Practicarea unui sport de performanță înseamnă putere, anduranță, rezistență psihică și caracter. Toate aceste trăsături se dobândesc de-a lungul carierei. Știm cu toții că în spatele unui sportiv de performanță stau ore întregi de muncă, multe învățăminte desprinse din sportul practicat, dar și încăpățânarea de a nu renunța când nimic nu merge.
Sportul nu acceptă scuze, iar pentru a ajunge unde ți-ai propus, fiecare antrenament trebuie să reprezinte o nouă șansă care să te aducă mai aproape de obiectivul tău.
De-a lungul timpului am avut șansa să cunosc foarte multe persoane care m-au ajutat și înțeles când lucrurile nu mergeau așa cum îmi doream, iar Alex Blejdea este una dintre aceste persoane. Ne antrenăm de multe ori împreună, iar prăjiturile făcute de prietena sa, Andra sunt ca o recompensă după fiecare antrenament reușit. Pe lângă momentele unice, sportul te ajută să îți creezi amintiri de neuitat, dar și să legi prietenii frumoase cu oameni deosebiți.
Deși are un job full time, Alex se antrenează zi de zi ca un sportiv de performanță, iar seriozitatea și încăpățânarea sa de a face totul perfect l-a ajutat să devină unul dintre cei mai buni orientariști de la noi din țară. Cu toate că această disciplină sportivă nu este foarte cunoscută în România, sunt foarte mulți sportivi care reușesc să ne reprezinte cu onoare la competițiile internaționale. Pentru persoanele care nu cunosc această disciplină, orientarea constă în parcurgerea unui traseu, într-un necunoscut, materializat printr-o succesiune de posturi de control care trebuie atinse, sportivul alege ruta, iar cu ajutorul hărții și al busolei trebuie să se orienteze și să ia decizii rapide în timp ce aleargă într-un ritm susținut. Alergarea și concentrarea trebuie să fie principalele atuuri ale unui orientarist, iar Alex reușește să îmbine perfect aceste două elemente.
Sunt zile când nu are energie pentru a ieși la antrenament și se simte epuizat după o zi plină la serviciu, dar starea de bine pe care o are după fiecare alergare, îl ajută să se motiveze pentru a ieși la antrenament.
Alergarea îl ajută să se simtă fericit, dar și diferit!
În timpul alergării se bucură de timpul petrecut cu el, de momentele de liniște și echilibru. Iubește ceea ce face, tocmai de aceea nu se plânge niciodată că trebuie să iasă la mișcare după ce a petrecut 12 ore la job. Mereu găsește acea motivație care să îl scoată din zona de confort.
“Practic acest sport de mai bine de 10 ani. De când am descoperit alergarea pot spune că viața mea s-a schimbat complet. Sportul m-a ajutat să devin persoana care sunt astăzi. Pe lângă faptul că m-a disciplinat, sportul m-a făcut să îmi doresc mereu mai mult de la mine, să evoluez atât pe plan personal, cât și profesional. Mereu mi-am dorit să devin o variantă mai bună a mea, să învăț din propriile greșeli și să ajung mereu unde mi-am propus. Alergarea mă ajută să fiu fericit, iar competițiile sunt o sursă de energie pentru mine.”
Eșecurile și succesele l-au ajutat să înțeleagă că încrederea în forțele proprii se cultivă treptat odată cu micile victorii personale, adică rezultatele. De asemenea, în sport, ca și în artă, disciplina este o educație pe care o primești de mic copil, iar la un moment dat va deveni un mod de viață. Nu sunt mulți cei care se pot ridica după fiecare eșec pentru a o lua de la capăt, cum de asemenea foarte multe persoane nu știu cum să gestioneze momentele de glorie și să rămână la fel de modești cum erau înainte să obțină un succes. Alex a învățat că tocmai aceste lucruri fac diferența între campionii de astăzi și cei de mâine!