Povestea Andrei, care uneori aleargă cu picioarele, dar cel mai des cu sufletul

Ți-ai imaginat vreodată cum ar arăta o lume fără sport? Ei bine, eu mi-am pus de câteva ori întrebarea asta, mai ales după momente în care sportul mi-a oferit trăiri incredibile și de fiecare dată am ajuns la aceeași concluzie: o lume fără sport, ar fi o lume fără vlagă, lipsită de culoare, în care numărul de zâmbete s-ar reduce considerabil. Vestea cea mai bună este că oricât de sedentară ar fi viața ta, e nevoie de o singură secundă ca să te îndrăgostești de un sport și care ulterior să se transforme într-o pasiune ce-ți va schimba radical viața.

Cam așa a început povestea pasiunii pentru alergare, drumeții montane și trail running a Andrei Tică, care a avut nevoie de un singur moment ca să-și dea seama că alergarea este ceva ce ar vrea să încerce. Era într-o drumeție cu niște prieteni, când a observat niște alergători care dădeau ture în jurul Vârfului Ciucaș. În acel moment, ceva din interiorul ei parcă a făcut click și a simțit mai tare ca niciodată că și-ar dori să fie și ea cândva acolo. 

“Anul următor participam pentru prima data la proba de semimaraton de la Ciucas x3 și făceam și eu bucla din jurul vârfului în alergare, visând la primul meu maraton.” 🙂

Poză făcută la: https://www.ciucasx3.ro/

Sportul, o piesă importantă a vieții ei, ce-i dă certitudinea că totul e bine și speranța că va fi bine în continuare

Andra Tică are 32 de ani și este originară din Pitești. Locuiește în București de când a fost admisă la facultate, iar în viața de zi cu zi lucrează ca programator. Chiar dacă în copilărie nu-și amintește să fi făcut prea mult sport, cel puțin până la vârsta de 17 ani când a descoperit plăcerea de a schia, de câțiva ani sportul face parte constant din rutina sa zilnică. “Chiar dacă am un program încărcat, încerc să fac mereu loc și pentru mișcare.”

De când cu pandemia și cu necesitatea de a lucra de acasă, Andra încearcă să-și înceapă fiecare zi cu o activitate pe care ea o numește vindecatoare, mai exact cu stretching sau pilates și totodată, încearcă să-și încheie ziua cu ceva mai intens sau o alergare mai lungă deoarece aceste activități o ajută cel mai bine să se deconecteze de la provocările cu care vine fiecare zi.

Poză făcută la: https://www.via-maria-theresia.ro/

“Și înainte îmi făceam zilnic timp pentru sport, în general seara, după muncă eram la sală sau în parc la alergare, iar în weekend-uri cât de des posibil, pe poteci. Avantajul acum este că pot să fiu mai flexibilă și uneori, când timpul și vremea de afară îmi permit, strecor câte o ieșire în parc și în pauza de prânz.”

În ultimii ani, Andra și-a dedicat majoritatea timpului liber călătoriilor. Îi place să exploreze locuri noi și mai ales poteci la pas sau în alergare. Cu toate astea, când nu aleargă sau nu face drumeții pe munte, mi-a povestit că se regăsește destul de des ghemuită într-un colț cu o carte bună în brațe. “Mă împlinește să simt la finalul fiecărei zi că am mai învățat ceva.”

“Dacă apuc să mă închei la șireturi, nu mai e cale de întors”

Andra aleargă din pură plăcere, nicidecum ca să obțină rezultate. Mi-a povestit că a trăit destul de mult timp ca o persoana sedentară, iar felul în care se simțea atunci, o împinge astăzi de la spate să nu mai cadă în aceeași plasă a unui stil de viață complet nesănătos. “Neputința de atunci îmi amintește ce pot să fac acum și mă motivează să mă închei zilnic la șireturi și să ies să fac sport.”

Poză făcută la: https://retezat.skyrace.ro/

Verile sunt cele mai aglomerate pentru Andra. Încearcă să alterneze distanțe de cros cu semimaratoane și maratoane, iar din când în când participă și la concursuri montane de 50 kilometri. Deși nu are un plan de antrenament riguros, urmărește să fie în formă astfel încât să poată alerga oricând un semimaraton sau maraton montan, iar la finish să se simtă ca și cum ar putea să o ia de la capăt.

La final de sezon își alocă perioade de odihnă în care lasă alergarea pe plan secundar sau chiar nu mai aleargă deloc. În schimb, alternează drumețiile pe munte cu alergări scurte și se focusează pe exerciții de forță cu greutatea corpului. Aceste perioade o ajută să evolueze de la an la an și să evite necesitatea unor perioade de recuperare forțate din cauza unor accidentări sau suprasolicitare fizică.

În trecut, din cauza oboselii resimțite la final de săptămână, a decis să lase numărul de concurs deoparte și să facă traseul în drumeție. Își cunoaște limitele, iar când vine vorba de sport, Andra știe foarte bine cum să gestioneze lucrurile astfel încât să nu pună presiune pe ea. Are mereu grijă să pună pe primul plan sănătatea și de asemenea, să păstreze plăcerea de a face mișcare mai presus de a bifa o participare la un concurs.

Poză făcută la: https://sportmontan.ro/

“Am avut zile de concurs când am preferat să las numărul de concurs și să fac traseul în drumeție. Mai mult datorită nivelului de oboseală resimțit la finalul respectiv de săptămână și nu din lipsă de motivație.”

La prima alergare cu 321sport a legat prietenii care dăinuie și astăzi

Andra aflase de 321sport întâmplător, dintr-o excursie la ski, unde cineva amintise de 321sport. Acea discuție a fost suficientă cât să-i stârnească curiozitatea de a veni la un antrenament. Prima sa alergare cu 321sport a fost într-o seară foarte rece și întunecată de februarie, mai exact, pe 16 februarie 2016. Venise singură și nu cunoștea pe nimeni. Surprinzător pentru ea a fost că a găsit un grup de oameni la statuie, oameni care erau veniți tot pentru prima oară în acea seară. “Îmi amintesc că în acea seara am alergat împreună cu ei. A fost o seară minunată. Am legat prietenii care dăinuie și astăzi.”

Așa a început povestea Andrei în comunitatea 321sport, comunitate alături de care a fost în fiecare an la evenimentele mari de alergare din București și alte orașe. Nu a alergat niciodată oficial un semimaraton sau maraton pe asfalt și nici nu își propune, în schimb își amintește cu drag de faptul că a alergat cu 321sport la primul său concurs de trail, la VLC, iar acela a fost doar începutul pentru ea în ceea ce privește trail running-ul. Cumva treptat, muntele a devenit o inspirație și pentru alții din comunitate și de atunci se regăsesc împreună la linia de start la diferite concursuri și evenimente.

“Eram nelipsită și de la antrenamentele săptămânale de pe stadion. Aștept cu nerăbdare să le reluăm cândva.”

321sport #RunningCulture i-a deschis Andrei un orizont mult mai larg în ceea ce privește alergarea montană, cea care o pasionează cel mai mult dintre toate tipurile de alergare pe care le practică, iar serile de marți i-au adus prietenii de lungă durată, alături de care împărtășește aceeași pasiune și alături de care a scris deja foarte multe amintiri.

Este un sentiment incredibil să vezi cât de multă energie pozitivă îți poate aduce povestea unui om pasionat, care trăiește fiecare zi cu o poftă incredibilă de viață prin simplul fapt că printre obligațiile zilnice, alege să facă ceva în direcția pasiunii sale, iar Andra este fără doar și poate unul dintre acești oameni incredibili, care cu siguranță va reuși să inspire la rândul ei și alți oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu