Paraschiva Borș, mamă și bunică: o maratonistă care ne inspiră pe toți

ALERGARE X PANDEMIE este o serie de articole 321sport #RunningCulture despre cum oamenii încearcă să treacă mai ușor peste perioada pandemiei folosind alergarea ca refugiu. Dacă în mod normal (înainte de pandemie), alergarea era văzută ca o modalitate de relaxare și socializare, acum running-ul a devenit una dintre cele mai bune căi de a ne detașa din când în când de amalgamul de vești proaste din jurul nostru, de a reconecta cu noi înșine, de a găsi un scop atunci când totul parte lipsit de sens. Nu este o exagerare să spunem că alergarea este, mai mult ca oricând, o terapie în sine. Discutăm deschis despre asta cu oameni care au puterea să povestească cu ce probleme s-au confruntat în pandemie și cum alergarea i-a ajutat să țină capul sus.Indiferent la ce vârstă și la ce nivel începe să fie practicat, odată  descoperită plăcerea sportului, nu te mai poți opri.

Astăzi, Paraschiva Borș ne inspiră cu povestea ei. Pe lângă faptul că este soție, mamă și bunică, Paraschiva este profesoară de educație fizică la un liceu de arte unde își dorește să transmită mai departe pasiunea pentru mișcare și să le arate elevilor săi cum le poate schimba sportul viața și cât de multe satisfacții le poate aduce acesta.

Sportul creează dependență

Paraschiva a început să practice sport de la o vârstă fragedă. A cochetat cu schiul, ciclismul și biatlonul, dar a ales să rămână la atletism, iar de atunci nu poate concepe viața fără sport.

Poză făcută la Bucovina Ultra Rocks: https://bucovinaultra.rocks/

De câțiva ani a început să concureze la competițiile de alergare montană, unde a reușit să obțină foarte multe rezultate deosebite la categoria Masters. A reprezentat cu cinste România la Campionatele Europene și Mondiale. Dar din păcate, anul acesta, majoritatea concursurilor importante la care trebuia să participe au fost anulate din cauza pandemiei.

Pandemia a oprit-o, însă, din drumul spre Campionatele Europene. După un an dificil, în care a continuat să se antreneze constant cu gândul la cele mai importante competiții, în luna noiembrie când trebuia să se afle la startul Campionatului European, în urma testului covid 19 a fost depistată pozitiv, lucru care nu i-a mai permis să își îndeplinească visul de a participa la una dintre cele mai importante competiții din acest an.

Alergarea o face fericită

Mișcarea i-a oferit șansa de a descoperi și de a se bucura tot mai mult de frumusețea zonei unde locuiește. Comuna Maieru se află situată la poalele munților Rodnei, Bistrița-Năsăud, un loc de poveste care îi oferă șansa de a petrece cât mai mult  timp în natură pentru a se bucura de peisajele unice din zonă.

Își dorește să fie un model pentru cei din jur și să îi inspire

Fire activă și determinată, Paraschivei îi place să inspire cât mai multe persoane. Alergarea o ajută să își găsească liniștea și să își pună în ordine gândurile. Nu își poate imagina viața fără sport! E de părere că antrenamentele sunt mult mai dificile decât concursurile pentru că știe că sportul de performanță presupune multă muncă și seriozitate. Nu are în fiecare zi dispoziția necesară de a ieși la alergat, dar în același timp știe că rezultatele obținute la competiții nu sunt întâmplătoare, ci reprezintă rodul muncii și seriozității. 

În plus, Paraschiva este mereu alături de sportivii de performanță cu sfaturi, îndemnuri și susținere. Le împărtășește din propriile experiențe, le oferă răspunsuri la întrebări, informații și strategii de abordare ale competițiilor sau evenimentelor de alergare. 

Un lucru făcut cu pasiune este unul de calitate

Fire competitivă, Paraschiva este mereu prezentă la startul celor mai importante competiții. Îi place să concureze și să se bucure de fiecare rezultat. Ne-a mărturisit că sentimentul de pe podium nu poate fi descris în cuvinte și nu se compară cu nimic. Vârsta nu este un impediment în a-și atinge obiectivele propuse și în a-și depăși mereu limitele.

Pentru noi, acesta este cel mai bun exemplu de #RunningCulture: o persoană care și-a depășit constant limitele și a devenit o inspirație pentru cei din jur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu