Ciprian Tiron: viața la înălțime vs viața după Cota 10.000

România este o țară cu adevărat superbă, ce oferă întregii lumi peisaje și locuri care pur și simplu îți taie respirația. Carpații care își dezvăluie întreaga frumusețe, te ajută să pășești într-o cu totul altă lume, iar atunci când urci deasupra României, totul pare diferit: mai frumos, mai pur, mai înălțător. Lanțurile muntoase din țara noastră sunt atât de frumoase și de diferite, încât fiecare spune propria poveste a ceea ce înseamnă cu adevărat cât de sus putem ajunge dacă îndrăznim să visăm. 

Știind cât de multe peisaje de basm există mai ales atunci când vine vorba de lanțurile muntoase din România, ne-am întrebat: cum ar arăta România la Cota 10.000? În ce fel am putea spune povestea Carpaților, cinstind trecutul, prezentul și viitorul?

Răspunsul a venit natural, iar noi am început să creionăm ideea filmului documentar La Cota 10.000:  “vom parcurge unele dintre cele mai importante lanțuri muntoase din România și vom strânge 10.000 metri diferență de nivel într-o săptămână. Actorii principali vor fi alergători montani, iar trail running-ul va fi sportul prin care vom arăta cum se trăiește viața la altitudine.”

De la ideea filmului documentar La Cota 10.000, care cu doar câțiva ani înainte părea doar un vis greu de atins, până la pur și simplu a trece la acțiune, nu a mai durat mult.

Proiectul La Cota 10.000 s-a desfășurat în perioada 21 – 26 august 2020, iar dacă atunci vă prezentam cu entuziasm echipa de cinci alergători care urmau să fie actorii principali, astăzi, la o lună și jumătate de la lansarea filmului documentar La Cota 10.000, vrem să realizăm portretele acestor cinci fantastici din perspectiva a ceea ce a însemnat proiectul pentru ei după încheierea lui.

Așadar, primul dintre cei șase curajoși este Ciprian Tiron, care în viața de zi cu zi lucrează în domeniul IT ca Program Manager. A început să alerge în 2015, atât pe asfalt cât și pe munte. Pe lângă alergare, merge cu bicicleta și urcă munți înalți ca parte dintr-un proiect personal pe care l-a denumit ”7 Volcanoes”. Atât expedițiile la altitudine cât și alergarea montană reprezintă pentru el un mijloc prin care își explorează și își depășește limitele, învață mai multe despre el însuși, despre cum funcționează și cum ar fi bine să abordeze fiecare nouă provocare.

În ceea ce privește La Cota 10.000, Ciprian ne-a povestit că în cele 6 zile a reușit să-ți depășească limitele. Chiar dacă a pornit în această experiență ca un sportiv bine pregătit, Ciprian nu mai strânsese până atunci 10.000 metri diferență de nivel în atât de puține zile, dar mai ales consecutive. A fost un test amplu de anduranță: 8-10-12 ore de traseu, cu 3-4 ore de somn pe noapte, nu e puțin lucru. A fost un soi de ultra multi-stage!”

Această expediție-documentar a reprezentat un test fizic și psihic extrem de dificil pentru fiecare dintre cei cinci, iar imprevizibilul a făcut cu siguranță parte din întreaga poveste. A fost greu, dar au rezistat, fără să se plângă și încercând să se bucure de oportunitatea pe care o aveau, aceea de a scrie o filă de istorie ce nu va rămâne doar o amintire în sufletul lor.

“Imediat după, tot ce mi-am dorit a fost să dorm și să mă odihnesc. Pentru mine, ultima zi a fost foarte obositoare. Am pornit la drum joi la 19:00, din Durău, Neamț și am condus până în București, unde i-am dus pe toți acasă, am lăsat mașina și am ajuns acasă abia vineri la 4:30 AM.”

La finalul celor șase zile, cu toate că se simțea extenuat, Ciprian își lua ultimele doze de energie din bucuria că toți au reușit ceea ce și-au propus la plecare, mai exact că au atins borna celor 10.000 metri. Pe de altă parte, își amintește că se obișnuise cu stilul dinamic și solicitant din ultimele zile, ceea ce i-a provocat o oarecare nostalgie la final. “O vreme mi-a lipsit atmosfera și gașca. Am muncit mult, dar ne-am distrat pe măsură!”

Ciprian Tiron este convins de faptul că ar mai repeta oricând o experiență asemănătoare, dar până atunci, își amintește cu drag și mândrie ori de câte ori i se face dor, de momentele memorabile, pe care le va păstra în suflet cel puțin până când va avea ocazia să le povestească nepoților.

“Pentru mine a fost cea mai tare chestie pe care am făcut-o în perioada asta a pandemiei, într-un an cu multe incertitudini și provocări noi. Cred că am reușit să arătăm lumii întregi ce munți frumoși avem, ce peisaje superbe te așteaptă dacă te încumeți să-i urci și aș repeta oricând o astfel de aventură deoarece avem o mulțime de destinații faine, care merită promovate din ce în ce mai mult.”

Filmul documentar La Cota 10.000 poate fi vizionat până pe 6 iunie 2021 , pe platforma Streamerse. Ne-am bucura teribil să ajungă la cât mai mulți oameni care apoi, să înceapă să facă mișcare și să exploreze din ce în ce mai mult această țară minunată! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu