Zi de zi încercăm să dobândim pacea interioară și să găsim răspunsuri la întrebările care ne macină neîncetat. Uneori așteptăm să auzim acea voce liniștită care să ne șoptească că am luat decizia potrivită, că am reacționat corespunzător sau că ceea ce facem ne va ajuta să ajungem mai aproape de obiectivul nostru. În ultima perioadă, liniștea interioară a devenit o necesitate a omenirii.
Să poți ajuta este minunat, iar tot mai mulți oameni au început să înțeleagă lucrul acesta. Nimic nu se compară cu momentul în care poți oferi un zâmbet celor greu încercați de viață și să le arăți că pe acest drum nu sunt singuri. Doar ajutând putem deveni mai buni și mai înțelepți cu cei din jurul nostru.
De multe ori, viața ne oferă lecții mult prea dure, fără să înțelegem de ce tocmai noi trebuie să trecem prin așa ceva, însă odată cu trecerea timpului, primim răspunsuri la toate întrebările.
Trecutul nu îl mai putem schimba, dar viitorul ne aparține, la fel și deciziile și lucrurile pe care dorim să le facem. Să ajuți și să îi inspiri pe cei din jurul tău să o facă îți oferă un sentiment unic, iar Vlad Pop simte pe propria piele toate aceste trăiri. Din anul 2015 este voluntar la Asociația MagiCamp care încearcă în mod constant să îmbunătățească universul familiilor ai căror copii suferă de o boală gravă.
Alergarea era total străină pentru el până în 2015. Nu cochetase niciodată cu sportul și nu știa ce presupune să te antrenezi în mod constant, să fii competitiv și mai ales să poți să dăruiești zâmbete prin intermediul alergării. Întâlnirea cu micuții din tabără l-a făcut să își schimbe viziunea asupra vieții. A realizat pentru prima dată că este o binecuvântare să fii sănătos, să ai un corp care îți permite să poți alerga, să faci mișcare, să fii liber. Acela a fost momentul în care a simțit că își dorește să facă mai mult pentru cei mici, iar acest sentiment a fost accentuat de discuția avută cu o fetiță.
“În tabără am primit o lecție de la o fetiță care voia să devină medic, să ajute alți copii să învingă cancerul. După chimioterapie nu putea să meargă la școală pentru că familia avea mari dificultăți financiare, iar prin intermediul burselor educaționale oferite de MagiCamp, ne dorim să prevenim abandonul școlar al copiilor cu afecțiuni oncologice.”
A avut nevoie de timp și multe ore de studiu pentru a înțelege cum se poate antrena și care este rețeta ideală pentru a ajunge unde și-a propus. Zi de zi se antrena doar cu gândul la cei mici. Ei erau sursa lui de energie și inspirație, iar în 2019 a hotărât că este timpul să facă ceva diferit: să ridice ștacheta. S-a înscris la cel mai dificil ultramaraton din lume, 6633 Arctic Ultra, în proba de 170 de kilometri. Principalul obiectiv al acestei competiții a fost strângerea de fonduri pentru 100 de burse educaționale care să le ofere copiilor cu afecțiuni oncologice din tabăra MagiCamp. Victoria acestei competiții a fost exact ce avea nevoie pentru a-și dori mai mult. A realizat că acesta poate fi doar începutul unui drum prin intermediul căruia să ajute din ce în ce mai mult.
Uneori, atunci când suntem siguri că viața noastră este perfectă, primim lecții care ne schimbă în totalitate universul propriu. Este greu, este dureros, dar zilnic încercăm să ne găsim motivația pentru care să continuăm.
Până în 2019, Vlad avea o viață liniștită. Se simțea fericit și împlinit cu ceea ce avea și făcea însă, o întâmplare dureroasă i-a schimbat viitorul la 180 de grade. Astăzi, după o lungă perioadă de meditație asupra tuturor întâmplărilor, poate să vorbească și să înțeleagă cu ce a greșit și ce-i rămâne de făcut.
“Stau și mă gândesc cum ar fi viața mea fără experiența bolii, depresie, voluntariat, divorț sau lecțiile pe care le-am învățat până acum. Aș mai empatiza cu boala, m-aș mai dedica aceleași cauze, cea a copiilor cu cancer sau aș mai alerga pe -50° la Oceanul Arctic? Acum toate se leagă ca un puzzle și definesc omul care sunt. Nu sunt perfect, fac zilnic greșeli și unii mă consideră nebun, dar știu un lucru: viața mea merită trăită pentru alții. Chiar dacă va mai fi un singur copil cu cancer, voi alerga pentru educația lui până la capătul lumii.”
“Inima copilului s-a oprit…” asta ne-a spus doctorul. In 2019 am aflat că urma să fiu tătic și după victoria cursei de la 6633 Arctic Ultra simțeam că viața este plină de dragoste. Îmi imaginam cum trag sania cu bebelușul în ea, cum voi face drumeții pe munte cu copilul nostru în rucsac și cum îi voi citi povești înainte de culcare. Cine te poate învăța să știi cum să reacționezi când îți moare copilul? Cine știe să găsească cuvintele potrivite pe care să i le spui persoanei de lângă tine când mergi la chiuretaj pentru sarcină? Durerea e mută, nu se exprimă în cuvinte. Eu nu am avut cuvinte, am greșit și nu știam durerea, până nu am trăit-o. Timpul nu-l pot da înapoi, durerea nu o pot șterge, rănile nu le pot vindeca. Acum plâng pentru copilul meu, dar mă voi ridica mai puternic pentru copiii care au cancer. Să-mi respect calea, să am încredere în călătoria mea. Să învăț, să cresc, să evoluez, să devin o versiune mai bună. Viața este mai importantă decât moartea.”
Probabil fiecare primim cât putem duce sau chiar mai mult. Doar așa realizăm ce este important pentru noi și cum am putea să începem o nouă viață care să ne ajute să vindecăm rănile trecutului.
2020 nu a fost cum plănuise, dar lucrul acesta nu l-a oprit să plece într-o nouă aventură pentru a ajuta asociația MagiCamp să ofere burse copiilor bolnavi. Știe ce înseamnă suferința. A trăit zi de zi cu ea, a simțit-o pe propria piele, tocmai de aceea își dorește ca pe viitor să poată ajuta cât mai multe familii ai căror copii luptă zi de zi cu boala secolului, cancerul. Chiar dacă viața nu a fost prea blândă cu el, va continua să alerge pentru cei mici ca și cum ar fi copiii lui.
Nu a putut participa la Arctic 6633 așa cum își plănuise la sfârșitul lui 2019, dar a făcut propriul traseu în România.
620 de kilometri în 7 zile și jumătate, de la Cluj la Constanța, aceasta a fost cursa în care Vlad a pornit pentru a strânge fonduri și să ofere în continuare burse educaționale copiilor ale căror familii nu își permit să îi ajute să meargă la cursuri. Educația copiilor afectați de cancer a devenit prioritatea sa. Își dorește să îi ajute să devină doctorii sau profesorii de mâine. Suferința unește, iar educația este cea care ne definește.
Asociația MagiCamp are în prezent în jur de 5000 de beneficiari, iar numărul lor crește de la an la an, odată cu donațiile oamenilor dornici să ajute deoarece mulți au înțeles cât de frumos este poți să împarți din puținul tău cu cei care au nevoie. Și tu poți să fii alături de ei pe acest drum cu o simplă donație care pentru tine nu înseamnă foarte mult, dar pentru ei ar putea fi o șansă la viață și la educație. Doar împreună putem schimba viitorul!
1 comentariu. Leave new
321sport , multumesc pentru ca rezonati cu, cauza pentru care alerg si sustineti educatia copiilor cu cancer de la Asociatia Magic