Robert Zamisnicu, veșnic privat de somn, dar întotdeauna un alergător neobosit

Poveștile oamenilor ne ajută să înțelegem mai bine sensul vieții și despre cum fiecare zi este cel mai frumos cadou pe care l-am putea primi vreodată, de aceea e important să trăim fiecare moment la intensitate maximă și să nu lăsăm pe mâine ce putem face astăzi.

Te-ai gândit vreodată cum ar fi viața fără alergare? Cum ai reuși să te bucuri de fiecare dimineață fără mișcare? Pentru multe persoane, alergarea este un stil de viață, un mod prin care se pot bucura de clipele petrecute în liniște departe de grijile zilnice și de agitația cotidiană. Sportul te ajută să te regăsești și să înțelegi ce este cu adevărat important pentru tine.

Săptămână de săptămână am ocazia să aflu povești de viață despre oameni minunați și modești, care sunt gata oricând să muncească în tăcere pentru visul lor.

Pregătit oricând pentru noi provocări, Robert Zamisnicu este exact genul acesta de persoană. Chiar dacă astăzi iubește alergarea din tot sufletul, a început să alerge dintr-o simplă coincidență, iar de atunci nu s-a mai putut opri. De atunci, adică de mai bine de 8 ani, a muncit zi de zi, a suferit și s-a bucurat de clipele care l-au adus tot mai aproape de obiectivul său. Iese la mișcare chiar și atunci când nu are energia necesară pentru a se ridica din pat. A învățat că sportul nu acceptă scuze. Știe că orice abatere de la program, îl va îndepărta de visul său.

Povestea lui Robert este despre dorință, dăruire, muncă și depășirea tuturor obstacolelor în drumul spre succes. Nu este ușor, cum chiar el mi-a mărturisit, dar depinde cât de puternică este dorința de a face ceea ce îți place.

Când visele devin doar o amintire frumoasă

Originar din Câmpulung Moldovenesc, sportul nu este o noutate pentru Robert. Încă de la o vârstă fragedă a început să cocheteze cu fotbalul, iar visul lui era să devină unul dintre cei mai buni fotbaliști. Nu a reușit lucrul acesta, deoarece drumul spre o carieră de succes s-a încheiat înainte să înceapă.

“Îmi doream foarte mult să devin fotbalist. Zi de zi mergeam la antrenamente pentru a reuși să îmi îndeplinesc visul. Iubeam să mă aflu pe stadion și să mă antrenez, dar din păcate o deplasare în Franța, a pus punct carierei mele. Părinții nu și-au permis să îmi plătească costurile pentru acea deplasare, iar singura soluție a fost să renunț”.

A fost trist și dezamăgit, însă a înțeles că nu poate să mai facă nimic pentru a continua să își urmeze visul. Cu timpul, a realizat că fiecare dintre noi avem un drum în viață și oricât de mult ne-am dori să schimbăm sensul de mers al lucrurilor, viața tot ne va readuce pe același drum.

Poză făcută la: https://retezat.skyrace.ro/

Nu a devenit fotbalist, dar 10 ani mai târziu a descoperit o nouă pasiune care i-a schimbat viața

De când a descoperit-o, nu se mai poate opri din alergat. Alergarea este refugiul său.

“Atunci când alerg, sunt momente când trec pe lângă persoane cunoscute și nu le observ. La alergare îmi place să mă deconectez în totalitate, să fiu doar eu cu mine, departe de toată agitația urbană”.

Reușește să facă lucrul acesta zi de zi deoarece vrea ca fiecare antrenament să îl ducă tot mai aproape de obiectivul sezonului, echipa natională a României pentru Campionatul Mondial de 24h care se va desfășura în această toamnă la noi în țară, dar până atunci, Robert trebuie să obțină biletul câștigător chiar acum, în aprilie, pe data de 17. Mai este puțin și deja simte presiunea unui asemenea obiectiv, dar este optimist și încrezător în forțele proprii. A muncit tot anul cu gândul la acest moment, iar eu sunt sigură că munca îi va fi răsplătită.

Pentru o persoană activă care practică sportul în mod constant, somnul este cea mai bună formă de refacere, cel mai bun medicament pentru organism, aș putea spune. Este momentul de relaxare după o zi agitată, dar și momentul de ’’ reîncărcare a bateriilor’’ pentru provocările de a doua zi. Fără un somn odihnitor, corpul nu va avea capacitatea de a performa la nivelul dorit, iar acest lucru te poate opri din drumul spre atingerea obiectivelor și-ți poate crea o viață dezechilibrată.

Robert este o persoană deosebit de optimistă. Încă de la o vârstă fragedă a descoperit că suferă de sindromul picioarelor neliniștite. La început nu a știut exact ce înseamnă lucrul acesta, sau cum îi va schimba viața. Nopțile nedormite deveneau un motiv de îngrijorare pentru el și familia lui. Existau perioade când nu putea dormi mai mult de 4, 5 ore pe noapte, iar acum, lucrul acesta se întâmplă în mod constant. Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune a sistemului nervos caracterizată prin nevoia irezistibilă de a mișca picioarele în perioadele de inactivitate (noaptea în special) și care dispare tipic dimineața. Această afecțiune este asociată cu tulburarea de mișcare periodică a picioarelor în somn, iar consecințele pe termen lung sunt insomnia, dar mai ales oboseala cronică.

Poză făcută la: http://apuseniultrarace.ro/

“Cu timpul, această afecțiune mi s-a agravat. Dacă înainte reușeam să am și nopți cu un program normal de somn, în ultima perioada situația s-a schimbat. 3 ore pe noapte, atât reușesc să dorm. Mai sunt momente când pur și simplu mă ajunge oboseala și dorm câte 10 ore, dar zilele acelea sunt foarte rare. Am încercat să găsesc soluții pentru această afecțiune, dar totul a fost în zadar. Încerc să mă resemnez. Îmi este greu, sunt momente când abia reușesc să mă ridic din pat pentru a merge la job. Zi de zi duc o luptă continuă cu mine pentru a reuși să mă țin de program și pentru a avea o viață normală”.

Alergarea i-a oferit liniștea de care are nevoie. Simte că aceasta îl ajută să își găsească doza de energie de care are nevoie în fiecare zi. Acum nu mai visează să devină fotbalist, în schimb, dorința lui este să își depășească limitele la fiecare antrenament și competiție. Nu îi este frică să își stabilească obiective mărețe, așa că visează să ajungă să concureze la nivel internațional. Are încredere în el și în potențialul lui. Știe că nu este ușor, dar până la urmă ce se obține ușor în această viață?

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu