Pentru Cristian Moșoiu, alergarea este un aliat în lupta cu spondilita

Alergarea nu este un sport ușor, iar acest aspect a fost recunoscut de majoritatea celor care au ajuns să îl practice. Cu toate acestea, starea de bine de după efort și capacitatea de a trece mai ușor peste încercările vieții fac parte din avantajele care îi determină pe mulți dintre noi să înceapă practicarea unui sport. Indiferent că optezi să faci mișcare în parc, în apropierea casei sau chiar pe munte, dorința de a progresa și de a deveni o mai bună variantă a ta te va însoți la fiecare pas, iar astăzi Cristian Moșoiu ne confirmă lucrul acesta.

Pe lângă faptul că este un sportiv de excepție, Cristi reușește să îmbine foarte bine viața de sportiv cu cea de maseur și antrenor. Iubește să facă sport, iar lucrul acesta l-a descoperit de mic copil. Întotdeauna a fost o persoană energică și competitivă, iar primele rezultate obținute au fost motivația de care avea nevoie pentru a-și dori mereu să progreseze și să ajungă întotdeauna acolo unde și-a propus. Originar din Comuna Moeciu de Sus, schi fondul și biatlonul au fost probele care i-au deschis orizontul către o carieră de succes și noi oportunități.

“Pasiunea pentru sport am descoperit-o de mic copil. Întotdeauna am fost o persoană activă, energică care nu putea să stea prea mult timp într-un singur loc. Îmi amintesc că eram în clasa a IV-a când un profesor a venit să descopere copiii talentați care își doreau să înceapă practicarea schi fondului și biatlonului. A susținut o normă de control pe care am reușit să o câștig. M-a întrebat dacă îmi doresc să fac sport de performanță, iar eu am fost foarte entuziasmat să încep un nou capitol din viața mea. Sunt mai bine de 23 de ani de când am început să fac ceea ce îmi place, iar zi de zi este o nouă șansă pentru mine să mă antrenez cu cel puțin la fel de mult entuziasm cum o făceam în prima zi, de a face ceea ce iubesc și de a deveni permanent o mai bună variantă a mea.”

Prima competiție, prima medalie de aur

La scurt timp după începerea pregătirii, Cristi a demonstrat că va reuși să își facă o carieră frumoasă în acest domeniu. Primul Campionat Național de Schi-fond și Biatlon îi aducea prima medalie de aur, acea confirmare de care avea nevoie pentru a se convinge că a luat decizia corectă. De-a lungul timpului a reușit să obțină foarte multe rezultate remarcabile în cadrul celor două discipline, atât pe plan național, cât și internațional, dar în urmă cu 10 ani pasiunea pentru alergare montană l-a făcut să își schimbe perspectiva asupra viitorului. A fost proba care l-a cucerit de la primul pas și l-a făcut să își dorească să transforme această nouă pasiune într-o carieră remarcabilă, așa cum reușise să fac cu schi-fondul și biatlonul.

Poză făcută de https://web.facebook.com/brasovmarathon/

În urmă cu 10 ani a descoperit că are o spondilită anchilozantă

Sportul este refugiul lui, este pasiunea care îl ajută să treacă mai ușor peste durerile resimțite din cauza spondilitei. Uneori durerile sunt insuportabile, dar prin intermediul sportului simte că poate să țină sub control toate aceste momente. Mișcarea îl ajută să își dezmorțească corpul și să găsească acel echilibru de care are nevoie.

“Pasiunea pentru alergare montană am descoperit-o acum zece ani, chiar la prima ediție de EcoMarathon. Mă pregătisem pentru acel moment, dar din păcate nu am mai putut lua startul. Aveam gleznele umflate din cauza problemei de sănătate, dar acest lucru m-a ambiționat și mai mult, iar anul următor am revenit și am câștigat a doua ediție EcoMarathon. Tranziția de la schi fond și biatlon la alergare montană am făcut-o și din cauza pregătirii. Sporturile de iarnă presupuneau foarte mult timp petrecut în frig, iar lucrul acesta îmi agrava starea de sănătate. Ce-i drept, alergarea montană mi-a plăcut foarte mult de la început și am simțit că este proba care mi se potrivește. Din păcate a urmat o perioadă îndelungată în care am fost obligat să îmi întrerup activitatea din cauza simptomelor. Pot spune că am umblat foarte mult prin spitale până am reușit să găsesc tratamentul perfect. Deși mai am momente când efectele spondilitei se agravează, pot spune că de 5 ani, de când am descoperit acest tratament pot ține această afecțiune sub control. Am avut momente când am stat 6 luni la pat. Nu puteam să mă ridic, dar acum lucrurile s-au mai schimbat. Datorită tratamentului aceste momente sunt tot mai rare.”

Indiferent de încercările vieții, Cristi a continuat să facă ce îi place. Nu s-a gândit nici măcar o secundă să renunțe. Zi de zi a continuat să muncească și să găsească un remediu care să îl ajute să țină sub control această situație deoarece spondilita anchilozantă este o afecțiune care nu se poate vindeca, ea doar poate fi ținută sub control pentru a nu evolua în timp.

“Sportul este refugiul meu. Pot spune că este acel lucru care îmi face bine. Când ies la mișcare simt că tot corpul se dezamorțește. Dacă nu ies la alergare o zi sau două deja simt că nu este ok. Alergarea a fost și va fi mereu cea care mă ajută să trec mai ușor peste toate momentele grele. Am foarte multe amintiri frumoase și mi-am făcut muți prieteni în acest domeniu, iar tot ce îmi doresc de la viitor este să pot ține sub control această afecțiune ca să mă pot antrena și să îmi îndeplinesc toate obiectivele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu