Petronela Tabalae se autodepășește La Cota 10.000!

Am ajuns și la cea de-a cincea curajoasă ce a plecat acum o săptămână La Cota 10.000 și s-a întors cu amintiri cât pentru o viață întreagă! Petronela Tabalae este de profesie It-istă sau calculatoristă cum glumește ea.

De mică a fost atrasă de sport, însă a început să practice în serios de 3-4 ani. Este pasionată de alergare și hiking, iar anul acesta a adăugat în lista de pasiuni și cățăratul. Pentru ea, sportul este momentul ei cu propria persoană și timpul pentru a-și auzi toate gândurile. Indiferent de sportul pe care îl practică, de fiecare dată descoperă ceva nou: o frică, o limită, o completare, cu care trebuie să se împrietenească.

În perioada stării de urgență, a avut o rutină strictă și se antrena zilnic, iar acum încearcă să facă trei antrenamente pe săptămână, de cele mai multe ori după programul de muncă.
Pentru Petronela, cea mai bună pregătire pentru o asemenea expediție este mentală. Cele mai mari și importante bătălii se dau în mintea noastră și dacă ne încredem sau nu în reușită. Atunci când te afli în fața unor asemenea provocării, trebuie să uiți de frică și de gânduri negative și să ai încredere în forțele proprii pentru a avea motivația necesară pentru a trece peste orice obstacol.

Iată trailerul documentarului La Cota 10000

Mereu optimistă și veselă, Petronela participă la acest proiect pentru că a atras-o ideea de a se plimba prin toată țara. Pe lângă faptul că este un documentar despre trail running, de care este foarte pasionată, are ocazia să vadă în prim plan cât de frumoasă e România, dar mai ales munții ei.

Nu contează doar destinația, ci și drumul parcurs pentru a atinge vârfurile. Este foarte entuziasmată de acest proiect, și pe lângă atingerea celor cinci vârfuri este important procesul de pregătire și povestea despre cum vor parcurge cei 10.000 de metri.

Este cea mai mare provocare a ei de pană acum din punct de vedere sportiv. Nu neapărat din punct de vedere al distanței, ci a faptului că vor face asta timp de 5 zile consecutiv. Indiferent de oboseala sau bătăturile care vor avea loc, abia așteaptă să povestească această experiență cu toate peripețiile ei.

Secretul motivației în momentele critice este un citat din cartea „27 de pași”, de Tibi Ușeriu: „Drumul adevărat e mereu cel care stă înainte. „[…]  „Să alergăm așadar, cu bucurie și curaj. Cât? Toți pașii, unul câte unul. Până unde? Până la capăt!”
Povestea în trail running a început în Munții Retezat. Rămâne traseul ei preferat și un loc drag sufletului. Carpații sunt motivul pentru care s-a întors acasă, pentru a retrăi sentimentul de a parcurge sălbăticia munților noștri.

Nu există o rețetă a succesului care să fie valabilă pentru toate persoanele. Fiecare sportiv este diferit și fiecare are modul lui de a se pregătii pentru o asemenea expediție. Datorită faptului că anul acesta a fost destul de atipic, iar antrenamentele s-au modificat și ele, în același timp și motivația a avut parte de schimbări. Însă cu toate acestea, Petronela a reușit să meargă aproape în fiecare weekend la munte, pentru a se bucura de oportunitatea de a fi în aer liber și a face puțin sport. Contează să punem corpul în mișcare, indiferent de ce tip de mișcare.

Nu are o strategie pregătită pentru a cuceri vârfurile, dar are încredere în forțele proprii și atitudinea potrivită pentru această săptămână incredibilă. Este important să își dozeze bine energia pentru a fi suficientă pentru cele cinci zile de expediție și să îi ofere corpului odihna și hidratarea ce îi sunt necesare.

Pentru că știm că Petronela este o sportivă care nu doar se bucură de fiecare ocazie pentru a se antrena și de fiecare moment pentru a cuceri munții, ci molipsește pe toată lumea cu pasiunea ei pentru călătorit prin sport!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu