Cosmina Dilimoț, pregătită să alerge 21 kilometri în numele mamei

Pe 13 ianuarie (zi cu noroc, de altfel) lansam, împreună cu prietenii noștri de la Kvantum Sport, distribuitor oficial al Under Armour în România un program prin care căutam patru alergători începători (două fete și doi băieți) care să termine primul lor semimaraton.Pe 19 ianuarie, îi anunțam pe cei 4 ambițioși și curajoși care m-au cucerit cu determinarea, dar mai ales cu motivațiile lor. A sosit momentul să vă fac cunoștință cu Cosmina-Alexandra Dilimoț care cu siguranță va trăi experiența la intensitate maximă și va dărâma niște ziduri interioare. Cu alte cuvinte, își va depăși limitele în programul #PotSaZbor #dela1la21 și îi va plăcea la nebunie.


Pentru Cosmina Dilimoț, participarea la programul powered by Kvantum Sport, înseamnă provocarea vieții ei. Da, da, ați citit bine: provocarea vieții ei.Cosmina s-a născut și a crescut în București, are 26 de ani și lucrează ca Senior Human Resources Consultant & Team Leader într-o agenție de recrutare. Cu alte cuvinte, în lumea alergătorilor, chiar și amatori, job-ul pe care îl are, înseamnă o viață mult prea sedentară. Printre pasiunile ei, se numără gătitul (și mâncatul), pictura, proiectele de tip “DIY” (do it yourself), cititul și scrisul de mână. În timpul liber face voluntariat pe o aplicație care ajută oamenii din diferite colțuri ale lumii să depășească singurătatea sau să își exprime gândurile și sentimentele fără a fi judecați.

Nu a mai alergat și nici nu a mai făcut sport de ani buni, mai exact din clasele primare. A avut un moment (marcant, aș zice) în care a simțit că ceilalți copii se uită cruciș la felul cum aleargă și râd de mișcările pe care le face. De atunci, nu s-a mai simțit sigură pe ea în astfel de momente, așa că a decis că e mai bine să nu se mai pună în ipostaza de a fi în centrul atenției prea curând. 
Numai că ”prea curând-ul” acesta s-a transformat în ani de amânări, ani de adus scutiri medicale la orele de sport, chiar și în ani de dat cu piciorul la tot felul de oportunități pe care viața i le-a oferit, tocmai din teama de a fi judecată. Și aici nu mă refer doar la sport, ci la a-și da voie să fie vulnerabilă, să fie ea însăși din nou atunci când e înconjurată de alți oameni.

În mod cert, acum nu are condiție fizică nici măcar pentru 1 kilometru alergat fără oprire, nicidecum un semimaraton, însă ar trebui ca motivul pentru care Cosmina și-a asumat că va alerga 21 de kilometri să fie suficient de puternic și s-o ducă până la linia de finish.

E ambițioasă și competitivă, iar în același timp are îndoieli în propriile forțe. Își spune des că nu crede că va reuși, că nu știe cum va duce totul la capăt, dar își aduce aminte că vrea să demonstreze că poate, dacă-și propune cu adevărat atât ei, cât și mamei ei, care o privește și are grijă de ea de sus, că poate alerga 21 de kilometri fără oprire. Știe că dacă reușește, acest lucru va însemna o vindecare atât pentru trup, cât și pentru suflet. Știe exact ce i-ar fi spus mama ei, dacă ar mai fi fost în viață: ”Sunt sigură că o să reușești! Ai încredere în tine! Ce, te face pe tine un semimaraton?” Ar fi râs, apoi ar fi adăugat, zâmbind: “Și dacă n-o să îl termini sau nu o să reușești, mama te iubește oricum, să știi”.

Se bucură de susținerea necondiționată a lui Florin, iubitul ei, care e pasionat de alergare și a câtorva prieteni apropiați, însă și-ar fi dorit ca mama ei să mai fie încă în viață și să o aștepte cu entuziasm, dacă nu la linia de sosire, măcar acasă, cu brațele deschise și cu mândria că fata ei a făcut ceva ce i se părea imposibil înainte să-l cunoască pe Florin. În ciuda provocărilor prin care a trecut și a faptului că și-a pierdut mama, Cosmina reușește să fie o persoană puternică, foarte autentică, responsabilă, cu simțul umorului și chiar optimistă. E o bucurie să interacționez cu ea și să urmăresc evoluția pe care e pregătită să și-o asume.

Chiar dacă îi va fi greu, o vor durea mușchii, va avea febră musculară, va dori să renunțe uneori, faptul că va alerga alături de Florin, de ceilalți colegi din program și de o parte din comunitatea 321sport, va face diferența. Cosmina nu se simte în siguranță să alerge de una singură. Orice încercare de a face singură mișcare în zona Lacul Morii sau prin cartier, a eșuat. Nu au puține momentele când a fost claxonată pe stradă sau abordată de băieți care au încercat să se bage în seamă cu ea. Când ți se întâmplă astfel de lucruri, începi să asociezi alergarea cu ceva negativ, cu un sport care ți-ar putea pune în pericol viața. 

Nu există un moment sau context mai potrivit pentru Cosmina să ia parte la această nebunie frumoasă! Make your mama proud, Cos! 

Fotografii articol: Radu Restivan / The Sports Architects / 321sport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu