Cum ne protejăm pielea în sezonul rece de alergare

Odată ce înaintăm în sezonul rece, apar și câteva probleme legate de efectele negative ale aerului rece asupra pielii. Pe lângă faptul că trebuie să ne menținem motivația la cote maxime, trebuie să avem grijă și de pielea uscată sau crăpată care apare la finalul antrenamentelor ţinute în frig.

De ce apare pielea uscată?

Iarna, nivelurile de umiditate din aer sunt foarte scăzute, așa că barierele naturale ale pielii care o mențin hidratată tind să de degradeze. Acest lucru este cauzat de antrenamentele în aer rece, dar și de trecerea bruscă de la temperaturi ridicate (cele din interior) la temperaturi joase (cele din exterior). Toate astea duc la uscarea pielea și pot fi asociate cu decolorarea și exfolierea ei.

De asemenea, antrenamentele realizate afară, în frig, duc la creșterea vitezei aerului care intră în contact cu pielea și, prin urmare, apare o deshidratare mai mare decât în cazul în care stăm nemișcați. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mutăm antrenamentele în interior sau să renunțăm complet la ele, ci să găsim cea mai bună metodă pentru a ne proteja pielea atunci când ieșim afară.

Cum ne protejăm corect pielea?

Există o percepție greșită cum că toate loțiunile pentru față sunt create la fel și că, indiferent de compoziție, oferă o hidratare similară. Dar trebuie să știm că există trei tipuri principale de creme hidratante: emolienții, cele ocluzive și umectanții.

  • Emolienții ajută la înmuierea și netezirea pielii. Acest tip de produse conțin unt de Shea, unt de cacao sau uleiuri și reprezintă ingredientele cheie când vine vorba de înmuierea și protejarea pielii de radicalii liberi.
  • Produsele ocluzive blochează factorii externi precum și umiditatea, astfel încât pielea rămâne complet protejată de vânt. În această categorie intră produse care conțin lanolină, sau uleiuri minerale. Atenție, însă, la faptul că aceste produse tind să fie grase și nu la fel de ușor și confortabil de purtat. Trebuie avut grijă la faptul că, dacă sunt purtate atunci când este implicată transpirația, ele vor bloca procesul și vor duce la închiderea porilor. Acest tip de creme sunt recomandate, în cazul alergătorilor, pentru buze și pentru mameloane, locuri care nu transpiră, dar care au mare nevoie de protecție.
  • Umectanții sunt produse care păstrează umiditatea și care pot absorbi până la 1.000 de ori greutatea lor în apă, așa cum este cazul acidului hialuronic. Alți umectanți sunt glicerina și alfa-hidroxi-acizii (AHA). Umectanții sunt unele dintre cele mai bune produse pentru a proteja pielea uscată.

Deși poate părea contra intuitiv, este important să-ți exfoliezi pielea înainte de a aplica o loțiune hidratantă. Dendy Engelman, medic dermatolog la centrul Medical Dermatology and Cosmetic Surgery din New York City, sugerează aici să folosim un demachiant facial blând care conține acid glicolic, pentru a pregăti pielea înainte de aplicarea următoarele produse.

Exfolierea trebuie să fie urmată de aplicarea unui produs cu SPF, după care a unui hidratant de protecție împotriva frigului și a vântului. De asemenea, trebuie să folosim toate cremele corespunzător, astfel încât să nu ne așteptăm ca cea cu factor de protecție solară să ne ajute și în cazul protecției pentru vânt rece.

Ce faci dacă te-ai ales cu arsuri de la vântul rece?

Lucrurile nu merg întotdeauna conform planului și s-ar putea să te trezești cu pielea uscată sau chiar cu arsuri de la vânt şi aerul rece. Dacă acesta este cazul, sunt recomandate comprese cu lapte și cu apă rece. Aceste tratamente te vor ajuta să reduci disconfortul, iar proteina din lapte va acționa ca un mare tampon pentru a restabili pH-ul natural al pielii. După ce ai făcut toate astea, poți aplica și un antiinflamator, dar unul care să nu conțină cortizon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu