Cristina Simion și minunea din Argentina

Multe persoane spun că viața de sportiv este foarte frumoasă și într-adevăr, pot confirma și eu acest lucru. Sportul îți oferă multe lecții, te ajută să înveți cum să gestionezi un eșec, dar mai ales cum să te bucuri de un rezultat pentru care ai muncit zi de zi, de dimineață până seara timp de o viață întreagă.

Talentul, antrenamentele intense și alimentația strictă sunt suficiente pentru a ajunge cel mai bun? Da, într-o oarecare măsură. Oricât de multe ore ai petrecut pe stadion sau în sala de forță, oricât de multe genuflexiuni sau flotări ai făcut, oricât de atent ai fost la alimentație, toate acestea nu sunt suficiente pentru a ajunge un mare campion, indiferent de sportul pe care îl practici. Condiția fizică este extrem de importantă și te poate ajuta să ajungi pe podium, dar nu este suficientă pentru a te ajuta să și rămâi acolo.

Pentru asta ai nevoie de o condiție psihică excelentă, de o voință puternică și o încredere enormă în tine și abilitățile tale. Ai nevoie de un echilibru emoțional puternic, o dorință fantastică de a te automotiva și persevera. Psihicul va face mereu diferența între cel mai bun și cei din restul clasamentului, iar Cristina Simion a demonstrat lucrul acesta la Campionatul Mondial.

Pe Cristina o cunosc de foarte mult timp, chiar de la junioare când participam împreună pentru România la Campionatele Europene și Mondiale de alergare montană. Am reușit să aducem multe rezultate frumoase pentru țara noastră la acele concursuri, dar de-a lungul timpului, fiecare dintre noi a ales probe diferite, până în anul 2019 când am alergat din nou împreună pentru România.

Întotdeauna mi-a plăcut să ascult poveștile oamenilor, să le aflu trăirile, dezamăgirile și bucuriile și să realizez că viața nu este atât de ușoară precum pare. Fiecare dintre noi are o poveste, dar depinde de modul în care vrem să o trăim. Putem alege să ne plângem pentru întâmplările nefericite care ne-au marcat trecutul sau putem să învățăm o lecție care să ne ajute pe viitor să fim mai puternici și să trecem mai ușor peste provocările prezentului și viitorului.

Pentru un sportiv, liniștea psihică este cea mai importantă, dar din păcate problemele nu te ocolesc. Înainte de orice, un sportiv este o persoană normală, poate chiar mult mai sensibilă decât lasă să se observe. Este un om al cărui trecut și-a pus amprenta asupra caracterului și l-a făcut să fie persoana puternică de astăzi.

De-a lungul anilor, Cristina a ales să păstreze pentru ea toate întâmplările care i-au provocat suferință și în schimb a preferat să meargă înainte cu durerea și întrebările la care a sperat mereu că va primi un răspuns cândva. Încă de la o vârstă fragedă, Cristina a pierdut-o pe mama ei, dar preferă să nu vorbească prea mult despre lucrul acesta. Oricum nu poate schimba cu nimic ce s-a întâmplat.

Atunci când a început să practice sportul de performanță, Cristina se bucura de echilibrul și liniștea pe care sportul i-o oferea. Originară din comuna Comănești, toate amintirile copilăriei sunt legate de zona natală de unde a plecat  la vârsta de 15 ani deoarece sportul presupune multe sacrificii și momente petrecute departe de cei dragi.

Nimeni din familia ei nu cochetase cu sportul, deși provine dintr-o familie numeroasă cu 5 frați și 3 surori. În mai puțin de un an de la începerea practicării atletismului, Cristina a confirmat talentul ei. Campionatul Național de Sală, cea mai importantă competiție la care a luat startul, îi aducea în palmares prima medalie în proba de 1500 metri. Au urmat foarte multe rezultate bune obținute alături de antrenorul Gheorghe Ardeleanu pentru clubul CSM Onești, un club cu tradiție și rezultate remarcabile.

Însă există clipe în viață când simți că a venit momentul să faci câteva schimbări majore pentru a evolua și a reuși să îți îndeplinești obiectivele. În anul 2014, Cristina a hotărât că a venit momentul potrivit pentru această schimbare. S-a mutat la clubul Steaua, unde a început să lucreze cu doamna Marga. În drumul ei spre atingerea înaltei performanțe, a întâmpinat multe momente dificile, dar nu s-a plâns niciodată deoarece îi place ceea ce face, a muncit și muncește zi de zi cu dedicare pentru a reuși să ajungă unde și-a propus.

Au fost momente când s-a gândit dacă toate sacrificiile acestea au meritat, dacă toate zilele cu program strict și departe de familie îi vor fi răsplătite vreodată îndeajuns, iar răspunsul l-a primit în anul 2019, în Argentina, când a reușit să câștige titlul mondial la Campionatul de Alergare Montană de Lungă Distanță. Aceea a fost ziua când a simțit că cei 15 ani de muncă i-au fost răsplătiți. O bună perioadă nu putea să realizeze ce a reușit să facă. A fost cursa vieții ei, în care a obținut cel mai important rezultat obținut de-a lungul carierei și se mândrește cu titlul de campioană mondială. Toții sportivii se antrenează cu gândul la un asemenea moment, clipă în care te afli pe cea mai înaltă treaptă a podiumului și ți se intonează imnul României. Este un sentiment unic, care nu poate fi descris în cuvinte, dar care îți rămâne pentru totdeauna întipărit în minte și în inimă.

Sportul este ca viața. Dacă nu știi să faci față eșecului, să te ridici de jos și să o iei de la capăt, nu vei ajunge niciodată să te bucuri de momentele de glorie. Nimic nu se obține ușor, cu atât mai mult un rezultat remarcabil. Depinde doar de tine ce limite îți impui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu