Carmen Albișteanu: când viața devine un maraton al priorităților

O metodă rapidă și eficientă care te poate ajuta să îți lucrezi corpul și inima, oferindu-ți un impuls mental și fizic atunci când te simți fără energie, este chiar alergarea. Indiferent de nivelul la care este practicată, beneficiile acesteia sunt comune tuturor persoanelor care aleg un stil de viață activ.

De-a lungul timpului, alergarea în timpul sarcinii a fost un subiect foarte dezbătut. Această activitate era privită ca un lucru negativ, iar femeile care practicau sport cu regularitate, erau sfătuite să înceteze orice activitate fizică pe parcursul celor 9 luni, chiar dacă nu aveau probleme, situație care influența negativ cariera unei sportive de performanță. Astăzi am ocazia să dezbat acest subiect cu o persoană care, nu de puține ori a reușit să urce pe podium la competițiile de alergare montană din România, și care a înțeles ce înseamnă să practici un sport de performanță în mod constant.

Cât este de greu să  treci alergarea în plan secundar pe parcursul sarcinii și cum reacționează corpul la asemenea schimbări, vom afla astăzi de la Carmen Albișteanu, viitoarea mămică care abia așteaptă să se bucure împreună cu fetița ei de drumețiile montane.

Poză făcută de https://www.facebook.com/transylvania100/

Alergarea a trecut în plan secundar în această perioadă. Cât de greu ți-a fost să îți schimbi stilul de  viață și cât de mult îți lipsește activitatea fizică?

Așa este, pentru o perioadă am făcut o pauză de la alergare. Motivele au fost aglomerația pe alte planuri și sarcina. Când s-a aglomerat programul, mi-a fost destul de greu să accept că pur și simplu nu mai rămâne deloc timp de alergare sau dacă rămâne, nu mai am energie, iar imediat ce am rămas însărcinată, a fost destul de clar că se va prelungi pauza. În primul trimestru nu mi-a lipsit foarte mult alergarea. Am aflat că am niște particularități ale sarcinii pentru care e mai bine să nu alerg, dar am continuat să fac mișcare la un nivel moderat. Asta a însemnat stretching, yoga, foam rolling și, din când în când, niște exerciții fizice simple. În zilele în care nu reușesc să bifez rutina de stretching mă simt complet înțepenită. Îmi lipsește mult alergarea montană și chiar și rutina mersului la sală. Pe cea din urmă oricum n-am mai avut-o de o vreme destul de lungă, fiind și pandemie. Însă mă uit la fotografiile altor sportivi de la concursuri și salivez. Sunt conștientă că va mai dura până am să pot să alerg cât de cât decent, dar mai degrabă sunt nerăbdătoare să-mi duc fetița în niște ture decât să urc pe podium la vreun concurs. Nu pun presiune prea mare pe mine cu privire la performanță, ci mai degrabă vreau să-mi acord timp și înțelegere.

Nu este ușor să îți schimbi modul de viață, să accepți că prioritățile se vor schimba odată cu momentul în care ai decis să devii mamă, dar cu siguranță bucuria unui asemenea moment te ajută să treci mai ușor peste toate aceste schimbări. Pentru o sportivă de performanță, sau chiar și pentru o femeie care obișnuiește să participe în mod constant la competiții, lucrul acesta ar putea însemna chiar sfârșitul carierei. Sunt femei care nu au reușit să mai revină după o sarcină, dar sunt și numeroase cazuri în care tinerele mămici au revenit mult mai puternice și mai rapide.

“Da, într-adevăr sunt foarte multe femei care se tem că nu vor mai putea reveni după o sarcină la stilul de viață avut înainte și cred că e foarte posibil să se întâmple asta în multe cazuri, dar  nu aș zice că mă tem, pentru că îmi asum și faptul că prioritățile s-ar putea schimba. Aștept să văd ce va urma. Am încredere în corp, că își poate reveni la o condiție foarte bună. Sunt atâtea exemple de femei care au continuat să facă sport la un nivel foarte înalt după unul sau mai mulți copii. Deci se poate. Dar nu memoria musculară sau revenirea sunt principalele necunoscute. După naștere, mă aștept ca viața cu un copil mic să fie plină de surprize și să fie suficient de obositoare încât să fie o provocare să-mi găsesc timp pentru sport. Cu toate astea, ce știu e că îmi doresc. Îmi lipsește mișcarea și știu că aș fi mai fericită și mai sănătoasă dacă aș face asta pentru mine, iar starea mea de spirit va conta și în relația cu copilul.”

Indiferent de cum va arăta viitorul tinerei mămici, cu siguranță Carmen va continua să ne inspire și să ne ofere sfaturi utile în ceea ce privește o nutriție adecvată, și mai ales cum ne poate influența aceasta stilul de viață. Pentru persoanele care nu o cunosc, Carmen Albișteanu este o persoană care îmbină foarte bine marketing-ul cu food coaching-ul, iar următoarea descriere și blog-ul ei Joyfully Active » Carmen Albişteanu (carmenalbisteanu.ro) vă va ajuta să o cunoașteți mult mai bine.

“Pe o carte de vizită cu suficient spațiu ar scrie om de marketing care, în paralel, ajută oamenii să aibă o relație mai bună cu mâncarea și petrece destul de mult timp în pantofii de alergare. Dacă e să judecăm după cât timp investesc în fiecare dintre cele de mai sus, ar fi exact invers ordonate. Sunt om de marketing, fost jurnalist, cu mâncărimi în tălpi și poftă de munte și cu o curiozitate uriașă legată de nutriție și comportamente alimentare. În ceea ce privește food coaching-ul, momentan lucrez  cu foarte puține persoane în paralel, pentru că am un stil de lucru mai intens și e destul de consumator de timp și energie, de ambele părți.”

Revenind la alergare și nutriție, am rugat-o pe Carmen să ne împărtășească din experiența ei avută pe parcursul acestei perioade. Împreună vom afla cât este de important să ai o alimentație adecvată pe parcursul unei sarcini și cum poate fi influențată refacerea post-natală în funcție de stilul de viață avut pe perioada celor 9 luni, dar și o serie de sfaturi care vă vor ajuta să reveniți mult mai rapid la alergare după sarcină.

O dietă adecvată este foarte importantă din multe motive. În primul rând, totul ajunge la făt. Așa cum spuneam, este o responsabilitate – nu mai e doar sănătatea ta în joc, e și a celui mic. Apoi, e vorba de kilogramele în plus. Gravidele care iau prea mult în greutate riscă tot felul de complicații – hipertensiune, diabet gestational etc. Este adevărat, totuși, că sarcina nu este o perioadă de diete. Și nu cred că ar trebui să fie o presiune așa de mare de a mânca perfect sau a lua cât mai puține kilograme cu putință. Dar cu siguranță contează atenția la calitatea ingredientelor, cantitatea de zahăr, de sare, precum și încadrarea într-un număr de kilograme recomandat de medic. Oricum, cred că gândul că e o mică ființă în interiorul tău te responsabilizează și vizavi de alegerile alimentare. Da, am băut și suc uneori, am mâncat și niște cartofi prăjiți, însă 90% din ce mănânc este făcut de mine, acasă. Rareori comand sau mănânc în oraș. Deci știu ce conține fiecare masă și aleg destul de atent ingredientele. Eu oricum prefer rețetele simple, fără combinații prea grele sau din multe ingrediente.”

Experiența dobândită de-a lungul timpului te-a ajutat să înțelegi mai bine cum o alimentație necorespunzătoare îți poate afecta starea de bine. Ce sfaturi ai putea să le oferi femeilor care vor deveni mămici?

Un sfat ar fi atenția la calitatea ingredientelor, pentru că e important ca la bebeluș să ajungă doar ce e mai bun. Apoi, n-ar strica să își urmărească aportul proteic, pentru că necesarul crește. În sarcină mai e recomandat să corelezi alimentația cu rezultatele analizelor. De exemplu, sunt multe gravide care au deficit de fier și acesta poate fi compensat și prin alimentație.
Din punct de vedere caloric, necesarul creste foarte puțin. În primul trimestru aproape deloc, în al doilea acoperi cresterea calorică și cu un simplu baton de cereale, iar în trimestrul 3 sunt suficiente 400-500 de calorii în plus pe zi. Deci nu mâncăm pentru doi, dar neapărat ne hidratăm pentru doi.

Viața se schimbă în funcție de prioritățile noastre, dar indiferent de cursul acesteia, dorința de a investi timp în pasiunile noastre trebuie să fie prioritare pentru a reuși să ne simțim cu adevărat împliniți și fericiți cu ceea ce suntem. Mulțumesc, Carmen pentru timpul acordat și abia așteptăm să ne revedem pe cărările Bucegilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu