Ce minunat ar fi dacă zi de zi aș avea șansa să scriu despre persoane care muncesc cu sârguință pentru a-și urma visul chiar și atunci când rezultatele obținute nu sunt întotdeauna cele dorite. Întotdeauna am admirat persoanele care știu unde își doresc să ajungă și cât sunt dispuși să investească pentru a-și atinge obiectivele.
Alergarea înseamnă libertate, bucurie, bună dispoziție și dorința de a te autodepăși cu fiecare kilometru parcurs. Toate aceste trăiri le vei înțelege doar dacă pasiunea pentru alergare o să devină un stil de viață pentru tine. Fiecare alergător are o poveste, iar fiecare săptămână este o nouă șansă să descoperi ce stă în spatele unui sportiv de performanță.
Sublocotenent în Ministerul Apărării Naționale, Leonard Mitrica este un exemplu de urmat. Cu siguranță ați auzit de-a lungul timpului de rezultatele deosebite obținute atât pe plan național, cât și internațional la competițiile de alergare montană. Leonard este o persoană modestă, care zi de zi muncește și se documentează despre cum poate deveni o variantă mai bună a sa. A început practicarea alergării relativ târziu, în timpul academiei deoarece simțea nevoia să găsească un moment de relaxare după o zi încărcată. Nu a trecut mult și aceste simple momente de relaxare s-au transformat într-o pasiune care i-a schimbat perspectiva asupra viitorului său.
“Îmi amintesc că am început să ies la alergare în anul 2015, mai exact în luna noiembrie. Timp de două luni până la depunerea jurământului nu am putut părăsi incinta școlii. Simțeam nevoia să mă mișc, să mă deconectez pentru o perioadă de timp de la program. Simțeam nevoia de libertate, iar alergarea m-a ajutat să găsesc echilibrul de care aveam nevoie.”
Înainte de a începe practicarea alergării, Leonard a avut un alt hobby, care l-a ajutat să își creeze anduranța și să facă mai ușor trecerea de la practicarea sportului la nivel de amator, la cel de performanță. MTB-ul a fost prima lui pasiune. Perioada de vară o petrecea descoperind împrejurimile pe două roți, în timp ce trăia la maxim fiecare coborâre care îi oferea un plus de adrenalină. Reușea să îmbine foarte bine timpul petrecut pe bicicletă cu ieșirile pe munte. Originar din Vulcan, județul Hunedoara, drumețiile cu familia în munții Retezat aveau loc anual. Iubeau să petreacă timpul împreună, să își creeze amintiri de neuitat, dar mai ales să se bucure de unicitatea acestor munți. Toate aceste lucruri au contribuit la formarea lui ca sportiv de performanță.
Fratele său mai mare a fost cel care l-a inspirat
“La vârsta de 14 ani am început cursurile la liceul militar în Alba Iulia. Fratele meu a fost cel care m-a inspirat. Și el a fost elev la același liceu. Îmi plăcea uniforma și am fost atras de ideea de a-mi face o carieră în acest domeniu”
Ambițios și hotărât să își urmeze visul, admiterea la academie, dar și perioada care a urmat l-au ajutat să își descopere noua pasiune. În primii doi ani totul a fost o joacă, un mod de deconectare care îl ajuta să petreacă timp cu el și gândurile lui, însă ulterior a simțit că poate să își ducă pasiunea la un alt nivel. A început să se antreneze mai conștiincios, iar primele rezultate nu au întârziat să apară.
Locul 2 la EcoMarathon în 2018, dar și o propunere de colaborare
2018 a fost anul care i-a adus schimbarea. După un an de pregătire intensă, competiția EcoMarathon i-a răsplătit munca. A reușit să obțină locul 2 cu un timp extraordinar, spre surprinderea tuturor care nu îl cunoșteau foarte bine la vremea respectivă. Talentul său nu a trecut neobservat, iar clubul sportiv Steaua și-a dorit să îl poată susțină și să îl ajute să devină unul dintre cei mai buni alergători montani, lucru care s-a și întâmplat. Împreună au reușit să obțină foarte multe rezultate frumoase, iar cariera în alergare abia a început pentru Leonard Mitrica. De-a lungul timpului s-a bucurat de susținerea necondiționată a părinților, iar pe această cale ar dori să le mulțumească pentru încredere și sprijinul oferit.
“Părinții mei au fost persoanele care m-au susținut necondiționat. Mereu și-au dorit tot ce este mai bun pentru mine și frații mei. Ne-au îndrumat și au fost alături de noi indiferent de deciziile luate. Sunt foarte mândri de mine și de rezultatele mele. În Portugalia, la prima mea participare la un Campionat Mondial și-au dorit să mă susțină și să mă încurajeze, să îmi ofere un plus de încredere, și au reușit. Am obținut locul 14 la individual, un rezultat foarte bun pentru mine, iar 6 luni mai târziu, în Argentina am reușit să termin competiția pe același loc. A fost o simplă coincidență, dar a fost un început bun care îmi dă încredere pentru viitor.”
Alergarea montană nu înseamnă doar antrenamente pe munte cu diferență de nivel. Da, aceste antrenamente sunt foarte importante, dar fără o structură completă cu sesiuni diversificate de alergare pe plat, rezultatele nu vor fi niciodată cele așteptate. Leonard a înțeles cât de important este să te antrenezi corespunzător, iar Campionatul Național de 50 kilometri pe șosea a fost provocarea perfectă.
“Am început alergarea exclusiv pe munte. În primii ani făceam foarte multă diferență de nivel, dar în ultima perioadă am realizat că nu este suficient. Pentru a progresa este nevoie în aceeași măsură și de antrenamente intense, pe plat. Prima provocare a venit în anul 2019 când am alergat maratonul pe șosea la Jocurile Mondiale Militare din China. Nu m-am pregătit special pentru acea competiție, dar timpul de 2:26:21 m-a ajutat să îmi doresc mai mult de la mine, iar anul acesta m-am putut bucura de o provocare asemănătoare, Campionatul Național de 50 kilometri pe șosea.”
2h și 52 de minute, cu 13 minute sub recordul național, Leonard a obținut calificarea la Campionatul Mondial
2021 a început neașteptat de bine. Locul 2 în proba de 50 de kilometri pe șosea și calificarea la Campionatul Mondial au fost doar două rezultate remarcabile obținute. A urmat Campionatul Balcanic de alergare montană unde a reușit să obțină titlul de Vicecampion Balcanic la individual, dar și titlul de Campion Balcanic alături de echipa României. Sezonul competițional abia a început, iar principalele competiții sunt Marathon du Mont Blanc și UTMB, proba OCC, dar și selecția pentru Campionatul Mondial de alergare montană, care va avea loc în luna noiembrie în Thailanda. Se anunță un sezon plin cu foarte multe competiții frumoase, iar noi abia așteptăm ca Leonard Mitrica să ne surprindă ca de fiecare dată cu rezultate remarcabile.