8 paşi simpli ca să devii un alergător matinal

Există mai multe motive pentru care oamenii adoră să alerge dimineața. Acela este momentul în care îți poți face planuri pentru restul zilei, îți poți pune ideile în ordine și, mai mult, îți începi ziua mai relaxat, revigorat și… mai fericit.

Dar, dacă vorbim de schimbarea rutinei pentru a putea alerga dimineața devreme, să știi că nu este un lucru foarte ușor, însă e ceva 100% realizabil. Oricât de motivat ești cu o seară înainte, dimineața apare tentația de a apăsa pe butonul de snooze și de a amâna desfășurarea antrenamentului.

Însă dacă crezi că ești gata să te transformi într-o persoană matinală, care să profite de avantajele unei alergări dis-de-dimineață, iată câteva sfaturi de bază, precum și cinci sugestii din partea unor alergători care nu au renunțat și care au trecut peste dorința naturală de a dormi mai mult:

  1. Alocă-ți suficiente ore de somn

Acum că știi că alarma va suna devreme, asigură-te că te vei culca cu 7-8 ore înainte de ora la care trebuie să te trezești. Cu siguranță vei fi buimac, așa că acordă-ți câteva minute în plus ca să te trezești de-a binelea înainte de a te îmbrăca și a-ți continua rutina de dinainte de antrenament.

  1. Pregătește-ți hainele din timp

Uită-te peste prognoza meteo cu o seară înainte și verifică temperatura care se va înregistra la ora la care vei alerga, după care stabilește-ți hainele cu vrei să te îmbraci. Pregătește-ți echipamentul astfel încât să poți avea totul la îndemână dimineață. Să stai să-ți cauți hainele prin casă, pe întuneric și frig este ultimul lucru pe care vrei să-l faci, crede-mă!

  1. Fă încălzirea înainte de alergare

Având în vedere că nu te-ai mișcat mai bine de șapte ore, mușchii tăi sunt rigizi. Așa că ai mare grijă la partea de încălzire și nu uita să faci exercițiile de dinainte de alergare ca să reduci la maxim șansele de accidentare.

  1. Găsește-ți un partener de alergare și ai răbdare cu tine

Să îți găsești un partener cu care să alergi te va ajuta să fii mai responsabil și astfel șansele de a renunța se diminuează considerabil. De asemenea, este important să înțelegi că aici este vorba despre un proces și că va fi necesar să îi oferi timp pentru a da rezultate. Chiar dacă săriți peste una sau două alergări, important este să nu renunțați complet.  Odată ce intrați într-un ritm, totul o să fie mai ușor și mai natural.

  1. Ia-o încet

Nu face schimbări radicale! Odată ce te hotărăști să alergi dimineața, nu porni din start cu ideea că „de mâine alerg de la 4 dimineața!”. Analizează-ți programul cu atenție și vezi în ce măsură poți strecura o scurtă alergare printre alte activități sau identifică-le pe cele pe care le poți înlocui. De asemenea, nu te aștepta să faci schimbări radicale dintr-odată, e important să știi să începi cu pași mici.

  1. Bucură-te de mișcare

La început, primii pași vor părea foarte grei. Dar odată ce începi să alergi, vei observa că totul devine mult, mult mai ușor. Odată ce ai trecut acea barieră mentală, bucură-te efectiv de timpul petrecut făcând mișcare pentru că, la final, îți vei mulțumi că ai ales să faci sport imediat după ce te-ai trezit.

  1. Mici trucuri pentru a te da jos din pat

Una din parțile negative atunci când vine vorba de alergările matinale este înfruntarea frigului. Atunci când te trezești dimineața, mai ales iarna, și trebuie să ieși din culcușul cald, parcă îți vine la îndemână să renunți. Tocmai de aceea unii alergători aleg să se culce cu primul strat de echipament pe ei, iar atunci când se trezesc să îşi pună şi restul.

Un al doilea truc este acela de a seta alarma pentru trezire și de a o plasa în altă cameră decât cea în care dormi. Astfel, atunci când va suna, vei fi nevoit să te trezești, să te ridici din pat, după care să îi oprești sunetul şi să îţi vezi de rutina de dinainte de antrenament.

  1. Obișnuiește-te cu greul

Pentru unii, trezitul dimineața este la fel de dureros ca dezlipirea unui plasture de pe piele. Dar, odată ce te trezești dis-de-dimineață câteva zile la rând, chiar dacă vei  fi obosit, vei merge la culcare mult mai devreme, astfel că trezitul dimineața va fi din ce în ce mai ușor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu