Ghiță Negru, lecția sportului de performanță la orice vârstă

Sportul început de la o vârstă fragedă îți poate schimba viața. Pe lângă faptul că ajută la o dezvoltare armonioasă, sportul formează caractere și te pregătește pentru provocările viitorului. Este important să îți ajuți copilul să își descopere abilitățile sportive și să găsească echilibrul perfect între orele de curs și pasiunile sale. Înainte de a fi practicat, sportul trebuie să fie înțeles. Fără dedicare și dăruire, te îndrepți pe un drum destinat eșecului.

Întotdeauna este o plăcere să discuți cu oameni care înțeleg cât de important este sportul pentru societate. Simți că vorbești aceeași limbă, că ești înțeles și că împarți aceeași iubire pentru sportul care ți-a schimbat viața, te-a format și te-a ajutat să devii persoana care ești astăzi. Până de curând, nu am avut ocazia să vorbesc cu domnul Gheorghe Negru și trebuie să mărturisesc că îmi pare rău. L-am văzut de foarte multe ori la competiții și mereu l-am apreciat pentru implicarea și dedicarea dânsului. Este o adevărată plăcere să îl vezi concurând.

Poză făcută la https://web.facebook.com/Maramontsport/

Multe persoane susțin că sportul de performanță, în general, nu este sănătos, iar cu timpul repercusiunile se vor simți. Astăzi domnul Gheorghe ne dovedește că acesta este doar un mit. Mai bine de 60 de ani și-a dedicat viața sportului practicat la un nivel înalt. Fotbalul a fost prima lui iubire. A început practicarea acestuia de la vârsta de 5 ani. Timp de 32 de ani și-a dedicat fiecare zi antrenamentelor, cantonamentelor și meciurilor. Și-ar fi dorit să mai continue, dar a simțit că este momentul să dedice mai mult timp familiei și să împărtășească din experiența dobândită copiilor, dar și să înceapă un nou capitol.

Gheorghe Negru a adunat peste 100 de titluri de campion național

După încheierea carierei în fotbal, domnul Gheorghe a continuat să facă mișcare. Nu putea să conceapă viața fără sport. A început să alerge, iar de la primul antrenament și obținerea primei victorii, a fost doar un pas. După o lună și jumătate reușea să câștige prima competiție, iar de atunci nu a existat un concurs la care să nu reușească o clasare pe podium.

https://web.facebook.com/tasuleasasocial/photos/t.100005176274633/10157259409329765/?type=3

Poză făcută la https://web.facebook.com/tasuleasasocial/

Nu știu cu exactitate câte competiții am câștigat, dar știu că am reușit să obțin peste 100 de titluri de campion național, de la 60 de metri în sală, până la proba de maraton. Toate rezultatele îmi sunt dragi. Iubesc ceea ce fac, iar cât timp îmi va mai permite corpul, o să mă mișc. Fiecare trofeu a fost și este important pentru mine, dar am păstrat doar o parte din ele în apartament. Nu mai aveam loc, așa că am ales să le depozitez într-un loc sigur.

Se antrenează zilnic, uneori chiar de două ori pe zi. Reușește să acumuleze cu ușurință 25 de kilometri în alergare, iar când vremea îi permite, cei 50 – 60 de kilometri de bicicletă sunt nelipsiți din programul dânsului. Fiecare zi este o sărbătoare, mai ales când o poate petrece în mișcare. Alergarea reprezintă o sursă de energie, modul prin care reușește să rămână activ, să se bucure de fiecare clipă și să își găsească liniștea în momentele dificile. Nu și-ar putea imagina o zi fără mișcare. Sportul a fost și va rămâne mereu un stil de viață pentru el.

“Am iubit sportul de mic copil. Mereu am fost competitiv și mi-am dorit să pot transmite mai departe această iubire. Pentru mine fiecare competiție este o bucurie. Îmi place să mă aflu printre cei mai buni, să concurez alături de ei și să mă bucur pentru rezultatele mele, dar mai ales pentru reușitele celor tineri. Ei sunt speranța noastră pentru a inspira și a duce mai departe pasiunea pentru alergare.”

Poză făcută la https://web.facebook.com/ClujNapocaInternationalMarathon/

După o carieră remarcabilă în fotbal, a ales să rămână în domeniu. A optat pentru un job care simțea că îi va aduce liniștea de care are nevoie, dar în același timp îl va ajuta să nu simtă chiar atât de mult lipsa sportului de performanță “Este foarte fain să fii profesor, mai ales de educație fizică. Este o bucurie să le poți inspira copiilor din experiența ta, dar din păcate este greu să găsești acei copii interesați să practice sportul de performanță.

Întotdeauna a insistat și le-a sugerat copiilor, dar și părinților că viața celor mici se va schimba și îi va ajuta în viitor  dacă vor începe practicarea unui sport. Din păcate, s-a lovit mereu de un zid. Copiii nu mai sunt interesați să facă mișcare, și nu neapărat la nivel de performanță. Preferă să își investească timpul în alte activități, iar părinții nu se implică în a le inspira copiilor că un stil de viață activ le va oferi mult mai multe beneficii.

“Din păcate, lumea s-a schimbat cu totul. Nimic nu mai este ca înainte. Uneori simt că ceea ce eu am trăit, s-a întâmplat acum foarte mult timp. Este trist să vezi cum sportul începe să dispară din ce în ce mai mult de la an la an, fără ca nimeni să reacționeze sau măcar să încerce să facă o schimbare. Îmi pare rău că nu am putut ajuta această generație să înțeleagă cât de important este să faci sport și cât de multe beneficii vei avea. Înainte de orice, spotul formează caractere, te pregătește pentru viață și te ajută să fii puternic în momentele vulnerabile. Sper ca în viitorul apropiat cineva să se trezească și să facă o schimbare majoră.

2 comentarii. Leave new

  • GHİȚĂ NEGRU
    mai 12, 2021 4:48 PM

    Mersi frumos pentru acest articol!
    SUCCES!

    Răspunde
  • Maria Bondrea
    mai 12, 2021 11:19 PM

    Da ,Ghiță e de neoprit ,am alergat împreună la Reșița montană, un om exemplu și e Maramureșanul meu ❗??
    Mândră de tine ????
    Go Ghiță, Gooooo?‍♀️???

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu