Cosmina Dilimoț – optimismul și dorința de a termina ceea ce a început, mai presus de orice provocare

Alergarea poate părea un sport simplu, până în momentul în care începi să îl practici. Pentru a deveni alergător ai nevoie să dezvolți o multitudine de calități și să muncești constant pentru a reuși să îți atingi obiectivele.

Pe 13 ianuarie lansam, împreună cu prietenii noștri de la Kvantum Sport, distribuitor oficial al Under Armour în România un program prin care căutam patru alergători începători (două fete și doi băieți) care să termine primul lor semimaraton.Pe 19 ianuarie, îi anunțam pe cei 4 ambițioși și curajoși care m-au cucerit cu determinarea, dar mai ales cu motivațiile lor.


Dacă atunci vă făceam cunoștință pentru prima dată cu căreia îi era teamă de necunoscut, dar cu toate astea, și-a găsit curajul de a se înscrie la cea mai importantă provocare sportivă a vieții ei de până acum, iată că a venit momentul să ducem povestea ei de running mai departe.

Așadar, în cele ce urmează, vom afla cu ce s-a confruntat ea în această perioadă, cum a reușit să se antreneze și cât de mult a progresat.

Nu a fost deloc o perioadă ușoară pentru ea. A avut parte de multe momente în care a trebuit să își controleze gândurile și emoțiile, să își asculte propriul corp, să realizeze că uneori durerea este suportabilă, să decidă dacă mai poate continua antrenamentul sau are nevoie de o pauză. Drumul pe care Cosmina l-a parcurs până acum i-a oferit foarte multe lecții, printre care aceea că noi suntem singurii care ne impunem limite. Chiar dacă la fiecare alergare are două gânduri, unul în care și-ar dori să se oprească, iar celălalt care îi șoptește că nu va reuși vreodată să alerge 21 de kilometri, optimismul și dorința de a termina ceea ce a început au fost mai puternice până acum.

Nici cel mai mare “inamic” din această perioadă, frigul, nu a reușit să o oprească din drumul ei spre atingerea obiectivului. Cu toate că este născută într-o lună de iarnă, nu suportă deloc frigul. Toată această perioadă geroasă a fost un chin pentru ea, dar  a preferat să se bucure de avantajele acestei provocări și să uite de părțile negative.

Eu personal, mă bucur că toate aceste provocări nu au reușit să o schimbe pe Cosmina. A rămas aceeași persoană optimistă, veselă și dornică de a face o schimbare majoră în viața ei, o persoană care indiferent de provocările vieții a ales să zâmbească și să-i molipsească și pe ceilalți cu zâmbete, ori de câte ori a avut ocazia.

Chiar dacă uneori nu reușește să vadă luminița de la capătul tunelului, Cosmina este sigură că aceasta există și că o va găsi dacă se ține de treabă. Probabil este undeva bine ascunsă și o privește cum evoluează de la antrenament la antrenament. Până atunci, și-a propus să se bucure de fiecare antrenament și minut petrecut doar cu ea.

Încă își amintește de prima febră musculară care a făcut-o să realizeze că în corp există muți mușchiuleți despre care aproape că nici nu știa că există. “Îmi venea să plâng și să lenevesc toată ziua în pat, dar mi-a trecut rapid și de atunci nu am mai primit-o în viața mea. Aștept să văd dacă revine la următoarea limită pe care o voi depăși.”

Eu sunt sigură că următoarea întâlnire cu febra musculară va avea loc după ce Cosmina va termina primii 21 de kilometri din viața ei. Înainte de orice, are un pact cu ea însăși. Și-a promis că oricât ar fi de greu, nu va renunța. Este o luptă din care își dorește să iasă învingătoare. Nu vrea să dezamăgească și să fie dezamăgită. Are tot sprijinul pentru a reuși să ducă la bun sfârșit acest challenge. Este conștientă că dacă nu o va face acum, dacă nu va reuși să își învingă toate limitele și să iasă din zona de confort, nu va mai exista o altă șansă. Pentru Cosmina, semimaratonul se întâmplă acum și e pregătită să dea totul pentru a-și îndeplini acest obiectiv.

Chiar dacă uneori nu reușește să se țină de program exact așa cum și-a propus, a învățat că cel mai important este să te antrenezi calitativ și să pui accent pe ceea ce te ajută să progresezi. Hidratarea, exercițiile de încălzire și stretching-ul au devenit o prioritare pentru ea. Înainte de a intra în acest program, punea foarte mare accent pe ritmul în care alerga, fără să realizeze că nu acesta era obiectivul principal al unui alergător aflat la început de drum. Acum cel mai important aspect este heart rate-ul. A realizat că important este să își creeze o bază solidă și să alerge la un ritm confortabil care să îi permită pe viitor să mărească atât distanța, cât și pace-ul.

Ce își dorește pentru următoarea perioadă?

Cel mai mult își dorește să progreseze ca să se poată bucura de alergare alături de comunitatea 321sport, în special de alergările de marți seara. În momentul de față îi este foarte greu să țină ritmul. Nu îi este confortabil, dar este sigură că într-o zi va reuși. Primăvara va veni și pe strada ei, iar noi vom fi mereu aici să o sprijinim și să îi oferim ajutorul de care are nevoie.

Cosmina, știm că nu îți este ușor, dar nu uita că nu ești singură pe acest drum.

Mereu vom fi lângă tine să te susținem în cele mai dificile momente. Nu îți putem spune că ce a fost mai greu a trecut, dar îți putem garanta că acest drum cu urcușuri și coborâșuri te va ajuta să petreci mai mult timp cu tine, să îți răspunzi la toate întrebările, iar la sfârșit vei avea ocazia să inspiri și alți oameni cu povestea ta, deoarece despre asta este vorba în sport, să inspiri și să fii inspirat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu