După luni întregi de planificări și muncă asiduă, Eliud Kipchoge a devenit primul atlet care a reușit să alerge un maraton (42 de kilometri) în sub două ore. Acesta a fost evenimentul anului, iar publicațiile de sport și nu numai au vorbit încontinuu despre maratonul incredibil pe care l-a alergat kenyanul. Încercarea lui a făcut parte din proiectul INEOS 1:59 Challenge și a presupus o cursă pregătită în amănunt tocmai pentru ca Eliud să beneficieze de tot contextul favorabil unei reușite.
Cursa a fost planificată pentru 12 octombrie, dar a fost pregătită și o fereastră de opt zile pentru a fi aleasă ziua care întrunea condițiile perfecte pentru un astfel de eveniment – vorbim aici atât de condițiile meteo, cât și de alte aspecte de ordin logistic. După îndelungi căutări, organizatorii au ales Viena ca loc de desfășurare a evenimentului și asta datorită traseului, dar și a altor factori precum umiditatea, viteza vântului sau elevația terenului.
***
Sâmbătă dimineață, pe 12 octombrie, la Viena, Eliud Kipchoge a luat startul în cursa care avea să demonstreze că oamenii nu au limite. La finalul celor 42 de kilometri, el a devenit prima persoană care a terminat în sub două ore un maraton, alergând cu un ritm de aproximativ 2:50 min/km.
Kenyanul în vârstă de 34 de ani a intrat în istorie datorită timpului incredibil pe care l-a scos în cadrul acestei provocări, dar, cu toate astea, cursa nu a fost înregistrată drept un record oficial. Acest lucru s-a întâmplat deoarece nu au fost respectate regulile standard competiționale, însă, reușita lui ne oferă niște lecții importante de care ar trebui să ținem cont indiferent de obiectivele pe care ni le setăm.
De ce trebuie să ții cont atunci când urmărești să îți atingi un obiectiv – lecții de la Eliud Kipchoge despre:
- Perseverență
Aceasta a fost a doua și ultima încercare a lui Kipchoge de a bate recordul de două ore. El era deja deținătorul oficial al recordului mondial la maraton, cu un timp de 2:01:39, stabilit la Berlin în 2018.
Prima tentativă a lui Kipchoge de a bate acest record a fost în 2017, atunci când Nike a organizat și a sponsorizat evenimentul cu numele Breaking2. Cursa a avut loc în Monza, Italia, pe o pistă de Formula1, și a implicat, ca și acum, echipe alternative de paceri. Atunci, Eliud a terminat traseul într-un timp de 2:00:25, cu 25 de secunde peste timpul propus.
- Planificare
Pentru INEOS 1:59, Eliud a avut alături o echipă întreagă formată din oameni de știință și antrenori care să îl ajute să își atingă obiectivul de a câștiga câteva zeci de secunde față de cel mai bun timp al său scos pe aceeași distanță.
Eliud, alături de oamenii din spatele proiectului INEOS 1:59 Challenge, au pus la punct toate detaliile legate de traseu, de perioada din an în care să aibă loc evenimentul, precum și echipamentul pe care Kipchoge urma să îl poarte în cadrul competiției. Fără ei și fără planul lor detaliat nu am fi luat parte la acest eveniment memorabil.
Un lucru interesant este și faptul că au fost stabilite inclusiv detalii legate de momentul în care Eliud urma să ajungă în Viena, pentru a se obișnui cu fusul orar. Mai mult, au fost negociate și condițiile în care atletul urma să concureze – Kipchoge și-a dorit „zgomot” pe traseu, astfel încât să nu se mai repete experiența de la Breaking2, atunci când nu a avut susținători în timpul cursei.
Un alt factor care a stat la baza depășirii acestui record este cel legat de pacerii care au alergat alături de Kipchoge pe tot parcursul traseului. Ei au fost „scutul” de care Eliud a avut nevoie pentru a fi ferit de vânt. Echipa a fost formată din cei mai buni alergători, iar formația în care au alergat a fost stabilită de un om de știință specializat în aerodinamică. Cu ajutorul unui software el a decis formula care urma să fie „câștigătoare”. Mai multe detalii despre subiect aici.
- Precizie
Aflați pe traseu, alergătorii au fost nevoiți să respecte întocmai coregrafia gândită și pusă pe hârtie înainte de eveniment. Orice abatere de la plan ar fi putut să ducă la un eșec.
Și asta pentru că formația se bazează pe precizie, iar dacă Kipchoge s-ar fi mișcat câțiva centimetri la dreapta sau la stânga, el ar fi fost mult mai puțin protejat de vânt și ar fi pierdut din viteză.
Așadar, nu este necesar doar să îți faci un plan cu care să pornești la drum, ci trebuie să te asiguri că el este pus în practică întocmai cum a fost gândit.
- Dorința de a inspira
Eliud și-a dorit să intre în istorie pentru a-i inspira pe cei din jurul lui. Își dorește să încurajeze copiii să se autodepășească, iar prin exemplul lui a arătat că oamenii își pot depăși limitele și implicit condiția. Odată cu acest eveniment istoric, Eliud vrea să vadă o generație de atleți dedicați, care să aibă încredere că barierele pot fi depășite.
- Atunci când ai încredere în forțele tale și muncești din greu, imposibilul devine posibil!
Față de momentul Breaking2, de această dată Eliud Kipchoge a pornit în cursă având încredere că obiectivul lui poate fi atins. Muncise din greu și avea o strategie bine definită în spate care l-a ajutat să ajungă acolo unde și-a dorit. Față de data trecută, acum știa la ce să se aștepte și nu mai puteau apărea lucruri neprevăzute, deoarece se pregătise și se antrenase din greu, iar totul era setat în detaliu.
Dacă înaintea evenimentului din 2017, kenyanul abia reușise să doarmă noaptea, de această dată a avut o cu totul altă atitudine: „[…] de la începutul antrenamentului a fost încrezător. Aceasta este cea mai mare schimbare. Știe că poate face asta”, explica managerul lui Eliud, Valentijn Trouw, înainte de eveniment.
Merită să citeşti mai multe detalii despre subiect aici, aici, aici, aici, aici şi aici.