Gabriel Bogasiu, pescarul de marți seara

Era 5 ianuarie 2021, cu alte cuvinte, o seară de marți în care avea loc prima alergare 321sport din 2021. În ciuda unei seri geroase de ianuarie, intrarea în Herăstrău de la Statuia Charles de Gaulle nu era nici pe departe pustie. În același loc ca de fiecare dată, la aceeași oră, o gașcă de alergători erau pregătiți să ducă mai departe povestea culturii de running din România.

La prima vedere, nu ai fi zis că e ceva neobișnuit, însă toți cei prezenți veniseră să alerge împreună pentru prima oară în noul an, mai puțin unul. Din depărtare, analizând doar după haine, ai fi zis că este vorba despre un pescar, care s-a oprit să admire niște alergători. În realitate, e vorba despre Gabriel Bogasiu, ”Boga”, cum îi spun cei cunoscuți. Nu e pescar, ci unul dintre cei mai prezenți și implicați oameni din comunitatea 321sport #RunningCulture, care în acea seară era accidentat, nu putea să alerge, așa că a străbătut drumul din Drumul Taberei în Herăstrău, doar ca să schimbe două vorbe cu cei prezenți și să ajute cu poza de început.

L-am întâlnit pe Boga prima oară, ce-i drept, întâmplător, la un meci de fotbal organizat de o prietenă comună, iar 90 de minute petrecute pe terenul de fotbal în compania sa, au fost de-ajuns ca să-mi dau seama că ”pasiunea” este cuvântul care rezumă sensul existenței sale. Boga este un om foarte bun, haios, umil, care sare în ajutor ori de câte ori e nevoie și care reușește să schimbe starea de spirit într-un grup, chiar și prin simpla lui prezență. Ba mai mult, dacă la acel meci de fotbal s-ar fi oferit un premiu pentru cel mai fairplay jucător de pe teren, ei bine, fără doar și poate, el ar fi fost câștigătorul. Când am aflat și de pasiunea sa pentru alergare, nu am mai stat pe gânduri și i-am propus să mă lase să pătrund în culisele a ceea ce îi colorează viața în nuanțe de fericire deplină.

Primii 10 kilometri i-au adus cel mai important trofeu pe care l-ar fi putut câștiga vreodată

 

În urmă cu patru ani, s-a apucat de alergare din nevoia de a face mișcare. Ce nu știa el atunci era faptul că mai târziu, alergarea avea să devină pentru el pe lângă o pasiune, un adevărat stil de viață. La început obișnuia să alerge o dată la 2 săptămâni și nu punea deloc accent pe încălzire sau stretching. “Ieșeam ocazional și alergam o tură de Herăstrău, împreună cu sora mea sau cu alți prieteni. Făceam totul sumar, prin urmare, mă alegeam mereu cu febră musculară.”

Chiar dacă alerga destul de rar, simțea cum o parte din el parcă-l împingea de la spate să aspire la ceva mai mult decât doar la a face mișcare, așa că în 2018 s-a hotărât să se înscrie, alături de sora lui, la Bucharest International 10k. Evenimentul a reprezentat prima cursă la care a participat vreodată. Chiar dacă atunci când s-a înscris nu a pornit cu așteptări prea mari, cei 10 kilometri i-au adus la final cel mai important trofeu pe care l-ar fi putut câștiga vreodată. Cu alte cuvinte, povestea pasiunii lui Boga pentru alergare a început cu acești 10 kilometri. Atunci când a trecut linia de finish, a știut că alergarea îi face inima să bată cum numai o pasiune o poate face. Atunci și-a dat seama că va fi doar o chestiune de timp până va trece la următorul nivel: să alerge un semimaraton.

La finalul celor 10k de la Bucharest International 10k, cu Andreea, sora lui Gabriel Boga și susținuți de tatăl lor.

Auzise de 321sport, iar conștientizarea pasiunii sale pentru alergare a fost impulsul de care avea nevoie pentru a se alătura unei comunități de oameni cu care să împărtășească aceeași pasiune și alături de care să se antreneze pentru primul său semimaraton. Astfel, la început de 2019 a mers pentru prima dată la antrenamentele 321sport, fix când s-a dat startul programului #PotSaZbor #dela1la21 x Under Armour, iar de atunci este nelipsit de la alergările 321sport. Chiar și atunci când e accidentat, nu vine ca să alerge, ci doar ca să își salute familia. Da, ”familie”, ai citit bine! Pentru Boga, 321sport a devenit ca o a doua familie, un anturaj pe care știe că se poate baza oricând, chiar și în contexte care nu au legătură cu alergarea. ”Nu degeaba îi spunem #Running Familia!” 

Prietenia, cel mai valoros lucru pe care alergarea i l-a oferit

 

Alegerea de a fi parte dintr-o comunitate de alergători a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-a luat vreodată. Chiar dacă în ceea ce privește primii săi pași în comunitate, Boga a fost destul de reținut, odată cu trecerea timpului a început să devină din ce în ce mai fascinat de tot ce înseamnă un fenomen ca 321sport, așa că ulterior a devenit unul dintre cei mai implicați oameni în comunitate. A fost prezent la aproape toate evenimentele organizate de 321sport și s-a antrenat din greu, dar cu bucurie în cadrul programului #PotSaZbor #dela1la21, alături de alți pasionați de alergare. În mai 2019 și-a îndeplinit un vis. A alergat primul său semimaraton, cot la cot cu Radu Restivan și alți ambițioși, reușind să se încadreze în pragul de sub două ore pe care și-l propusese. ”Am fost foarte entuziasmat și mândru de ceea ce am realizat!

Fericirea lui Gabriel Boga după 21k cu gașca 321sport, la Bucharest Marathon.

Felul în care a fost acceptat în comunitate, l-a învățat să dea la rândul lui mai departe către ceilalți ceea ce și el a primit, tocmai pentru că a simțit pe pielea lui ce impact poate avea pentru un începător o vorbă bună sau o încurajare. Pe acest principiu se bazează cea mai de impact amintire pe care Boga o are de la o competiție de alergare, desfășurată la Băneasa Forest Run, în care a alergat cot la cot cu o prietenă, 11 kilometri. Prietena sa fiind la început de drum în alergare, voia în repetate rânduri să se oprească, să-și tragă sufletul. Nu-și dorea ca Boga să scoată un timp mai mare la cursă din cauza ei, așa că a încercat să-l convingă să o lase în urmă. Ei bine, pentru Boga, a fost mai important să nu o lase în urmă decât să scoată un timp mai bun, iar niciun alt câștig nu ar fi fost pe măsura sentimentului pe care l-a avut în momentul în care au trecut linia de finish împreună.

11k la Băneasa Forest Run, alergați cu Mika (dreapta) și susținuți de Cătălina (stânga)

Gabriel Boga a fost prezent la majoritatea donărilor de sânge din campania #MyBloodIsGold 

 

321sport organizează de 3-4 ori pe an proiectul #MyBloodIsGold pentru a crește numărul de sportivi profesioniști și amatori care dau sângele lor pentru cei aflați în suferință. Cum a început totul? În 2015, la câteva momente după nefericitul accident de la Colectiv, ne-am întrebat cum putem ajuta. Și ne-am dat seama că e foarte mare nevoie de sânge în spitale, motiv pentru care ne-am strâns o gașcă faină de alergători și am contribuit la salvarea câtorva vieți. Unul din motivele pentru care am continuat să donăm sânge a fost și este faptul că e nevoie constantă de sânge în spitale și nu trebuie să așteptăm să se întâmple o nenorocire pentru a ne mobiliza.

Gabriel Boga (stânga), la una dintre campaniile de donare de sânge, #MyBloodIsGold.

Gabriel Boga a donat prima dată sânge în 2011, iar de atunci, singurul lucru care-l oprește să nu doneze mult mai des decât o face, este perioada minimă de două luni care trebuie lăsată între donări. Iubește mai tare decât orice pe lume să știe că sângele lui poate face o diferență reală pentru viața cuiva, de aceea, e aproape nelipsit de la campaniile de donare de sânge #MyBloodIsGold, organizate de 321sport. În doi ani, s-a întâmplat ca doar de trei ori să nu poată să meargă cu gașca de alergători la campaniile propriu-zise, dar a mers ulterior pe cont propriu și a donat.

”Acum patru ani am avut parte de o situație în care am donat pentru cineva necunoscut, care suferise un accident de mașină foarte grav. M-am implicat atât de mult în acest caz, încât am convins și câțiva colegi de la birou să doneze pentru acea persoană. Inclusiv, am intermediat schimbul de informații dintre donatori și persoana care se ocupa de transfuzie. Din păcate, acea persoană mi-a zis că nu mai e cazul să găsesc donatori pentru că cel cu accidentul a decedat. Am fost atât de trist și abătut la muncă, încât parcă era vorba despre cineva apropiat care tocmai își pierduse viața.”

Gabriel Boga (dreapta), la una dintre campaniile de donare de sânge, #MyBloodIsGold.

Sunt de părere că sportul este un fenomen atât de complex și plin de emoție, tocmai pentru că este despre oameni. Fiecare om are o proprie poveste care-l definește și care are puterea să inspire la rândul ei și alți oameni. Pentru mine, Gabriel este un exemplu de loialitate și totodată, o inspirație a ceea ce înseamnă să fii înainte de toate, om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu