s-a desfășurat în perioada 21 – 26 august 2020, iar dacă atunci vă prezentam cu entuziasm echipa de cinci alergători care urmau să fie actorii principali, astăzi, la o lună și jumătate de la lansarea filmului documentar La Cota 10.000, vrem să realizăm portretele acestor cinci fantastici din perspectiva a ceea ce a însemnat proiectul pentru ei după încheierea lui.
Așadar, cel de-al doilea portret din această serie îl are în prim plan pe Eduardo Gomes, unul dintre portughezii care s-au alăturat de-a lungul timpului comunității 321sport.
Eduardo este un om cu un optimism pe care nu ai cum să nu-l remarci. În viața de zi cu zi activează în sectorul agricol, mai exact în consultanță și gestiunea de ferme agricole într-un grup prezent în România și Bulgaria și colaborează cu o societate română care dezvoltă echipamente și software pentru monitorizarea temperaturii și gestionarea fluxului de răcire a cerealelor depozitate.
Iubește sportul încă din copilărie, iar principalele activități pe care le practică în mod regulat fiind înotul, echitația și canotajul. Fiind foarte pasionat de alergare, în urmă cu un an a acceptat să își ducă această pasiune la un cu totul alt nivel alături de noi, mai exact la 10.000 de metri diferență de nivel. În momentul în care s-a înscris, ceea ce l-a atras cel ma mult la această provocare a fost chiar conceptul acestui proiect.
“Când te gândești că cel mai înalt vârf de pe pământ are 8.800 de metri, și urmează să faci un total cumulat de 10.000 de metri în România, urcând peste cele mai importante lanțuri muntoase, cum să nu te atragă acestă idee?”
Înainte de a porni la drum în această expediție-documentar, Eduardo era pregătit din punct de vedere fizic. Avea un program de antrenament intens, ce consta în cinci zile pe săptămână cu antrenamente și doar două zile de pauză. Cu toate acestea, experiența propriu zisă s-a dovedit a fi mult mai dificilă decât și-a imaginat înainte de plecare, mai ales din punct de vedere mental.
Pe parcursul celor șase zile, a întâmpinat provocări, s-a confruntat cu diverse accidentări, dar fiecare peisaj incredibil care-i apărea în cale, îi creștea considerabil adrenalina, ce nu l-ar fi lăsat să renunțe nici în ruptul capului.
“Zilele următoare după ce am ajuns acasă au fost dedicate odihnei și povestitului. Am povestit aventura de la Cota 10.000 familiei și prietenilor, care știau de participarea mea și au urmărit cu sufletul la gură toate postările și pozele făcute pe traseu și voiau să afle tot mai multe.”
“Când am ajuns acasă, am fost bucuros că mă pot reface în sfârșit de la mica accidentare apărută chiar aproape de încheierea proiectul La Cota 10.000, dar nu pot să ascund că timp de câteva zile, mintea mea era în permanență tot la înălțime, pe poteci de munte, poate deja pregătind o nouă vizită!”
Principalul impact pe care La Cota 10.000 a avut-o asupra vieții sale sportive a fost acela de a mări numărul de alergări pe suprafețe de trail și de a reduce alergările urbane, pe asfalt.
“Unul dintre cele mai plăcute momente petrecute a fost chiar de ziua mea, pe care am petrecut-o pe un vârf de munte. Mi s-a făcut și o surpriză: o brioșă de ciocolată și mi s-a cântat La Mulți Ani în limba Portugheză!”
Eduardo ar repeta oricând experiența trăită La Cota 10.000, atât cu oamenii alături de care a scris o filă de istorie în povestea vieții lui, cât și alături de familie sau prieteni.
“Am făcut deja unul din traseele de la Cota 10.000 cu fratele și 2 prieteni. Urmează și altele, iar dacă s-ar face mâine sezonul 2 al filmului documentar La cota 10.000, din start aș spune: Da, sunt aici, “Let’s do it”!
Filmul documentar La Cota 10.000 poate fi vizionat până pe 6 iunie 2021 , pe platforma Streamerse. Ne-am bucura teribil să ajungă la cât mai mulți oameni care apoi, să înceapă să facă mișcare și să exploreze din ce în ce mai mult această țară minunată!