Pe 21 august am pornit în cea mai frumoasă expediție de până acum, Am visat mult la această expediție, pentru care am și muncit mult în ultimele luni. Totul pentru a realiza un documentar extraordinar și pentru a ne depăși limitele! Alături de noi, în calitate de Connectivity partner a fost Orange România, cu ajutorul căruia am avut ocazia să testăm cea mai bună rețea din România pe cele mai înalte vârfuri din țară!
De ce am alergat timp de 6 zile istovitoare pentru a cuceri 5 vârfuri muntoase când puteam face orice altceva? Pentru că am vrut să definim felul în care alergarea montană deschide noi orizonturi, arăta viața dintr-un unghi complet diferit și felul în care efortul înnobilează oamenii, dar și pentru a realiza un documentar despre România neatinsă, perfectă, așa cum este sus, pe creste și pe vârfuri.
Și am reușit, zicem noi, să ducem la bun sfârșit cei 126 de kilometri și 10.149 de metri diferență pozitivă de nivel!
Dar ce a înseamnă, de fapt, 10.000 metri diferență de nivel? Răspunsul este simplu și complicat în același timp, dar vom încerca să fim cât se poate de descriptivi. Pe scurt, atunci când urcăm pe munte, diferența pozitivă de nivel reprezintă totalul urcărilor de pe un traseu.
Iată un exemplu concret: dacă într-o alergare montană plecăm de la 800 metri altitudine și ne ducem către un vârf de 2.100 metri, diferența pozitivă de nivel nu va fi 2100-800 (adică 900 metri) decât dacă pe acest traseu nu ar exista nici o coborâre. Iată un scenariu realist: drumul va porni de la 800 metri, va ajunge la 1500 metri, de acolo se va coborî la 1300 metri, din nou va urca la 2000 metri, urmând o coborâre până la 1900 metri, apoi ascensiunea finală până la 2100 metri. Vom avea practic suma urcărilor (700 metri + 700 metri + 200 metri), așadar diferența pozitivă de nivel ar fi de 1600 metri în loc de 900 metri, cât ar părea dintr-un simplu calcul făcut pe hârtie.
Cum munții sunt zimțați, este posibil ca un traseu de la 2000 la 2200 metri să aibă o diferență pozitivă de nivel de 400-500 metri (sau poate chiar mai mult, depinde de lanțul muntos!).
Avem o concluzie simplă: 10.000 metri diferență de nivel a însemnat enorm, iar noi am reușit chiar să-i depășim! 🙂
Iată trailerul documentarului La Cota 10000
TRASEELE PE CARE LE-AM PARCURS:
- Munții Retezat: Cheile Buții – Vf. Peleaga, 33KM, 2.650 metri diferență de nivel. Link traseu Retezat.
- Munții Făgăraș: Bâlea Lac – Vf. Moldoveanu, 25KM, 3.000 metri diferență de nivel. Link traseu Făgăraș.
- Munții Bucegi: Bușteni – Vf. Omu, 24KM, 2.350 metri diferență de nivel. Link traseu Bucegi.
- Munții Ciucaș: Cheia – Vf. Ciucaș, 25KM, 1.650 metri diferență de nivel. Link traseu Ciucaș.
- Masivul Ceahlău: Durău – Vf. Toaca, 12KM, 1.180 metri diferență de nivel. Link traseu Ceahlău.
Orange România ne-a fost alături nu doar pentru a ne susține proiectul cu care am creat povești de neuitat, ci ne-a oferit oportunitatea de a ne simți în siguranță și de a rămâne în contact permanent cu cei dragi. Atunci când am plecat pe munte, comunicarea dintre noi și cu echipa de salvamontiști, a fost esențială și ne-a luat o mare piatră de pe inimă. Și chiar dacă nu a fost deloc ușor să urcăm la 1.954 de metri altitudine, să depășim provocările fizice și propriile limite, ne-am bucurat că am putut împărtăși cu voi bucuria cuceririi vârfului Ciucaș direct de la înălțime!
Datorită certificărilor Ookla despre care puteți citi mai multe aici, celui mai rapid internet mobil și rețelei cu cea mai extinsă acoperire din țară, am putut transmite live un moment istoric: cucerirea vârfului Ciucas! Pentru că știam că ne urmăriți cu sufletul la gură și că v-ați fi dorit să fiți și fizic alături cu noi în această expediție, ne-am bucurat că am reușit, împreună cu partenerul nostru de conectivitate, Orange România, să vă surprindem plăcut și să oferim din emoțiile acestei misiuni incredibile.
***
Clienţii Orange se bucură de cea mai mare viteză de internet mobil, dar şi de cea mai extinsă acoperire în cea mai bună reţea 4G/4G+ din România, conform celor mai recente certificări Ookla.
Certificarea se bazează pe măsurătorile realizate de către utilizatorii români de Android ai aplicaţiei Speedtest®, în prima jumătate a anului 2020 pentru operatorii telecom din România. În urma măsurătorilor realizate pe întreg teritoriul ţării pentru toţi cei patru operatori mobili din România, Orange a obţinut cel mai bun scor, fiind recunoscută drept „Romania’s Fastest Mobile Network” şi „Romania’s Widest Mobile Coverage”. Detalii complete despre certificările Ookla sunt disponibile pe: orange.ro/noutati/certificare.
Experienţa în reţeaua Orange este completată de tehnologia 5G. Astfel, cei care vor să aibă parte de cea mai bună experienţă în reţea pot opta pentru abonamentele 5G cu viteze de până la 1.2 Gbps, internet naţional nelimitat, serviciul Number Share inclus, dar şi beneficii în roaming în restul lumii.