Lavaredo Ultra Trail este una dintre competițiile care m-a inspirat destul de mult. De asemenea, acum doi ani, din dorința de a implementa tot ce este mai bun în cadrul competiției noastre, o parte din echipa de organizare a fost implicată în cadrul UTMB ca voluntari, în scopul de a învăța și de a aduce un plus de valoare în organizarea Brașov Marathon. Pot spune că am ajuns într-un punct în care sunt mulțumită de cum se desfășoară această competiție, dar în același timp consider că întotdeauna există loc de mai bine, din interior până în exterior.”
Fiecare eveniment din viața noastră este o nouă lecție, un nou motiv de a deveni o variantă mai bună a propriei persoane, o dorință constantă de autoperfecționare.
Pentru Mihaela Scântei, Brașov Marathon a reprezentat și reprezintă în fiecare an o nouă provocare.
“Mie personal, această competiție mi-a schimbat viața, în 2013. La a doua ediție de Brașov Marathon, m-am implicat pe partea de marketing și sponsorizări. În urma acestei colaborări am ajuns membră în CPNT, iar de atunci, an de an am avut un alt rol în proiectul Brașov Marathon, de la voluntar, marcat traseul, coordonator al departamentului de voluntari, până la a ajunge să fiu coordonatorul evenimentului. Pentru mine a fost o evoluție frumoasă, am crescut odată cu evenimentul, am învățat enorm și cu siguranță voi mai avea de învățat. CPNT-UL sau Clubul Protecției Naturii Și Turism, tatăl acestui proiect este o familie, o familie care a reușit să promoveze și să creeze din pasiunea pentru sport o comunitate foarte frumoasă și sunt mândră că fac parte din această familie.”
Competițiile reprezintă un moment unic, atât pentru organizatori, dar mai ales pentru concurenți. Fiecare eveniment sportiv este un motiv în plus de bucurie, de regăsire, de sentimente care nu pot fi descrise în cuvinte, ci doar simțite de cei care se află la start. Fără competiții, motivația unui sportiv scade semnificativ, iar anul 2020 a fost exemplul perfect. Un an fără Brașov Marathon a fost foarte greu de gestionat, atât pentru organizatori, cât mai ales pentru concurenți, dar cu multă implicare și dedicare ediția cu numărul IX a fost un adevărat succes. La anul va avea loc a X-a ediție ți va fi una aniversară, iar organizatorii au plănuit foarte multe surprize pentru concurenți.
“Atât noi, cât și concurenții am trăit la fel această ediție. Nerăbdători, cu ceva emoții și mult entuziasm să ne revedem și să ne bucurăm de competiție ca înainte de pandemie. Ediția a X-a Brașov Marathon îi va aștepta cu o ediție de neuitat. Vom avea 2 zile de concurs, probe noi, cursa copiilor și premii speciale, dar până la anul aș vrea să le transmit tuturor alergătorilor să continue să exploreze potecile din jurul Brașovului, și nu numai, să alerge și să se bucure de acest minunat sport pentru a ne revedea la ediția a X-a Brașov Marathon cât mai bine antrenați, iar noi ne vom ocupa să le oferim cât mai multe surprize și multă voie bună.”
1 comentariu. Leave new
FELICITARI!