Povestea lui Narcis Mihăilă, un sportiv la care atletismul nu și-a dorit să renunțe

În spatele unui rezultat remarcabil se află întotdeauna multe ore de antrenament, suferință, timp petrecut departe de cei dragi, iar lista poate continua. Toate aceste sacrificii au la bază un singur lucru: un vis ce așteaptă să fie împlinit. Dar ce se întâmplă atunci când simți că munca nu îți este recompensată sau când realizezi că pentru a trăi și pentru a reuși să îți faci un viitor, nu ai nevoie doar de medalii, ci și de o bază financiară?

Pentru a reuși să întreții o familie, o indemnizație de 700 de lei îți ajunge doar pentru a plăti jumătate dintr-o chirie. Puțini sportivi de la noi din țară sunt norocoși să obțină un contract de sponsorizare care să îi ajute să facă performanță cu adevărat și să reușească să își îndeplinească visul de a participa la Jocurile Olimpice sau de a obține un rezultat frumos la Campionatele Mondiale sau Europene.

Narcis Mihăilă este sportivul care a reușit să își vadă visul îndeplinit. Nu i-a fost deloc ușor, a avut parte de foarte multe peripeții și încercări eșuate de a renunța la sportul de performanță, până în momentul în care a reușit să își îndeplinească visul.

Narcis a început practicarea sportului de mic copil. A avut o tentativă de a face gimnastică, dar nu se simțea atras de această disciplină. Ușor, ușor a făcut trecerea spre atletism. A urmat o perioadă “de probă” până în momentul în care și-a descoperit cu adevărat disciplina care îl avantajează. Marșul este una dintre cele mai grele probe ale atletismului. Tehnica este cea mai importantă. Genunchiul întins, călcâiul perfect pe sol, vârful ridicat și o postură cât mai corectă a corpului sunt principalele lucruri pe care se bazează această probă. Încă de la primele competiții, Narcis a reușit să își demonstreze talentul. Prima medalie a obținut-o după doar 4 luni de când a început să practice acest sport.

Nu o să uite niciodată momentul în care a ieșit vicecampion la juniori 3. Era prima lui medalie, care însemna rodul muncii sale, dar și motivația de care avea nevoie pentru a continua. Au urmat foarte multe rezultate deosebite de-a lungul timpului, până în anul 2014 când a simțit că are nevoie de o schimbare. Nu mai era fericit cu ceea ce sportul îi oferea. Își dorea mai mult de la el și de la viitorul lui. Din punct de vedere financiar, era conștient că din sport nu va reuși să își construiască un viitor, mai ales dacă ar fi concurat doar pe plan național, iar pentru a se face remarcat pe plan internațional, era foarte greu, aproape imposibil, credea el la vremea respectivă. Nu se simțea pregătit, nu credea că are resursele necesare să ajungă acolo, iar decizia lui a fost de a-și încheia cariera sportivă.

Poză făcută de https://aheartynomad.com

Schimbarea ce i-a adus calificarea la Jocurile Olimpice

A plecat în Germania să lucreze pentru a reuși să se întrețină. S-a angajat la o fabrică de paste făinoase, unde lucra numai pe timp de noapte, zi de zi, câte 8 ore la care se adăuga naveta zilnică, care presupunea 6 stații cu metroul, 10 cu autobuzul plus 40 de kilometri cu mașina. Nu va uita niciodată drumul acela. Îi era foarte greu să se acomodeze, mai ales că nu era obișnuit să piardă nopțile. După două luni de muncă, s-a hotărât că este cazul să pună punct acestui program infernal și să se întoarcă în țară. Reușise să strângă ceva bani care să îi permită să obțină toate categoriile pentru  permisul de conducere, iar în felul acesta putea pleca să lucreze alături de fratele său pe tir, în străinătate. A reușit să obțină tot ce și-a propus, inclusiv un job pe tir alături de fratele lui.

Uneori sunt anumite lucruri în viață care se întâmplă cu un scop. Poate la momentul respectiv crezi că este un mare ghinion și nu reușești să vezi decât părțile negative ale întâmplării, când, de fapt viața are grijă să te pregătească pentru ceva mult mai frumos.

După două luni de muncă în străinătate pe tir, Narcis s-a întors acasă pentru două săptămâni. Între timp reușise să cumpere o mașină cu fratele lui, deoarece pe lângă sportul de performanță, Narcis mai are încă o pasiune: mașinile. În momentul achiziționării acesteia, toate actele păreau în regulă, dar ulterior s-a dovedit că au fost false, iar mașina era radiată. În momentul în care poliția a constat lucrul acesta, i s-a întocmit dosar penal. A urmat o perioadă de aproximativ 2 ani și 9 luni în care Narcis a rămas fără permis și categoric fără job. Nu putea să accepte că toate aceste lucruri i se întâmplă tocmai lui, exact în momentul când reușise să își găsească un job stabil, dar exact cum am menționat mai devreme, toate lucrurile se întâmplă cu un scop.

“Au fost momente dificile, clipe în care nu știam ce să fac, dar totuși încercam să rămân optimist. La atletism nu îmi doream să revin. Încheiasem acel capitol și nu îmi place să mă întorc unde am mai fost, dar într-o zi, în urma unei discuții cu domnul Octavian Măzăran, am hotărât să mai acord o șansă sportului de performanță. Pot spune că am făcut un pact. Dacă stau să mă gândesc acum, îmi stabilisem un obiectiv aproape imposibil, baremul pentru Olimpiadă. Aveam la dispoziție doar 6 luni pentru a reuși. Am hotărât că este totul sau nimic.”

A muncit zi de zi cu gândul la un singur obiectiv, baremul. Au fost 5 luni de pregătire intensă, cu un program strict, ghidat de un singur vis. Au meritat toate aceste sacrificii? Da, Narcis mi-a mărturisit că dacă ar fi să mai încerce odată, ar proceda la fel. Nimic nu se compară cu participarea la Jocurile Olimpice. Este ceva unic să te afli printre cei mai buni sportivi ai lumii, iar anul acesta are șansa de a se afla din nou alături de ei. Mai sunt câteva luni până la desfășurarea Jocurilor Olimpice, iar Narcis este foarte aproape să-și asigure din nou biletul câștigător la această competiție.

Eu îi doresc mult succes în încercarea de a-și îndeplini pentru a doua oară consecutiv visul de a participa la această competiție supremă. Este o șansă unică, care îți oferă motivația necesară pentru a continua să faci sport de performanță în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu