Ciprian Tiron este mai mult decât pregătit pentru a ajunge cu noi la Cota 10.000!

Echipa de alergători montani ce participă în acest moment la Cota 10.000 este compusă din oameni curajoși, ambițioși, care vor să se autodepășească și să descopere cele mai frumoase locuri din țara noastră prin pasiunea lor pentru sport. Iar noi abia așteptăm să vă facem cunoștință cu ei!

Ciprian Tiron este primul dintre cei cinci fantastici. El lucrează în domeniul IT ca Program Manager. A început să alerge în 2015, atât pe asfalt cât și pe munte. Pe lângă alergare, merge cu bicicleta și urcă munți înalți ca parte dintr-un proiect personal pe care l-a denumit ”7 Volcanoes”. Atât expedițiile la altitudine cât și alergarea montană reprezintă pentru el un mijloc prin care își explorează și își depășește limitele, învață mai multe despre el însuși, despre cum funcționează și cum ar fi bine să abordeze fiecare provocare.
Se antrenează de 3-4 ori pe săptămână, dimineața sau seara, iar uneori în ambele momente ale zilei, cu precădere antrenamente de trail (prin pădure, dealuri sau munți). Numai luna aceasta a strâns până acum 150 km și 9.000 de metri diferență pozitivă de nivel.

S-a înscris în acest proiect pentru a se rupe de cotidian și pentru a explora în alergare unele dintre cele mai spectaculoase masive din România. Prin împărtășirea acestei experiențe, dorește să motiveze cât mai multe persoane să descopere ce țara frumoasă avem.

Se așteaptă ca atingerea celor mai frumoase vârfuri din România să fie cel puțin spectaculoasă. Fiecare munte are un relief specific, cu peisaje și provocări diferite în fiecare zi. Dincolo de asta, este încântat de faptul că vor lucra în echipă și cu siguranță vor avea multe de descoperit și învățat unii de la alții: “va fi fain să lucrăm împreună, să ne motivăm reciproc și să găsim un numitor comun.”
Pentru Ciprian, parcurgerea celor 10.000 de metri diferență de nivel într-o săptămână reprezintă un test de anduranță și o limită pe care abia așteaptă să o depășească. O compară cu o competiție multi-etapă (120 de kilometri în 5 zile, peste 10.000 m diferență pozitivă de nivel). Din punct de vedere mental, este nevoie de concentrare și motivație interioară pentru a putea găsi resurse și în momentele în care simți că fizicul nu mai “duce” sau când vremea este potrivnică.

Ne-a împărtășit și secretul lui pentru a se motiva atunci când simte că nu mai poate: checkpoint-uri personale. “Încerc de fiecare dată să-mi împart distanța/elevația/timpul în bucăți cât mai mici: încă un kilometru, încă un deal, încă o oră, încă un vârf, încă o coborâre, toate acompaniate pe fundal de ideea că sunt aici să mă bucur de experiență până la final, că momentele acelea dificile vor trece dar bucuria reușitei va rămâne mult mai bine întipărită în memorie.”
A participat trei ani la rând la concursul Retezat SkyRace pe care încă îl îndrăgește și abia așteaptă să se întoarcă și să parcurgă acest traseu în prima zi de expediție. Consideră că este un masiv mai sălbatic și mai puțin parcurs de către oameni, iar zona lacului Bucura este superbă, cu niște peisaje de vis.

Carpații pentru el reprezintă acasă. I-a parcurs foarte des și a avut foarte multe de învățat. Locul oferă foarte multe oportunități, de la trasee lejere, pentru toate vârstele, dealuri și chei, la trasee tehnice, pereți de cățărat, văi de abrupt, via ferrata și multe altele.

Iată trailerul documentarului La Cota 10000

Pregătirea unui sportiv pentru o asemenea expediție este dată de echilibrul între volum și diferență de nivel. Volumul este necesar deoarece vor fi pe traseu 35-40 de ore în 5 zile, dar și de diferență de nivel pentru că în primele două zile vor urca peste 5.500 de metri.

Participând la foarte multe concursuri și drumeții, Ciprian a parcurs deja toate traseele din agenda acestei expediții, în afară de Munții Ceahlău. Știe cum să-și dozeze efortul în funcție de ce urmează, de aceea strategia lui constă în a fi mai rezervat cu avântul în primele zile, pentru a păstra resurse și pentru zilele următoare.

Ciprian este un sportiv pregătit, care deja și-a format strategia pentru a cucerii cei 10.000 de metri, de aceea îl așteptăm nerăbdători la bază să ne împărtășească experiența despre cum a ajuns la vârf!

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu