Împreună la bine şi la greu: frumoasa poveste a familiei Codreanu

Ion s-a apucat de alergare în 2018, la scurt timp după ce a citit cartea lui Tibi Uşeriu, „27 de pași”. Se afla atunci într-o perioadă de recuperare, în urma unei boli cumplite, care a necesitat un tratament de chimio și radioterapie pe o perioadă de aproximativ cinci luni. Dacă la începutul terapiei cântărea 98 de kilograme, la final ajunsese la o greutate de 72 de kilograme.

Foto: George Noroc

Fiind inspirat de povestea lui Uşeriu, Ion s-a decis să înceapă să facă sport. Mai întâi a început să meargă la sală, acolo unde alerga pe bandă. Dar se simțea constrâns de spațiu, iar alergarea, pentru el, înseamna ideea de libertate. Așa că ușor, ușor, a trecut la antrenamente în parcul Tineretului.

Noul obicei îl făcea pe Ion să simtă că are controlul asupra propriului corp, sentiment total contrar față de perioada în care urma tratamentul, atunci când se simțea precum un „pasager într-o mașină de crash test, care se îndreaptă spre parapet”. Iar beneficiile noului stil de viață s-au simțit imediat: „a ajutat mult fizic, așa îți funcționează toate sistemele cum trebuie – limfatic, pulmonar, cardio-vascular – și psihic”.

Foto: George Noroc

La antrenamentele pe care le desfășura în Tineretului, a început să vină alături de el și soția lui, Mihaela, care iniţial doar îl supraveghea. Mergea alături de el pentru a-l susține din punct de vedere moral și pentru a-i cronometra turele, însă, cu timpul, a început și ea să alerge. Faptul că ieșeau împreună la alergări, îi ajuta să se mobilizeze reciproc și să nu sară peste antrenamente,

De atunci aleargă constant și își aleg competițiile la care vor să participe împreună. Deși se înscriu amândoi, fiecare aleargă în ritmul lui și se salută și se încurajează pe traseu. Iar locurile pe care le vizitează sunt dintre cele mai diverse și sunt alese astfel încât să fie “locuri noi, frumoase”. Își dau seama că, datorită alergării, au ajuns în regiuni pe care, fără alergări, nu ar fi ajuns să le viziteze.

Foto: George Noroc

La antrenamentele #PotSaZbor #dela1la21 s-au înscris după ce participaseră împreună la câteva evenimente organizate de comunitatea 321sport. Au găsit o gașcă faină de oameni prietenoși, care au un scop comun și care se antrenează cu seriozitate, iar asta le-a plăcut încă de la început. A fost și pentru prima dată când au început să facă antrenamente specifice, într-un cadru organizat, cu antrenor. Astfel au trecut de la un program haotic și „alergat după ureche”, la alergări periodice și o condiție fizică cum nu mai avuseseră de mult timp.

Foto: George Noroc

***

În luna octombrie 2019, Ion și Mihaela au participat împreună la Bucharest Marathon. Fiecare a avut obiectivul lui de îndeplinit și s-au înscris la curse diferite – Ion la semimaraton, în timp ce Mihaela a alergat pe distanța de maraton, despre care spune că a însemnat o experiență deosebită. Dacă în primăvară Ion termina cursa de 21 de kilometri în aproximativ 2 ore și 20 de minute, mai mult târându-se, în toamnă, la finalul sezonului de pregătire cu 321sport și Under Armour, a reușit sa termine cursa în 2 ore și 5 minute cu zâmbetul pe buze.

Foto: George Noroc

Ca planuri de viitor, cei doi soți își doresc să alerge mulți ani de acum înainte. Pentru Ion este important să alerge toată viață, pentru că, spune el, „este prea frumos ca să mă opresc”, iar „orice zi în care nu ești în spital, e o zi minunată oricât de greu ți se pare”. Mai mult, abia așteaptă să împlinească vârsta de 70 de ani: „am văzut că e concurența mică după vârsta asta, [poate] așa prind și eu podiumul!”. Mihaela, în schimb, își dorește să își păstreze familia sănătoasă și să ajungă să îl inspire și pe fiul ei să ducă o viață activă.


 este un program de antrenamente susținut de Under Armour România. Împreună ne antrenăm pentru Bucharest Half Marathon, iar în funcție de obiectivele fiecăruia, avem pregătite două tipuri de antrenamente:

  • pentru începători: ne vedem în fiecare marți și ne antrenăm la un pace mai lejer, crescând gradual distanța // obiectivul final este acela de a termina proba de semimaraton în timpul limită.
  • pentru avansați: avem pregătite mai multe tipuri de antrenamente specifice, care vor include de-a lungul timpului long runs, intervale, fartlek, tempo și forță // obiectivul final este acela de a termina proba de semimaraton cu un personal best.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu