MUNTELE. ACASĂ. Cum să creezi conținut foto sau video pe munte!

MUNTELE. ACASĂ. Dacă această expresie îți trezește spiritul de aventură și cheful de explorat Carpații, înseamnă că vorbim aceeași limbă.

În acest articol am pregătit o serie de tips & tricks despre cum poți aborda fotografia sau filmările pe munte astfel încât să obții conținut de o calitate bună, care să spună povestea munților.


Acest material este prezentat de Zuzu Fit, care a lansat recent competiția MUNTELE. ACASĂ., dedicată tuturor celor care merg pe munte.

Modalitatea de înscriere este foarte simplă: participanții trebuie să imortalizeze momentele frumoase în format foto sau video, să posteze pe profilul propriu de Instagram sau Facebook alături de răspunsul la întrebarea “De ce numești muntele acasă?”, să folosească hashtag-ul #munteleacasa și să urmărească pagina Zuzu Fit de Instagram sau Facebook.

Cele mai reușite fotografii sau filmări vor fi expuse în luna septembrie la Alpin Film Festival, primul festival de film și cultură montană din România. Toate detaliile despre proiect sunt disponibile aici: www.zuzufit.ro/munteleacasa,


Fotografia de munte

De ce este nevoie: o cameră foto sau un telefon cu cameră foto.

Primul lucru (și poate cel mai important) este să ții cont de regula treimilor (rule of thirds). Majoritatea telefoanelor, cât și a camerelor foto, au această opțiune. Această regulă împarte cadrul în 9 părți, indiferent dacă fotografia este realizată în format landscape sau portrait. Aici poți vedea un exemplu. Punctele în care liniile verticale și cele orizontale se intersectează sunt cele în care ar trebui să se afle punctul important al fotografiei. În cazul exemplului din link, capul câinelui se află în punctul din dreapta sus, ceea ce oferă o perspectivă foarte plăcută a imaginii.

În tutorialul de mai jos puteți descoperi o explicație scurtă, dar concisă, a felului în care se poate folosi regula treimilor în fotografie.

Al doilea lucru este despre găsirea contextului ideal. Răsăritul sau apusul pe munte sunt poate cele mai frumoase momente, dar oricare dintre cele două scenarii presupune parcurgerea traseului montan pe întuneric (fie înainte de răsărit, fie după apus), ceea ce crește dificultatea turei. Un caz ideal este acela de a petrece noaptea pe munte, la cort, iar asta înseamnă că atât răsăritul, cât și apusul, sunt niște momente în care te poți juca cu aparatul foto pentru a găsi acel cadru perfect, care să vorbească despre libertatea și bucuria pe care le oferă muntele.

Munții Rarău / Image by Dan Fador from Pixabay


Filmările pe munte

De ce este nevoie: o cameră video sau un telefon cu cameră video.

Filmări statice sau dinamice? Pe munte, uneori o filmare statică spune mai mult decât un video dinamic, dar asta nu înseamnă că unul dinamic nu transmite enorm de multă emoție. Așadar, care este cea mai bună variantă: cu mai multă sau mai puțină post procesare?

Mai jos, am pus un video realizat în munții Bucegi. Este o filmare simplă, un time-lapse realizat în câteva zeci de secunde, fără trepied. Deseori, imaginile fantastice din munți nici nu necesită timp de post-producție, pentru că spectacolul naturii este perfect exact așa cum este în realitate. Acesta este un exemplu de filmare statică, dar care, prin felul în care se vede muntele, aduce mult dinamism.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Radu Restivan (@radurestivan)


În același timp, o filmare dinamică presupune mai multă adrenalină, iar experiența drumului până pe vârf se poate transforma într-o poveste vizuală impresionantă. În filmul La Cota 10.000, powered by Zuzu Fit, am combinat multe moduri de filmare, iar inspirația se poate găsi la fiecare pas în trailer-ul de mai jos.

Un alt exemplu de filmare dinamică este în cadrele de mai jos, realizate în timpul unei curse de alergare montană. Modalitatea de realizare este simplă (point and shoot cu telefonul) și oferă o perspectivă foarte reală a sentimentului de alergare pe munte, însă există și o mică problemă: lipsa unui stabilizator (un gimball, spre exemplu) se “simte” în cadre. Acesta nu este neapărat un lucru rău, pentru că oferă mai multă credibilitate și spectaculozitate în montajul final.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Radu Restivan (@radurestivan)


Partea bună este că atunci când ești pe munte, fiecare moment poate deveni subiectul unei fotografii sau filmări de poveste. Tot ce trebuie să faci este să încerci, în modul propriu, să imortalizezi ceea ce te impresionează. Nu există fotografii sau filmări “rele” de la altitudine. Așadar încearcă, joacă-te și experimentează cu aparatul foto sau video, apoi înscrie-te în competiția MUNTELE. ACASĂ.

Mult succes atât la ture, cât și la competiție!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu