Să facem cunoștință și cu al patrulea sportiv care a cucerit deja alături de noi cota 10.000 și care urmează să ne împărtășească trăirile și experiențele avute! Îl lăsăm puțin să se odihnească, iar până atunci aflăm cu ce gânduri a plecat Bogdan Ioniță în această expediție.
Bogdan este un programator talentat ziua și un sportiv foarte activ în timpul liber. Pasiunile lui sunt sportul, călătoria și dezvoltarea personală. Face body-building de performanță încă din adolescență, iar acum variază între alergare pe asfalt sau trail, ciclism pe șosea sau offroad, body-building, drumeție montană, alpinism și escaladă. Pentru Bogdan, sportul a devenit parte din el: ”Mă face să mă simt liber, mă eliberează, îmi umple sufletul de bucurie. Sportul în aer liber îmi oferă priveliști minunate ale acestei lumi. Nu mă văd altfel, nu aș mai fi eu fără sport.”
Motivația lui pentru a face sport variază de la nevoia de mișcare după orele lungi petrecute pe scaun la birou, la dorința de a explora locuri noi și frumoase, până la dorința competitivă de creștere a nivelului fizic și mental. Sportul înseamnă sănătate și vigoare și este recunoscător că a crescut în spiritul acesta. Se antrenează în general zilnic iar în weekend îi place să meargă pe munte.
Pentru a parcurge cu brio cei 10.000 de metri, și-a modificat rutina de antrenament pentru o mai bună adaptare la condițiile de traseu. Este mai focusat pe alergare și a introdus în antrenament diferența de nivel. În fiecare dimineață aleargă 6-8 kilometri în parc, și o zi sau trei zile pe săptămână adaugă o alergare suplimentară, hill-repeats sau scări. În ultimele weekenduri a mers cel puțin o zi pe munte pentru a alerga sau pentru a face o drumeție.
Alergarea montană îi oferă emoții și sentimentul de libertate mai intens decât alergarea pe un teren obișnuit. Expediția propune trasee foarte frumoase și este o oportunitate foarte bună pentru a populariza România și alergarea montană. Se așteaptă ca acest proiect să îmbunătățească imaginea României și să motiveze alte persoane care nu sunt pasionate de alergare montană sau sunt la început de drum, deoarece consideră că este un sport dificil, dar frumos.
Ne-a mărturisit că abia așteaptă să reîntâlnească cele mai frumoase vârfuri din România și să le parcurgă pentru prima dată în alergare. Speră să fie un motiv în plus pentru a motiva oamenii care încă nu le-au atins, deoarece sunt unii dintre cei mai pitorești munți din România și speră să pună cât mai mult în valoare frumusețea lor.
Cifrele vorbesc de la sine: +10.000m diferență pozitivă de nivel (dar și negativa, să nu uităm asta) și aproape 120km, cu timp de recuperare foarte mic între alergări. Din punctului lui de vedere, cheia constă în recuperarea între alergări, întrucât sunt trasee lungi cu diferență importantă de nivel, la care se poate adăuga influența vremii. Muntele este mereu surprinzător și se pot întâlni cu situații neprevăzute: ploaie, vânt, frig sau soare puternic, mai ales ca traseele sunt într-o zona dificilă și trebuie atenție sporită.
Este o provocare în egală măsură din punct de vedere fizic și mental. Trebuie o condiție fizică foarte bună alături de un psihic puternic pentru a te ajuta să îți depășești limitele și să încurajezi echipa în momentele dificile. Pentru el, va fi o încercare de auto-depășire, deoarece niciodată nu a parcurs un drum atât de lung în alergare.
Un psihic puternic poate readuce fizicul în balans, de aceea este crucial ca atunci când simte ca nu mai poate din punct de vedere fizic, să se mențină motivat din punct de vedere mental. „Este normal să simți că nu mai poți, alergarea montană este un sport foarte greu, dar cu fiecare pas înainte ești mai aproape de a realiza ceva care te va bucura enorm la final.” În acele momente grele, încearcă să mențină o formă cât mai bună pentru a își păstra eficiența și să depășească momentul dificil.
Traseul din Făgăraș este fără îndoială traseul lui preferat. Consideră că atingerea celui mai înalt vârf din România (vf. Moldoveanu) alături de parcurgerea unei porțiuni din cea mai lungă creastă din România este cel mai atrăgător din toată expediția și de asemenea cel mai dificil.
Iată trailerul documentarului La Cota 10000
Pentru Bogdan, Carpații reprezintă începutul lui în sport și au contribuit în mare măsură la persoana care a devenit astăzi. Aici a făcut primii pași pe munte când era copil, primele drumeții, prima dată alpinism și escaladă, și tot aici a făcut prima dată alergare montană. „Carpații sunt o oază de sălbăticie și posibil cei mai frumoși munți în care am fost până acum, revin cu plăcere aici de fiecare dată și o să îi port în suflet cât timp voi respira.”
Cel mai bun antrenament pentru o asemenea expediție este alergarea în condiții similare, însă acest lucru nu este mereu posibil. În calitate de sportiv, este necesar volumul de alergare, antrenamentele de urcare și coborâre pentru îmbunătățirea tehnicii și antrenamentele de forță.
În egală măsură, este foarte importantă creșterea capacității de recuperare a organismului prin antrenamente zilnice și odihnă. O alimentație sănătoasă și o ușoară diminuare a kilogramelor în plus contribuie de asemenea la eficacitatea sportivilor. Înainte de o astfel de expediție, un sportiv trebuie să fie în formă maximă, recuperat complet după antrenamente, odihnit, cu o atitudine pozitivă, încrezător în forțele proprii și concentrat, fără alte griji sau cu teama că nu se va descurca.
Strategia lui Bogdan nu diferă între trasee. Va încerca însă să își dozeze bine efortul și recuperarea între trasee. Privește expedițiile în ansamblu, ca pe un singur traseu de 120 de km și 10.000 de metri, așa că este important ca fiecare porțiune din traseu să nu fie un efort maximal și extrem de costisitor raportat la toată expediția. Preferă urcările, deoarece consideră că nu este un alergător bun la coborâre, unde necesită multă încordare. Nu a mai făcut niciodată ceva similar în alergare, așa că va încerca să învețe din mers și să ajusteze atunci când este cazul. Este însă ușor accidentat la bicepsul femural, astfel că va ține cont de faptul că nu va putea să meargă în zona de efort maxim fără riscuri.
Bogdan, povestea ta ne-a impresionat și abia așteptăm să ne inspiri și pe viitor!