Nu de puține ori am auzit vorbindu-se despre performanțele obținute de Viorel Pălici de-a lungul carierei sale. Pe lângă rezultatele deosebite obținute în competițiile de alergare montană, Viorel a reușit să se remarce și în disciplinele de schi fond și Winter Triathlon. Pe Viorel îl cunosc de foarte mult timp. Am mers împreună la multe competiții, dar am și alergat pentru același club din Italia, Valetudo. Este foarte dedicat și muncitor. Când își propune ceva, nimic nu îl oprește din drumul său spre îndeplinirea obiectivelor pe care le are. Chiar și când lucrurile nu au mers așa cum și-a dorit, el a continuat să muncească și să își dovedească în primul rând lui, că rezultatul respectiv a fost doar o întâmplare. Este genul de persoană care niciodată nu renunță, nici măcar atunci când nimeni nu mai crede în el, iar aceasta este mentalitatea de învingător care mereu va face diferența între sportivi.
Cu toții știm că sportul de performanță presupune multă dedicare, ore întregi de antrenament și de asemenea, multă odihnă, tocmai pentru a putea da randamentul dorit la fiecare antrenament. Cu alte cuvinte, sportul de performanță necesită un program foarte bine pus la punct. Este foarte greu să ajungi să obții rezultate frumoase dacă nu faci totul “ca la carte”, dar Viorel Pălici ne demonstrează că de multe ori, dorința de a reuși, bate teoria.
Ce se află în spatele succesului lui Viorel Pălici?
Tată a 3 copii, un soț dedicat și sportiv de performanță, așa ar putea fi caracterizat Viorel Pălici. Nu îi este ușor să facă față tuturor aspectelor din viața sa, dar se bucură de susținerea necondiționată a soției. Ea este persoana care îi este alături indiferent de situație și îl ajută să-și găsească liniștea și echilibrul în momentele dificile. Întotdeauna a avut încredere în el și l-a susținut în drumul său spre succes. S-au bucurat împreună pentru fiecare realizare, dar a fost acolo și după fiecare rezultat dezamăgitor. Viorel știe că fără susținerea ei nu ar fi putut să realizeze toate aceste rezultate frumoase, după cum chiar el îmi mărturisește: ‘’Dacă nu ești liniștit, nu te poți concentra pentru o competiție. Este greu să fii cu mintea în două locuri: acasă, dar și să obții un rezultat frumos’’. Există un echilibru în toate, iar Viorel a găsit rețeta perfectă.
Modest și în același timp pregătit să doboare record după record, multe persoane îl cunosc și îl admiră pentru rezultatele deosebite obținute de-a lungul carierei, atât în alergare montană, cât și în cadrul competițiilor de schi fond și schi alpinism. Sunt foarte multe rezultate frumoase obținute de Viorel, cel mai recent rezultat fiind medalia de bronz la Campionatele Europene de Winter Triathlon din 2020.
Ceea ce pentru mulți poate fi sfârșitul carierei de sportiv, pentru Viorel a însemnat renașterea în sportul de performanță
Mulți văd doar rezultatele pe care sportivii de performanță le obțin, dar nu și obstacolele cu care aceștia s-au întâlnit de-a lungul timpului în drumul spre succes. Spre exemplu, mulți nu știu că nu este ușor să faci performanță în România, dar Viorel s-a lovit de nenumărate ori până acum de acest zid. De-a lungul timpului a avut parte de multe momente neplăcute. Cel mai dezamăgitor moment al carierei l-a trăit în anul 2014 când Federația Română de schi-fond nu i-a permis să participe la Olimpiada de iarnă, cu toate că obținuse “biletul câștigător”. A fost momentul când a vrut să renunțe pentru totdeauna la sport, de fapt a și făcut-o pentru o perioadă.
Participarea la Olimpiadă este visul oricărui sportiv. Este competiția supremă. Este momentul pentru care îți dedici cei mai mulți ani din viață, iar faptul că nu i s-a permis să participe în condițiile în care și-a câștigat locul în lotul olimpic, este pur și simplu inacceptabil. Acela poate fi sfârșitul carierei unui sportiv, dar nu a fost așa și în cazul lui Viorel. Într-un moment tensionat, și-a promis că va renunța la sportul de performanță, însă ulterior a revenit și a demonstrat că i s-a făcut o nedreptate. Este genul de persoană care luptă până la epuizare pentru a reuși ceea ce și-a propus. Și-a dorit să revină și să încerce să schimbe ceva, dar și-a dat seama că este foarte dificil să produci schimbări atunci când nu depinde de tine. ‘’Este greu să schimbi mentalitatea oamenilor’’, mi-a mărturisit Viorel.
Timp de 2 luni a mers să muncească în Germania, dar simțea că locul lui nu era acolo, departe de tot ceea ce iubea, așa că a preferat să se reîntoarcă în țară. Muncise prea mult timp ca să își încheie cariera într-un asemenea mod. Simțea că mai are multe de dovedit în sport, prin urmare s-a reîntors la ceea ce-i făcea inima să tresară, mai motivat ca niciodată, iar de atunci a început să se antreneze cu dedicare și dăruire ori de câte ori i-a permis programul.
Și-a construit singur casa, în timp ce se pregătea pentru un nou sezon competițional
Da, Viorel încă o dată ne demonstrează că-ți poți îndeplini visurile în timp ce îți construiești propria casă. Cum a reușit, încă nu am aflat. Probabil din dorința de a câștiga bani pentru a-și termina cât mai repede locuința. Muncea de dimineața până seara, iar când găsea puțin timp liber, ieșea la antrenament. După aceea, se întorcea din nou la construirea propriei case.
Nu reușea să se antreneze zilnic, dar atunci când o făcea, scotea untul din el. Simțea că a dat tot ce a fost mai bun pentru a realiza un antrenament corespunzător, uneori fiind singurul din săptămâna respectivă, deoarece oboseala se acumula, iar în unele momente organismul nu mai dădea randament așa cum își dorea. Este norocos să locuiască într-o zonă superbă, la poalele munților Piatra Craiului, în satul Măgura, locul ideal pentru antrenamentele specifice de alergare montană. Poate acesta este unul dintre secretele care l-au ajutat să obțină rezultate foarte bune în cadrul competițiilor de alergare montană.
Își dorește ca unul dintre copiii lui să practice sportul de performanță
Sportul de performanță i-a oferit momente unice, l-a ajutat să devină persoana care este astăzi, l-a învățat ce înseamnă un eșec și cum poate să gestioneze momentele dificile. Este conștient că ar fi ajuns mult mai departe în sport dacă avea suportul necesar, tocmai de aceea, nu vrea ca și copiii lui să trăiască dezamăgirile lui. Mereu le va insufla celor mici să facă sport, să susțină mișcarea, deoarece o minte sănătoasă se hrănește cu un corp sănătos, dar dacă lucrurile nu se vor schimba, îi va sfătui să urmeze alte drumuri.
Chiar și așa, Viorel Pălici rămâne optimist că noua generația va produce o schimbare în sportul românesc, iar peste câțiva ani, imnul României se va face auzit din nou în fiecare colț al lumii.
Eu sper ca peste câțiva ani să am ocazia să scriu despre o performanță deosebită obținută de unul dintre cei 3 copii ai lui Viorel, sau de ce nu, despre toți trei. Sunt sigură că Viorel va fi mereu în spatele lor, îi va susține și îi va ajuta să se antreneze, astfel încât să ajungă mult mai departe decât a făcut-o el.