Eşti la început de drum? Iată ce paşi să urmezi ca să te apuci de alergat!

Atunci când îţi propui să te apuci de alergare, însă nu ai niciun pic de experienţă, apare teama aceea de necunoscut care poate să te ţine în urmă. Da, orice început este dificil, însă trebuie să te ambiţionezi, să îţi setezi obiective reale şi… să te apuci de treabă!

Mai jos vei găsi o listă cu câţiva paşi simpli de urmat, care să te ajute să îţi schimbi stilul de viaţă într-unul sănătos.

1. NU FORȚA! SETEAZĂ-ŢI UN RITM CONFORTABIL

Când ieşi la primele alergări, nu forța! Setează-ţi un ritm în care să alergi lejer şi nu te forţa să alergi la fel de repede ca cei pe care îi vezi cu mai multă experienţă. Fiecare etapă are rolul ei, iar tu eşti aici să îţi formezi un obicei pe termen lung, nu să te compari cu ceilalţi!

2. ATUNCI CÂND SIMŢI CĂ E NECESAR, IA O MICĂ PAUZĂ, DAR NU TE OPRI

Fiind la început de drum, cel mai probabil vor apărea și dureri sau disconfort. Este recomandat să iei mici pauze în care să alternezi alergarea cu mersul, însă este foarte important să nu te opreşti complet. Încearcă să te autodepăşeşti, însă ascultă cu atenţie semnalele corpului!

3. NU SĂRI PESTE ÎNCĂLZIRE ȘI STRETCHING

Unul dintre cele mai importante aspecte legate de un antrenament corect este să urmezi toţi paşii. Înainte de alergare fă câteva minute de încălzire, iar la finalul antrenamentului nu te opri direct. Treci la o alergare uşoară, apoi nu uita de exercițiile de întindere de după!

4. COMUNITATEA ESTE CHEIA SUCCESULUI!

Dacă știi despre tine că motivația te salvează doar până la un anumit punct, alătură-te unui grup de oameni care ies săptămânal la antrenamente. O să găsești o gaşcă cu obiective comune, dar care cuprinde oameni cu experienţă diferită. Ei te vor încuraja la piecare pas şi îţi vor oferi sfaturi atunci când ai nevoie. ? PS: !

5. SETEAZĂ-ȚI UN NUMĂR DE ANTRENAMENTE LUNARE

Odată ce te-ai alăturat unui grup, este mult mai uşor să îţi dezvolţi un obicei din ieşitul la alergare. Ca să îţi schimbi stilul de viaţă într-unul activ, este super important să fii contant atunci când vine vorba de antrenamente. Notează-ţi în calendar zilele în care alergi şi ţine-te de program.

6. MENŢINE-TE MOTIVAT!

La început o să apară dureri, demotivare şi tendinţa de a renunţa. Dar odată cu trecerea timpului, vei căpăta experiență, rezistență și îți vei seta noi obiective care te vor ajuta să mergi mai departe pe drumul ales. Înainte de fiecare alergare amintește-ți motivul pentru care te-ai apucat de antrenamente, iar asta te va ajuta să nu renunți.

7. E UN PROCES DE LUNGĂ DURATĂ, AŞA CĂ FII PREGĂTIT!

După ce te-ai hotărât să alergi şi să îţi schimbi stilul de viaţă, mai rămâne doar să te ţii de plan şi să nu te descurajezi atunci când apar şi momente mai dificile. La fel ca în viaţă, în alergare o să ai şi suişuri şi coborâşuri. Important este să rămâi optimist şi să nu te opreşti din drumul pe care l-ai ales. Peste ani vei ajunge să îţi mulţumeşti pentru faptul că nu ai renunţat atunci când ţia-a fost mai greu.


Te aşteptăm alături de noi la alergările susținute de Under Armour România!

Împreună ne antrenăm pentru Bucharest Half Marathon, iar în funcție de obiectivele fiecăruia, avem pregătite două tipuri de antrenamente:

  • pentru începători: ne vedem în fiecare marți și ne antrenăm la un pace mai lejer, crescând gradual distanța // obiectivul final este acela de a termina proba de semimaraton în timpul limită.
  • pentru avansați: avem pregătite mai multe tipuri de antrenamente specifice, care vor include de-a lungul timpului long runs, intervale, fartlek, tempo și forță // obiectivul final este acela de a termina proba de semimaraton cu un personal best.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu